Moody’s, 8 yıl sonra uyandı
1997’de kredi notumuzu düşüren Moody’s, 8 yıl sonra ‘durağan görünüm’ü ifade eden Ba3’e yükseltti. Moody’s, artırım gerekçesini, ‘Canlı büyüme ve gelişen yapısal düzenlemeler sonucunda...

Moody’s, artırım gerekçesini, ‘Canlı büyüme ve gelişen yapısal düzenlemeler sonucunda, ekonominin direnci arttı, kamu borçları ve borç servis yükü yeniden hızla 2000’deki kriz öncesi düzeylere dönüş yoluna girdi’ diye açıkladı. Devlet Bakanı Şener, ‘Not artışı normal’ dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’de son dört yıldır gerçekleştirilen siyasi ve ekonomik reformların yarattığı olumlu etkiye dikkat çekerek, kredi notunu ‘B1’den ‘Ba3’e yükseltti. Uzun vadeli döviz cinsi kredi notunda gidilen bu artırımla birlikte döviz cinsi kredi ülke tavanı ‘Ba3’e, banka mevduatları için uygulanan ülke tavanı da ‘B2’den ‘B1’e yükseltildi. Notların hepsinin görünümü ise artırımın ardından durağan oldu.
1997’DE DÜŞÜRMÜŞTÜ:
Moody’s, 1997 yılında siyasi ve mali kaygılar nedeniyle Türkiye’nin döviz cinsi kredi notlarını düşürmüştü. Türkiye’nin döviz cinsi notları, o tarihten bu yana ‘B1’ düzeyinde bulunuyordu. Moody’s’den önceki gece yapılan yazılı açıklamada, ‘Canlı büyüme ve gelişen yapısal düzenlemeler sonucunda, ekonominin direnci artış göstermiş, kamu borçları ve borç servis yükü yeniden hızla 2000’deki kriz öncesi düzeylere dönüş yoluna girmiştir’ denildi. Türkiye’nin kredi notu diğer iki büyük kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ve S&P’ye göre ise ‘BB-’ düzeyinde bulunuyor. Fitch’e göre, not görünümü pozitif, S&P’de ise durağan.
NOT ARTIŞI DOĞAL:
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, cari açığın finansmanında kalite artışı olduğunu söyledi. Şener, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu artırmasını doğal karşılamak gerektiğini vurguladı. Şener, bunun uygulanan programın ülke içi ve uluslararası piyasalarda yarattığı güven ortamından kaynaklandığını belirtti. IMF’ye verilen Niyet Mektubu’nda özelleştirme gelirlerinin Merkez Bankası’nın rezervlerinde tutulmasına ilişkin önerisinin anımsatılması üzerine Şener, ‘Eğer geçmişte döviz rezervimiz neydi bugün ne oldu diye bakarsak farklı bir değerlendirme yapabiliriz’ dedi. Rezervler açısından Türkiye’nin iyi noktada olduğunun görülebileceğini söyleyen Şener, ‘45 milyar doları aşmış döviz rezervleri geçmişte ulaşmadığımız bir düzeyi ifade ediyor’ dedi.
ENFLASYON HEDEFLEMESİ:
Moody’s açıklamasında ayrıca, hükümet tarafından en son uygulamaya konulan reformlar arasında yer alan yeni enflasyon hedeflemesi sisteminin, son zamanların mali ve parasal kazanımlarının ‘sağlamlaştırılmasına’ yardımcı olacağına da dikkat çekti. Merkez Bankası, yapılan uzun altyapı çalışmalarının ardından 2006 yılının başından itibaren açık enflasyon hedeflemesi uygulamasına geçiyor. Merkez Bankası, konuyla ilgili olarak geçen hafta düzenlediği toplantıda, 2006 için yüzde 5 olan TÜFE hedefi için aşağı ve yukarı yönlü yüzde 2 puanlık belirsizlik aralığı tespit edildiğini açıklamıştı.
3 EKİM DÖNÜM NOKTASI:
Moody’s açıklamasında, Avrupa Birliği müktesebatına uyum çerçevesinde yapılacak çalışmalar ‘piyasa güvenini ve reform ivmesini destekleyeceği’ için müzakerelerin 3 Ekim’de açılmasını, ‘dönüm noktası niteliğinde bir olay’ olarak tanımladı.
Not artışı ileriye dönük olumlu beklentilerin sonucu
Hazine, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin YTL ve döviz cinsi kredi notunu ‘B1 (B+)’ düzeyinden, ‘Ba3 (BB-)’ düzeyine yükseltmesinin önemli olduğunu duyurdu. Döviz cinsi kredi notunun ilk kez (B) kategorisinden (BB)’ye yükseltilmesi açısından önem taşıdığı bildirildi. Açıklamada, ‘Not arttırımı, Türkiye ekonomisinde ileriye yönelik olumlu beklentilerin bir sonucudur’ denildi.
Hürriyet