Oda başkanları koltuğu bırakıyor
Esnaf ve sanatkar kuruluşlarını seçim bekliyor. Yaklaşık 2 milyon esnafın bağlı bulunduğu 3 bin 160 oda, 82 birlik, 13 federasyon ve 1 konfederasyon yeni başkan seçecek.
Esnaf ve sanatkâr kuruluşları, ekimdeki seçimlere hazırlanıyor. Yaklaşık 2 milyon esnafın bağlı bulunduğu 3 bin 160 oda, 82 birlik, 13 federasyon ve bir konfederasyon yeni yönetime kavuşacak. Yeni kanun gereğince 2 dönem başkanlık yapanların 3. kez aday olamaması çarpıcı bir sonucu beraberinde getirdi. Halen başkanlık yapan isimlerin yaklaşık yüzde 80’i yeni dönemde koltuğunu ‘mecburen’ bırakacak.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın araştırmasına göre, 2 bin 353 oda başkanı görevinden ayrılmak zorunda kalacak. Meslek kuruluşlarında devam eden saltanat böylece sona ermiş olacak. Yüksek Seçim Kurulu’nun, “Kanun geriye işler, 2 dönem başkanlık yapanlar yeniden aday olamaz.” yönündeki kararı başkanların umutlarını bitirdi.
Önümüzdeki ay başlayacak oda seçimlerinin geçmiş dönemlere oranla daha demokratik geçmesi bekleniyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlar verdi. Türkiye genelinde faaliyet gösteren 82 birlikten 55’i ve 13 federasyondan 7’si yıllardır aynı kişiler tarafından yönetiliyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Derviş Günday 4 dönemdir aynı görevi sürdürüyor. Esnaf Kanunu ve buna bağlı olarak YSK’nın verdiği karara tepki gösteren TESK, seçim sürecine ilişkin hazırladığı kitapçıkta YSK’nın bu konuda yetkili olmadığını ileri sürdü. YSK’nın resmî kararından bir hafta önce tüm oda, birlik ve federasyonlara gönderilen kitapçıkta, “Seçimin iptali hakkında Yüksek Seçim Kurulu’nun görevi bulunmamaktadır.” denildi.
Bu arada Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, yeni bir yönetmelik hazırladı. Bakanlık, meslek odası başkanlarının seçilme yeterliliğine, “genel başkanlık ve başkanlık görevini üst üste iki dönem yapanlar için bir seçim dönemi geçmiş olmak” şartını ekledi. Önceki gün Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelikte, ‘seçilme şartlarından bir veya birkaçını taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile bu şartlardan en az birini görev süreleri içinde kaybedenlerin üyeliklerinin kendiliğinden sona ereceği’ vurgulandı. Yönetmeliğe göre ekim ve kasım aylarında oda, aralıkta birlik ve federasyon, önümüzdeki yılın ocak ayında ise konfederasyon seçimleri yapılacak. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu yönetimi de, 2006’nın ilk ayında yenilenecek. Derviş Günday koltuğunu bırakacak. Günday, Esnaf Kanunu’nun üçüncü kez başkanlığa aday olmasına müsaade etmemesine rağmen, yasanın geriye işlemeyeceğini iddia ediyor ve başkanlığa hazırlanıyordu. Ancak, Yüksek Seçim Kurulu geçen hafta kanunun geçmiş tarihler için de geçerli olacağını açıklayarak son noktayı koydu.
zaman