Marmaray 'Taş'a takıldı
Taşyapı'nın Darüşşafaka'dan ucuza alıp otel yapacağı arsanın altından Marmaray'ın geçtiği anlaşıldı. Bölgede çivi çakmak riskli.

İstanbul'un iki yakasını deniz altından birleştirecek olan 2.5 milyar dolarlık Marmaray Projesi, Taşyapı engeliyle karşılaştı. Taşyapı'nın ucuza kapatıp, imar iznini aldığı arazinin 60 ve 62 numaralı parsellerinin altından Marmaray tünellerinin geçeceği ortaya çıktı.
Marmaray uyardı ama...
Çivi çakmanın bile sakıncalı olduğu bölgede inşaata izin verilirken, DLH Genel Müdürlüğü Marmaray Bölge Müdürlüğü'nün "Buraya inşaat olmaz" uyarısı da dikkate alınmadı. Belediye Başkanı'nın, "Darüşşafaka istese, onlara da otel izni verirdik" sözü de tartışma yarattı.
Yetimler: Bize vermediler
Darüşşafaka Cemiyeti Genel Sekreteri Hikmet Bozanoğlu "Arazi bizde kalsaydı biz değişiklik yaptıramazdık. Belediye ile defalarca görüştük. Sonuç çıkmadığı için resmi müracaat yapmadık" dedi.
Zemine de olumsuz rapor
Taşyapı'nın Dubai'deki Burj El Arap Oteli'nin benzerini yapmayı tasarladığı arazi için Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü de "Arazi üzerindeki dolgular temel zemin niteliği taşımıyor" diye rapor verdi.
40 katlı otelin altından Marmaray geçiyormuş
Darüşşafaka'nın sattığı araziden Marmaray geçiyor. Kurum, belediyeye olumsuz yanıt vermesine rağmen 40 katlı otel için araziye imar izni verildi.
Darüşşafaka Cemiyeti'ne verilmeyip Taşyapı'ya verilen imar izninin milyar dolarlık Marmaray projesinden sorumlu DLH (Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü) Marmaray Bölge Müdürlüğü'nün itirazlarına rağmen Büyükşehir Meclisi tarafından onaylandığı ortaya çıktı. Taşyapı'nın 40 katlı otel yapacağı arazinin altından Söğütlüçeşme ile Üsküdar çıkışı arasındaki tünellerinin geçtiğini belirten Marmaray yetkilileri, belediyeyi uyarıp plan haritalarını göndermelerine rağmen arazi konut alanından çıkartılarak alış veriş ve otel alanına çevrildi. Taşyapı'nın Dubai'deki dünyanın tek 7 yıldızlı Burj El Arap Oteli'nin benzerini yapmayı planladığı ve Darüşşüfaka Cemiyetinden 7 milyon dolara satın aldığı üç parsel arazinin tamamı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi kurum kuruluş görüşlerinin olumsuz olmasına rağmen imar izni verilmişti.
İKİ PARSELDEN GEÇİYOR
Kayıtlara göre, Halkalı'dan başlayıp Gebze'ye kadar devam eden ve milyarlarca dolara mal olacak Marmaray Projesi'nin yeraltı tünellerinin Taşyapı'nın aldığı 62 ve 60 numaralı parsellerden geçtiği belirlendi. Marmaray tünel inşaatı 62 numaralı parselin ortasından 60 numaralı parselin ise köşesinden geçiyor.
ÇİVİ ÇAKMAK YASAK
Marmaray Projesi ve tünellerinin geçtiği bölgeye çivi çakmanın bile yasak olduğu bir durumda tünellerin geçtiği iki parselin tamamına imar izinin verilmesi şaşkınlık yarattı. Bölge Müdürlüğü'nün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni tüneller konusunda uyardığı buna rağmen imar izni arazinin tamamına verildi. DLH Marmaray Bölge Müdürlüğü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü'nün görüş sorması üzerine gönderdiği yazıda imar izni verilirken dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Uyarıda şu ifadeleri kullandı: "İnşaat sınırlaması getirilen şerit içerisine rastlayan arazi bölümünde gerek planlanandelme tünellerin gerekse mevcut binaların güvenliği ve stabilitesini tehlikeye atmamak için herhangi bir yapı yapılması uygun bulunmamıştır. Bu nedenle daha öncede Kadıköy Belediyesi'ne yazı yazılarak Kadıköy İlçesi İbrahimağa Mahallesi kesiminde gerek aç kapa, gerekse delme tüneller sebebiyle imar durumlarına sınırlama getirilmesi zorunluluğu bildirilmiştir. Ayrıca İnşaat sınırlaması getirilen alan dışında yapılacak inşaat faaliyetlerinde de geçici ya da kalıcı hiçbir yapının zemin akrajı sınırlama getirilen alana girmemesi gerekir. Darüşşafaka Cemiyeti'ne ait arazinin inşaat sınırlaması getirilen şerit ile kesiştiği noklara ait koordinatlar planda işaretlenmiştir."
CHP ŞERH KOYDU
Planma Müdürlüğü Taşyapı'nın Kadıköy'deki aldığı arazı ile ilgili imar tadilatı raporu 16 Aralık 2005 tarihli İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi görüşüldü. Meclis tadilat isteğini yerinde bulmadı ve dosya Planlama Müdürlüğü'ne geri gönderildi. 17 Şubat 2006 tarihinde ise dosyada hiçbir değişiklik olmadan tekrar Meclis gündemine geldi ve CHP'li üyelerin şerhine rağmen onaylandı.
ZEMİNİ RİSK TAŞIYOR
Planlama ve İmar Müdürlüğü, tadilat ile ilgili olarak kurum ve kuruluşların görüşlerine başvurdu. Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü, arazi üzerindeki dolguların yapılaşma için temel zemin niteliği taşımadığını, ayrıntılı jeolojik ve jeoteknik etüt raporu hazırlanması gerektiğini yönünde bir rapor hazırladı. Ulaşım Daire Başkanlığı, "Teklif plan ulaşım ve trafik açısından uygun olmakla beraber, çevre yapılanma şartları açısından değerlendirildiğinde kritik bir sonuç ortaya çıkartabilir sonucuna varılmıştır" şeklinde bir görüş bildirdi. Tüm olumsuz görüşlere rağmen imar tadilatı AK Partili üyelerin oylarıyla kabul edilmiş oldu.
Devlet, işi sıkı tuttu kanmadı
Taşyapı, Maliye'nin arazisine lüks konutlar yapacak. Ancak doğacak ranttan pay verecek.
Darüşşafaka Cemiyeti'nin hastane yapmasına izin verilmeyen arsasını aldıktan sonra 40 katlı otel için imar izni çıkartarak önemli ölçüde rant elde ettiği iddia edilen Taşyapı AŞ, devleti faka bastıramadı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Göztepe'de bulunan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün yerine inşa edilecek lüks konut ihalesinde işi sıkı tuttu. Kat karşılığı yapılan ihaleyi, yüzde 60 pay vermeyi taahhüt eden Taşyapı AŞ kazandı. Taşyapı hem Kartal'da Meteoroloji'ye ayrı bir bölge müdürlüğü inşa edecek hem de 43 ay içinde 288 lüks konut yapımını tamamlayacak. 200-300 metrekare arasında değişen konutların 173'ü Hazine'ye kalacak. Hangi katta, hangi cephede, kaç metrekare daire alacağını sözleşmeye ayrıntılı biçimde yazan Maliye yönetimi bununla da yetinmedi. Firma, inşaat alanını genişletir ve ilave rant yaratırsa ortaya çıkan artı değerin yine 60'ını Hazine'ye aktarmak zorunda olacak.
İMARSIZ SATIŞ YOK
Milli Emlak Genel Müdürlüğü yetkilileri, kamu arazileri içinde imarsız olanların gerek belediyelere gerekse özel kişilere satışının yapılmadığını belirttiler. Yetkililer, imarlı arazilerin satışında ise plan değişikliği sonrasında ortaya çıkabilecek rantın şirketler kadar devlete de aktarılması gerektiğini savunuyor. Milli Emlak'in 56 milyon YTL tahmini değer biçtiği Göztepe'deki Meteoroloji arsasından, konut ve hizmet binası yoluyla sağlanacak kaynak 150 milyon YTL'yi aşacak.
Bu çukur, yol ruhsatıyla kazıldı
Taşyapı şirketi, 35 katlı ikiz kuleler için bina ruhsatı çıkarmadan 'yol güvenliği önleme ruhsatı' ile inşaata son hızla devam ediyor.
Taşyapı tarafından Mecidiyeköy'de temeli açılan 35 katlı iki kulenin inşaatının ruhsatı olmadığı belirtildi. Şişli Belediyesi İmar Müdürlüğü ise, 298 pafta, 2524 ada 1-2 parsellerde Taşyapı'nın yaptığı çalışmanın istinat duvarı ve yol çalışması anlamına gelen Tahkimat Uygulaması izin belgesiyle yapıldığını belirtti. 30 Aralık 2005'te verilen izin belgesi ile istinat duvarı ve yol emniyetinin sağlanması faaliyetlerinin yürütüldüğü belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Bahis konusu belge genel inşaat ruhsatı olmayıp, mevcut kontur ve gabari haricinde tasdik edilen tahkimat projeleri dışında hiçbir inşai uygulama yapılamaz. Aksine bir uygulama ile karşılaşıldığında tasdikli tahkimat projelerinin dışında herhangi bir uygulama tespiti halinde 3194 sayılı imar kanununun 32 ve 42'nci maddeleri doğrultusunda yasal işlem yapılacaktır. Tahkimat yapıları geçicidir. Uygulama tümüyle denetim bürosu olan birimin kontrol ve sorumluluğunda yürütülecektir."
"HER ŞEY İMARA AYKIRI"
İnşaat alanında hafriyat çalışması yapılmasının ancak yapı ruhsatıyla mümkün olabileceğini belirten Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu ise, ilçe belediyesinin imar yasasına aykırı davrandığını söyledi. Muhçu, bina ruhsatı almadan temel çalışması yapılamayacağını belirterek, "Tüm bu proje ve planlama İstanbul Nazım İmar Planı'na aykırı şekilde geliştirilmiştir" dedi.
Keşke imar bize verilseydi
Darüşşafaka Cemiyeti'nin araziye hastane yapmak için nabız yokladığı ancak resmi başvuruda bulunmadığı ortaya çıktı. Genel Sekreter Hikmet Bozanoğlu, "Şu anda verilen imar keşke bize verilseydi" diye konuştu.
Darüşşafaka Cemiyeti Genel Sekreteri ve eski Eminönü Belediye Başkanı Hikmet Bozanoğlu, arazinin satışıyla ilgili tartışmaları normal karşıladığını belirtti. İmar değişikliğiyle birlikte arazinin değerinin çok arttığını söyleyen Bozanoğlu, "Ama ben inanıyorum ki bizde olsaydı arsadaki değişiklikleri yaptıramazdık.
Bu arsaların en iyi şekilde değerlendirilmesi noktasında belediyelerin rolünü inkar etmemek lazım. Meslektaşlarım hakkında fazla konuşmak istemiyorum. Bahse konu arsanın satış sürecinde kurum genel sekreteri değildim" dedi. Arsaya hastane yapmak isteyen Darüşşafaka Cemiyeti yetkililerinin, Belediye ile defalarca görüştüğünü söyleyen Bozanoğlu, "Görüşmelerden somut sonuç çıkmadığı için resmi müracaatı yapmamışlar. Şu anda verilen imar durumu verilseydi cemiyet için çok iyi olurdu. Tartışmaların yapılmasının en büyük nedeni, arsanın değerinin artmış olması. Bence bu tartışmaların yapılması yararlı olur. Çünkü hayır kurumuna olumsuz görüş verip, müteahhit lehine değişiklik yapılmasından ders çıkarır belediyeciler" dedi.
Başkan kızdı: Size ne?
Darüşşafaka Cemiyeti Başkanı Çetin Berkmen ise hastane için müracaat edilip edilmediği yolundaki sorumuza, "Beni rahatsız etmeyin. Büyükşehir'e müracaat ettik ya da etmedik. Bu sizi ilgilendirmez" dedi. Adını açıklamak istemeyen eski bir yönetim kurulu üyesi ise, "Cemiyetin İnşaat Emlak Bölümü Müdürü Cüneyt Öngün ile birlikte Kadıköy Belediyesi İmar Müdürlüğü'ne gittik. Talebimizi sözlü olarak ilettik. Bize 'Burada değişiklik yapabilme yetkisine sahip Büyüksehir Belediyesi'dir' dediler. Ardından Büyükşehir'le görüşmeler yaptık" dedi.
ÖN GÖRÜŞME YAPILDI
Araziye hastane yapılmasıyla ilgili olarak İslam Kalkınma Bankası yetkililerinin kendilerine maddi kaynak sağlayabileceklerini söylediklerini belirten eski üye, "Hastane projesiyle ilgili olarak Acıbadem Grubu Başhekimi Metin Çakmakçı ve ekibi, cemiyetin Kozyatağı'ndaki merkezinde bize brifing verdi. Nasıl bir hastane olacağı ile ilgili. İslam Kalkınma Bankası yetkilileri 'Parayı sağlayacağız, siz imar işini halledin' dedi. Biz de Büyükşehir'le ön görüşmeler yaptık. Sözlü müracaatta değişiklik talebimiz kabul edilmediği için resmi müracaatı da yapmadık" dedi.
50 YTL BAĞIŞA TEŞEKKÜR
Taşyapı'nın sahibi Emrullah Turanlı Dürüşşafaka Cemiyeti'nin Kadıköy'deki arazisini aldığı için cemiyetten teşekkür yazısının geldiğini söylemesi üzerine Cemiyet Genel Sekreteri Hikmet Bozanoğlu, "Bize 50 YTL'lik yardımda bulunan herkese geleneksel olarak teşekkür yazısı yazarız" demekle yetindi.
Erhan Öztürk/Ercan Sarıkaya/Sabah