Dolar
45,9595
0,04%
Euro
53,351
-0,13%
Sterlin
61,7774
-0,18%
Bitcoin
3.078.112
-0,94%
BİST-100
14.139,71
-0,43%
Gram Altın
6.590,036
-0,59%
Gümüş
74,23
-1,21%
Faiz
43,45
0,12%

Mısır, doğalgaz araması için iki sondaj kulesini Türkiye'ye gönderiyor

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin ilk kez FSRU gemisi gönderdiği Mısır, Türkiye’ye sondajla yanıt verdi. Kahire Yönetimi, doğalgaz araması için kamuya ait şirketindeki iki sondaj kulesini Türkiye’ye gönderiyor.

07.06.2026 03:35Güncelleme: 07.06.2026 03:42
Haberi paylaşın
Mısır, doğalgaz araması için iki sondaj kulesini Türkiye'ye gönderiyor
16px
32px

Kerim ÜLKER 

Türkiye ile Mısır arasında ticaret köprüsü güçleniyor. Son 3 yılda özellikle tekstil, turizm, inşaat, beyaz eşya gibi alanlarda Türk şirketlerinin yaptığı 3 milyar dolarlık yatırım, ülkede 200 bine yakın Mısırlıya da iş imkanı sağladı. Akdeniz’in iki kıyısı olan Türkiye ile Mısır arasında ise şimdilerde enerji alanında güçlü bir bağ kuruluyor. Geçtiğimiz yıl şubat ayında; o dönem çalıştığım gazetede Türkiye’nin ilk FSRU (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi) gemisinin Mısır’da görev alacağını yazmıştım.

 ÖNCE FSRU GEMİSİ GİTTİ

Haberde Türkiye'nin operasyonel FSRU'larından birinin Mısır'ın Ain Sukhna limanına konuşlandırılması için bir görüşmeler yürüttüğü etmiş, Dörtyol LNG terminalinde faaliyet gösteren BOTAŞ’a ait 170 bin metreküplük bir FSRU gemisinin görev alacağını yazmıştım. O haberimin 3 ay sonrasında ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Mısır'ın kamu enerji şirketi EGAS arasında imzalanan sözleşme ile BOTAŞ envanterindeki bir Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi'nin (FSRU) ilk kez yurt dışında dönemsel görev yapacağını açıklamıştı. Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Karim Badawi ve heyeti ile bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Bayraktar, "Sayın Badawi ile hidrokarbonlar ve madencilik alanlarındaki iş birliğimizi kurumsal bir zemine taşıyan Mutabakat Zaptı'nı imza altına aldık. Bu kapsamda petrol, doğal gaz, jeotermal, hidrojen ve kritik mineraller gibi stratejik alanlarda ortak çalışmalar yürütecek teknik bilgi ve uzmanlık paylaşımını artıracağız” değerlendirmesinde bulunmuştu.

2 YILLIK SÖZLEŞME İMZALANDI

Mısır ile Türkiye şimdilerde ise enerji bağını güçlendirecek önemli bir girişime daha imza atıyor. Bu kez adımı atan Mısır. Kahire Yönetimi’ne ait kamu şirketi Mısır Sondaj Şirketi (Egypt Drilling Company-EDC) Türkiye'de yeni bir çalışma görevine başlıyor. Mısır devletinin şirketine ait EDC 42 ve EDC 52 sondaj kuleleri Türkiye’ye konuşlandırılacak. Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığı yaptığı açıklamada, söz konusu misyonun EDC ile Türk Petrol Şirketi (TPAO) arasında imzalanan ve 43 milyon ABD doları değerinde olan iki yıllık bir sözleşme kapsamında gerçekleştirildiğini belirtti.

Mısır petrol sektörünün sondaj kolu olan EDC, Mısır petrol şirketlerinin yurtdışındaki faaliyetlerini genişletme ve Mısır varlıklarının ve uzmanlığının kullanımını en üst düzeye çıkarma konusunda bakanlığın stratejisinin başarılı örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

MENA BÖLGESİ’NİN EN BÜYÜKLERİNDEN

Kuzey Afrika ve Ortadoğu’yu kapsayan MENA Bölgesi’nin en büyük sondaj şirketlerinden biri olan EDC, 1976 yılında Maersk Drilling ile yapılan ortaklık ile kuruldu. EDC, altı adet jack-up, iki adet açık deniz platformu ve geri kalanları karada bulunan çeşitli sondaj, kuyu bakım ve çekme ünitelerinin de olduğu 70'ten fazla sondaj kulesine sahip. 5 binden fazla çalışanı olan şirket, geçtiğimiz yıl ise Türkiye ile bir krize neden olmuştu. Kahire yönetimi, Türkiye ile Libya arasında 2019’da imzalanan deniz yetki alanları mutabakatına sahada karşılık vermiş, Trablus Yönetimi’nin TPAO’ya ruhsat verdiği deniz bloklarından birinde hidrokarbon arama faaliyetlerine başlamıştı.

TPAO İLE ARAMA KRİZİ YAŞANMIŞTI

EDC’ye ait "Ramform Hyperion" isimli sismik araştırma gemisinin 21 Ağustos’tan bu yana söz konusu bölgede faaliyet yürüttüğünü bildirdi. Gemi, Türkiye-Libya deniz yetki anlaşması çerçevesinde Türkiye’nin hak iddia ettiği alanlarda sismik veri topluyor.

patronlardunyasi.com

benzer haberler
DEİK 5'inci Ustalara Saygı Ödül Töreni yapıldı
DEİK 5'inci Ustalara Saygı Ödül Töreni yapıldı