Dolar
37,8361
0,01%
Euro
41,4732
-0,21%
Sterlin
49,3864
-0,36%
Bitcoin
3.220.152
0,00%
BİST-100
9.044,64
-7,81%
Gram Altın
3.676,969
-0,72%
Gümüş
33,1
-1,65%
Faiz
53,12
0,00%

MÜSİAD üyeleri enflasyon hedefinin tutacağına inanmıyor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) ''Konjonktür Değerlendirme Anketi''ne göre, üretim ve ihracatta canlılığın sürdüğü, iç satışlarda yavaşlama ve stok artışı görünüyor.

13.08.2006 14:30
Haberi paylaşın
MÜSİAD üyeleri enflasyon hedefinin tutacağına inanmıyor
16px
32px

MÜSİAD'ın üye işadamları arasında 6 ayda bir gerçekleştirdiği ankette, ekonomideki gelişmelerin reel sektöre nasıl yansıdığı, iş dünyası temsilcilerinin 2006 yılına yönelik beklentileri, yılın ilk yarısında üyelerin performansı, ikinci çeyrekte piyasalarda yaşanan gelişmelerin üyeler tarafından nasıl algılandığı ölçüldü. A

nkete göre, ekonomide son birkaç ayda yaşanan gelişmelerin üretim hedeflerine olumsuz yansımadığı, şirketlerin üretim, satış ve karlılık hedeflerinde ciddi bir bozulmanın olmadığı ortaya çıktı. Reel sektör temsilcileri, yaşanan dalgalanmadan sonra enflasyonda (TÜFE) hedef sapsa da, yıl sonunda yüzde 9-10 bandında kalacağı beklentisi içinde. MÜSİAD üyeleri, yaşanan kur düzeltmesinin dış ticaret dengesine olumlu yönde yansımasını ve cari açıkta kısmi bir düzelmenin gerçekleşmesini ya da açığın kontrol altına alınmasını bekliyor. İşadamları, dolar kurunun 1,55 düzeyinde istikrara kavuşmasını beklerken, kur artışının kendi aleyhlerine bir durum olduğunu vurguladı. Ankette, reel sektör temsilcilerinin daha çok iç piyasa ağırlıklı çalıştığı, kur istikrarsızlığının belirsizliğe, fiyatlandırmada ise sıkıntıya neden olduğu belirtildi.

İYİMSERLİK SÜRÜYOR

Anket sonuçlarına göre, reel sektörde genel olarak üretimdeki artış trendi ve karlılığın sürdüğü, buna karşın kar oranlarındaki erime ve stoklardaki artma eğiliminin iç piyasayı bekleyen temel sıkıntı olduğu kaydedildi. Yıl sonuna yönelik temel makro ekonomik göstergelerde enflasyon hariç genel bir iyimserlik havasının devam ettiği gözlemlendi. Anket sonuçlarına göre, büyüme oranının yüzde 6 ve üzerinde olacağı, ihracatın 79 milyar dolar hedefinin üzerine çıkarak 82 milyar dolara ulaşacağı, ithalat artış hızının düşeceği, bu öngörülerin gerçekleşmesi halinde cari açığın geçen yılki düzeyinde kalacağı belirtildi.

ÜRETİM ARTTI

Çalışmada, işletmelerin yüzde 55'inde üretimin artığı, yüzde 29'unda değişmediği, yüzde 22'sinde ise düştüğü belirlenirken, yılın ikinci yarısına yönelik üretim beklenti ve hedeflerinin de buna benzer bir yapı gösterdiği tespit edildi. Öte yandan, üretim sürecinde stokların arttığını kaydedenlerin oranının yüksek olması dikkat çekti. Üyelerin yüzde 44'ü stokların arttığını, yüzde 30'u ise değişmediğini bildirdi. MÜSİAD üyesi işadamlarının yüzde 51'i ilk yarıda iç satışların arttığını, yüzde 23'ü değişmediğini, yüzde 26'sı düştüğünü ifade etti. Yılın ikinci yarısında, iç satışlarının artacağı öngörüsünde bulunanların oranı ise yüzde 58 oldu. Ankete katılan üyelerin yüzde 53'ü yılın ilk yarısında ihracatının arttığını, yüzde 18'i değişmediğini ve yüzde 29'u ise ihracatının düştüğünü kaydetti. İthalatın arttığını ifade edenlerin oranı yüzde 52, değişmediğini düşünenlerin oranı 28 ve azaldığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 20 olarak belirlendi. MÜSİAD üyelerinin yüzde 52'si istihdamın arttığını, yüzde 33'ü de azaldığını beyan etti.

YATIRIM TERCİHLERİ

İşadamlarının yüzde 48'inin yılın ilk yarısında yatırım yapmadığı, yüzde 32'sinin ise yeni yatırımlara gittiği tespit edildi. Yaklaşık yüzde 17 oranındaki bir kesim, yenileme ve modernizasyon yatırımı gerçekleştirdiğini belirtti. Yeni şirket satın alan ve yurt dışında yatırım yapan şirketlerin oranı yüzde 1,5'te kalırken, yılın ikinci yarısında yatırım yapmayı düşünmediğini ifade edenlerin oranı yüzde 63 oldu. En çok yatırım yapılmak istenen şehirlerin başında İstanbul, İzmir, Denizli, Kırşehir, Mersin ve Antalya ilk sıralarda yer alırken, yatırım için tercih edilen ülkeler İran, Irak, Mısır ve Romanya olarak sıralandı. -KUR ARTIŞI- İşadamlarının yüzde 75'i Mayıs-Haziran ayındaki dalgalanmada kur artışının kendilerini olumsuz yönde etkilediğini, yüzde 25'i ise bundan olumlu etkilendiğini ifade etti. Reel sektörde yılın ilk yarısında karlılığın genel olarak arttığı görüldü. İşadamlarının yüzde 53'ü karlılığın arttığını, yüzde 30,6'sı azaldığını, yüzde 8,3'ü değişmediğini, yüzde 7,5'i ise zarar ettiğini açıkladı. Ankete göre, reel sektör temsilcileri yüzde 57 oranında finansmanlarını öz k