Mustafa Koç da medyayı suçladı

Mustafa Koç da medyayı suçladı

KOÇ: 'HÜKÜMETLE, TÜSİAD ARASINDA KRİZ VAR' GÖRÜNTÜSÜNÜ MEDYA OLUŞTURUYOR.

Mustafa Koç da medyayı suçladı
16px
24px
11.07.2006 00:00
ABONE OLgoogle
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, piyasalardaki dalgalanmanın büyük ölçüde geçtiğini belirterek, “Ancak tedbiri elden bırakmamak lazım. Yeter ki güveni koruyalım.” diyor. Galataport tartışmalarında babası Rahmi Koç’un ‘Bilseydik biz de girerdik.’ sözünü espri amaçlı sarf ettiğini aktaran Koç, “Dosyayı almıştık. Ancak ilgi alanımıza girmediği için ihaleye girmedik.” diyor.

Borsa'daki manipülasyon operasyonunda tutuklananlar var. Kara paradan da bahsediliyor. Türkiye'de halka açıklık anlamında öncülük etmiş şirketlerin bu olaya bakışı çok önemli. Küçük yatırımcının Borsa'ya girmemesi veya yerlinin Borsa'ya ilgi duymamasında bu tür olayların da etkisi var mı?

Bu hem AB uyum yasaları hem de Batı'yla entegrasyon sürecinde çok ciddi şekilde üzerine gidilmesi gereken bir olay. Zaten Borsa'mızın derinlik kazanmamasının en büyük sebeplerinden biri de bu. Bir siyasetçi çıkıp bir laf ettiği zaman Borsa işte şu kadar düşüyor, şu kadar yükseliyor ve çok kaygan bir zeminde işgörüyordu. Ayrıca bu şekilde insider trading dediğimiz hadiseden birçok kişi haksız kazanç sağlıyor ve haksız rekabet ortamı oluşturuyor. Bunlar Batı'da çok ciddi suç teşkil ediyor. Dolayısıyla bu şeffalığın Türkiye'ye muhakkak getirilmesi lazım. Ancak böylelikle Borsa daha bir derinlik kazanır ve şirketlerde hak ettikleri işlemler üzerinden değer görür. Bunun için de ciddi yaptırımlar gerekiyor. SPK'nın düzenleyici bir rol oynaması lazım. Gerekli kanunların yürürlüğe girmesi lazım.

İMKB ve SPK'nın 'Denetimler konusunda üzerimize düşeni yapıyoruz; ancak bilirkişi konusunda ciddi sıkıntılar var. Borsa'dan anlayan mahkeme ya da uzman yok.' sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sermaye piyasaları Türkiye için yeni bir kavram deniliyor. Bu anlamda sermeya piyasalarına bakıldığında sizin reform yönünde atılması gereken adımlarla ilgili tavsiyeleriniz nelerdir?

Burada dedikleri gibi işin uzmanlarının yetiştirilmesi ve bu insanların bunları yakından takip etmesi gerektiğini düşünüyorum. Her türlü konuda bilirkişi oluyor da sermaye piyasaları bugün ekonominin can damarı, bu konuda herhangi bir şey yapılmıyor. Anlam vermek kolay değil.

Elektrikte vatandaşı mağdur etmeden orta yol bulunabilir

Entek'te siz de doğelektrik üretiyorsunuz. Üreticiler 'Doğalgaza yapılan zamlara rağmen, elektriğe 3,5 yıldır zam yapılmıyor. Biz şalter indirdiğimizde daha kârlıyız.' diyor. Ancak hükümet, özel sektörü taviz istemekle suçladı ve Başbakan 'Size vatandaşı ezdirmem. Bunun faturası ağır olur.' dedi. Siz nasıl bakıyorsunuz bu tartışmalara?

Bildiğim tek şey pahalı enerji kullanıyoruz. Baktığımız zaman Türkiye dünyanın enerji koridorlarından bir tanesi. Etrafımız çok zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarıyla dolu. Dünyanın en pahalı enerjisini; petrolünü, elektriğini kullanıyoruz. Bu, sistemin bozukluğundan kaynaklanıyor. Burada özel sektörle yapılan anlaşmalara bakmak lazım. Özel sektörün de haklı olarak zararlı bir iş yapması söz konusu değil. Bence burada bir uyarı olarak almak lazım. Son 5-6 aydır elektriğe zam yapılmamış. Bu şekilde bu sürdürülebilir değil. Orta yolu bulmak lazım. Ama vatandaş mağdur edilmemeli. Enerji Bakanlığı'yla özel sektör bu tip şeyler için bir araya gelip müzakare ediyor. Burada da böyle bir yola gidilmeli.

Dalga büyük ölçüde duruldu, Türkiye yine çok cazip

Piyasadaki dalganın duruldu

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde