Manisa'nın mesir macunu İstanbul'da tanıtıldı

Manisa'nın mesir macunu İstanbul'da tanıtıldı

Geçtiğimiz yıl uluslararası bir festivale dönüşen Manisa Mesir Festivali, tarihinde ilk kez bu yıl tanıtımını İstanbul"da yaptı.

Manisa'nın mesir macunu İstanbul'da tanıtıldı
16px
24px
13.03.2007 17:15
ABONE OLgoogle

21-25 Mart tarihleri arasında Manisa"da gerçekleşecek festivalde MFÖ, Nükhet Duru, Ferhat Göçer ve Grup Ayna konser verecek.  

Bu yıl 467."si düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Festivali, tarihinden ilk kez tanıtımını İstanbul"dan yaparak dünyaya açılıyor. 21-25 Mart 2007 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Manisa Mesir Festivali"nin tanıtımı Manisa Belediye Başkanı ve Ege Belediyeler Birliği Başkanı Bülent Kar tarafından İstanbul Sepetçiler Kasrı"nda yapıldı. Toplantıda 12 kişilik mizansen ekibi de özel bir gösteri yaptı.

Toplantıda konuşan Manisa Belediye Başkanı Bülent Kar, Manisa Mesir Festivali"nin Kırkpınar Yağlı Güreşleri"nden sonra ülkemizin en köklü geleneği olduğunu vurgulayarak, “Bunun önce ulusal sonra da uluslararası platformda duyurulması, bilinmesi ve tanıtılması en büyük hedefimizidir” dedi. Kar; “Mesir adıyla ciddi bir turizm hamlesi bekliyoruz. Bu anlamda bu basın toplantısını İstanbul"da yapmayı uygun gördük” diye konuştu.

21 Mart"ta Manisa"da başlayacak olan 467. Manisa Mesir Festivali"nde bu yıl Ferhat Göçer, Grup Ayna, Nükhet Duru ve MFÖ festival kapsamında konser verecek. Festival, 25 Mart Pazar günü Hafsa Sultan'ın Merkez Efendi'ye berat vermesinin temsili töreni ve Sultan Camii"nden yapılacak olan Geleneksel Mesir Macunu Saçım Töreni ile son bulacak.

Valilik, Belediye, Manisa Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği tarafından desteklenen festival için bu yıl yaklaşık olarak 400 bin YTL bütçe ayrıldı. Manisa"da yılda yaklaşık 60 ton macun üretiliyor. Her yıl mesir macunu saçımı için 3 ton mesir yapılıyor.

Manisa mesir macununun tarihçesi 

Mesir macunu Manisa ilimiz için köklü bir gelenektir. Uygarlıklar beşiği Anadolu'nun en eski tarihi kentlerinden olan Manisa'da, Mesir geleneği ile anlamlı bir yardımlaşma ve bayram havası hissedilir. Önceleri tedavi amaçlı kullanılan, daha sonra ise gelenek haline gelen Mesir Macunu'nun ortaya çıkışı hakkında çeşitli inanışlar bulunmaktadır.

İnanışa göre; Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, muhteşem Süleyman diye tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'dayken hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın kendisinin yaptırdığı Sultan Camii Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara bu ilacın verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camii'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Manisa Mesir Şenlikleri bu şekilde doğmuştur.

Mesir Macunu"nun özellikleri

Mesir Macunu'nun genel özellikleri, hoş ve lezzetli kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlıklara ve ağız kokusuna karşı kullanılması sayılabilir. 

Macunun hazırlanışında kullanılan 41 çeşit baharat  şunlardır:
Zencefil, Zulunba, Kremtartar, Kişniş, Kebabiye, Havlican, Hindistan Cevizi, Anason, Yeni Bahar, Hiyerşambe, Çam Sakızı, Zağfran, Tarçın, Üdül Kahr, Çöpçini, Hardal, Eskir, Karanfil, Çivit, Meyan Balı, Tiryak, Sarı Helile, Raziyane, Kimyon, Zerdeçal, Tarçın Çiçeği, Karabiber, Çörek Otu, Darı Fülfül, Ravend, Limon Tuzu, Kakule, Şamlı, Vanilya, Şeker, Gün Balı, Hindistan Çiçeği, Limon Kabuğu, Galanda, Tekemercini Tohumu, Portakal Kabuğu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde