Lüks konutta kriz yok alımlar nakit yapılıyor

Lüks konutta kriz yok alımlar nakit yapılıyor

Mars International’ın CEO’su Hakan Bucak, gayrimenkulde yüksek faizlerden kaynaklı bir durgunluk olduğunu ancak bunun lüks segmentte yaşanmadığını söyledi. Bucak, “Lüks projeler metrekaresi 15 bin euro’dan fiyatlarla hem de peşin fiyatına satılıyor” dedi.

Lüks konutta kriz yok alımlar nakit yapılıyor
16px
24px
28.05.2024 00:27Güncelleme: 28.05.2024 00:30
ABONE OLgoogle

Necla DALAN

Hakan Bucak, Mars International’ı 2018 yılında kurdu. Mars International, gayrimenkul sektöründe arsa ve proje geliştirme, kurumsal ve bireysel yatırım yönetimi, kurumsal satış ve pazarlama hizmetleri sunuyor. Şirket hali hazırda toplam 25 milyon dolarlık proje yürütüyor. Bu projeler Zekeriyaköy’de 10 milyon dolarlık bir villa, Kavacık’ta 7 milyon dolarlık bir öğrenci yurdu, Zekeriyaköy’de 4 milyon dolarlık bir kreş ve Miami’de 190 milyon dolarlık bir öğrenci yurdu projesinden oluşuyor. ABD’deki projenin yüzde 70’ini ABD’deki bankalar sağladı. Geriye kalan yüzde 30’luk kısmı aralarında Türkiye ve ABD’nin de olduğu çeşitli ülkelerden yatırımcılarla buluşturdu.

Mars International’ın kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak ile bir araya geldik ve gayrimenkul sektörünü konuştuk. Sektörde yüksek faizlerden kaynaklı bir durgunluk olduğunu söyleyen Hakan Bucak, sözlerine şöyle devam etti:

“ERTELEMENİN GETİRDİĞİ STRES YAŞANIYOR”

“Sektör satış bitti, alıcı yok diyor ama alıcı var. Sahada görüyoruz. Sadece alımı erteledi. Bu ertelemenin getirdiği bir stres de söz konusu. Bana göre gayrimenkul şu anda alınır. Çünkü faizlerin düştüğü dönemde fiyatlar adım adım artmaya başlar. Dolar bazlı ülke genelinde düşüş olabilir ama fiyatlarda büyük bir gerileme olacağını sanmıyorum. İstanbul’da döviz odaklı Etiler, Beykoz, Zekeriyaköy gibi yerlerde fiyatlar kolay kolay düşmez. Hatta faiz oranları dengelendiğinde, bugünkü fiyatları arıyor olacağız.”

SATIŞLAR EKİMDEN SONRA ARTAMAYA BAŞLAYACAK

Gayrimenkulde önümüzdeki ekim ayından itibaren satış rakamlarının artmaya başlayacağını dile getiren Bucak, “Türkiye şu anda ekonomi politikaları bakımından iyi gidiyor. Yabancı yatırımları gelmeye başladı; mali disiplin açısından iyi gidiyoruz ve 2025’in ortalarından itibaren daha iyi olacağını göreceğiz” dedi.

Sektörde şeffaflığın yatırımcı açısından çok önemli olduğuna da değinen Bucak, TÜİK’in konut satış istatistiklerindeki rakamların bile sektörün pratiğini tam yansıtmadığını, satış ile tapu devri işlemlerinin mutlaka sayısal olarak ayrı sunulması gerektiğini ifade etti. Şeffaflık için gayrimenkulün güvenilir değerlenme raporlarına, satış geçmişine, bölgesel satış istatistiklerine ihtiyaç olduğunu ifade eden Bucak, şöyle konuştu: “Ultra lüks projelerde ise satış problemi yok. Metrekaresi 15 bin euro’dan fiyatlarla satılıyor. Peşin fiyatına hem de. Dünyada da bu trend devam ediyor. Lüks gayrimenkul tarafında, doğru tasarımla proje üreten geliştiricilerin satış stresi yaşamadığını gözlemliyoruz.”

YÜZDE 25 SINIRI KALKTIĞINDA KİRA TESPİT DAVALARI ARTAR

Arz fazlası olmasa da çok yeni proje olduğuna değinen Bucak, “Sadece İstanbul’da 500’ün üzerinde proje var. META’da 55 bin anlık reklam var Türkiye genelinde” ifadelerini kullandı.

Kiralarda yüzde 25 sınırının temmuz itibarıyla kaldırılacağının konuşulduğunu söyleyen Bucak, “Mal sahipleri dört gözle bekliyor. Sınır kalkınca kira tespit davaları da artacak. Kiracıların yüzde 30-40’ının evlerini terk etmek zorunda kalacağını düşünüyorum” dedi.

İKAMETGÂH ALAMAYAN YATIRIMCI TÜM VARLIKLARINI SATTI

Yabancıya satış rakamlarında da gerileme olduğuna dikkat çeken Bucak, iki yıl önce bazı semtlerde yabancı popülasyonunun yüzde 25’le sınırlandırılması sonrası, büyük yatırımlar yapan yabancıların zorlandığını anlattı. İkametgah sınırı uygulanırken yatırımcı ayrımının yapılmadığını anlatan Bucak, “Türkiye’ye çok ciddi yatırımlar yapmış, hatta İstanbul’da önemli projelere imza atmış yabancılar bile sınıra takıldı. İkametgah süresini uzatamayıp Türkiye’den ayrılanlar oldu. İngiltere’de 3-4 milyar fonu olan Malezyalı bir yatırımcı bir yıl içinde Türkiye’deki tüm varlıklarını sattı. Artık geldiğinde lüks biri otelde kalıyor. ‘Gecelik 5 bin dolar otel parası veririm ama Türkiye’yi çok sevsem de artık bir şey almam’ diyor” ifadelerini kullandı.

Hakan Bucak, 2024 yılında yurt dışından gayrimenkul alan Türkler’in sayısının Türkiye’den alım yapan yabancıları geçeceğini de sözlerine ekledi.

DUBAİ’DE ŞEFFAFLIĞIN KARŞILIĞI 100 MİLYAR DOLAR GELİR

Hakan Bucak, yabancı alıcıların mutlaka deprem raporu sorduğunu, rapor yoksa almadığını da anlattı. Bucak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem Türk hem yabancı alıcıda öyle bir güven travması olmuş ki herkes değerlenme şirketi ile çalışıyor. Yabancı alımlardaki akış da deprem, şeffaflık, insan kaynağı problemleri nedeniyle bozuldu. Lisanslı satıcılar gerekiyor. Dubai’de bütün datayı paylaşıyor devlet. Bu şeffaflık olduğu için yatırımcılar orada. Türkiye’de bu şeffaflık olmazsa giderek körelecek piyasa. Dubai şeffaf olmasının karşılığı ile gayrimenkulden yılda 100 milyar dolar kazanıyor. Bize 3,5 milyar dolar geliyor. Ama 2,8 milyar dolar da Türkler dışarıdan konut alıyor. Size kalıyor 700 milyon dolar. İspanya ve Portekiz coğrafya ve kültürel olarak bize benziyor. Her biri uluslararası yatırımcılardan yılda 30’ar milyar dolar kazanıyor. Turizmde gelirimiz 50 milyar dolar, 55-60 milyon kişi getirmeye çalışıyoruz. Biz ise 100 bin yatırımcı getirip 100 milyar dolar gelir sağlayabiliriz.”

patronlardunyasi.com

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde