ÖFK'lar banka oldu
Meclis'ten geçen yeni Bankacılık Kanunu'na göre özel finans kurumları (yeni ismiyle katılım bankaları) da tıpkı bankalar gibi denetim ve gözetim konusunda BDDK'nın sorumluluk alanına girdi.
Türkiye'de faiz yerine kâr payı esasına göre çalışan Özel Finans Kurumları'nda (ÖFK) yeni bir dönem başlıyor. Meclis'ten geçen yeni Bankacılık Kanunu'na göre özel finans kurumları (yeni ismiyle katılım bankaları) da tıpkı bankalar gibi denetim ve gözetim konusunda BDDK'nın sorumluluk alanına girdi. BDDK, tasarruflarını bu kurumlarda değerlendiren hak sahiplerinin haklarının zarara uğratılmaması için erken uyarı sistemiyle bu kurumları da sürekli mercek altında tutacak. BDDK, bu kurumların mali bünyesinin bozulması halinde önce mali durumlarını iyileştirecek önlemleri alacak. Bütün önlemlere rağmen durumlarının iyileştirilememesi halinde bu kurumlara el koyabilecek. Tasarruf sahiplerinin tasarruflarının 50 bin YTL'ye kadar olan kısmı da tıpkı banka müşterilerinde olduğu gibi güvence kapsamında olacak.
ÜÇ AŞAMALI ÖNLEM
Bu çerçevede Özel Finans Kurumları Birliği'nin bünyesinde oluşturulan Güvence Fonu tasfiye edilecek. Bunun yerine tıpkı bankalarda olduğu gibi tasarruf güvencesi TMSF bünyesine kaydırılacak. Yeni kanuna göre BDDK, mali rasyoları kötüleşen banka ve katılım bankalarıyla ilgili normal seyirde 'düzeltici önlemler', 'iyileştirici önlemler' ve 'kısıtlayıcı önlemler' adı altında üç aşamalı önlem dizisi uygulayacak. Düzeltici önlemlerde kâr dağıtımına geçici süreyle ara verilecek, hissedarlara kredi durdurulacak, hızla paraya çevrilebilecek aktifler satılacak. Düzeltici önlemlere rağmen bankanın durumu düzelmezse başvurulacak iyileştirici önlemler çerçevesinde, belirli kişi, kurum, risk grubu veya sektörlere nakdi ve gayrinakdi kredi kullandırımı sınırlanacak ya da tümüyle yasaklanacak. Bankanın durumunu kötüleştiren karar ve işlemlerde yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu bulunması halinde genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılarak yönetim kurulunun kısmen veya tamamen değiştirilmesi yoluna gidilecek. Buna rağmen sonuç alınamaması durumunda kısıtlayıcı önlemler devreye girecek. BDDK, bu duruma gelen banka veya finans kurumlarının faaliyetlerini, faaliyet türleri itibarıyla tüm teşkilatını veya gerekli görülecek yurtiçi ya da dışındaki şubelerini kapsayacak şekilde kısıtlayacak veya geçici olarak durduracak.
ÖFK'lar banka oldu
Özel finans kurumları, bankacılık yasası kapsamında değildi. TBMM'de kabul edilen yeni yasayla banka tanımları değişti ve onlar da yasa kapsamına alındı. Böylece sisteme 4 banka daha eklendi: Yasadaki tanımlar şöyle:
Mevduat bankası: Bu kanuna göre kendi nam ve hesabına mevduat kabul etmek ve kredi kullandırmak esas olmak üzere faaliyet gösteren kuruluşlar ile yurtdışında kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye'deki şubeleri,
Katılım bankası: Bu kanuna göre özel cari ve katılma hesapları yoluyla fon toplamak ve kredi kullandırmak esas olmak üzere faaliyet gösteren kuruluşlar ile yurtdışında kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye'deki şubeleri...
Bankacılıkta cezalar ağırlaştı
Yeni bankacılık yasasında cezalar ağırlaştı. Bunların bazıları şunlar:
Vadesi dolan mevduat: Mevduat veya katılım hesabını vadesi dolduğu halde geri vermeyip kısıtlayanlara 6 ay- 2 yıl arasında hapis cezası uygulanacak.
Sırların korunması: Bankacılık sırlarını açıklamak 1-3 yıl hapis cezasını gerektirecek. Bu suçu, kendisi veya başkası yararına çıkar sağlamak için işleyenlere kanundaki ceza, altıda biri oranında artırılarak verilecek.
İtibar korunacak: Bankaların şöhret ve itibarının zedelenmesi halinde uygulanacak cezalar artırıldı. 1-3 yıl arası hapis cezası öngörüldü.
Bilişi