Lukoil: Rafineri konusunda görüşmeler devam ediyor

Lukoil: Rafineri konusunda görüşmeler devam ediyor

Rus petrol şirketi Lukoil'in Başkanı Vahid Aliekberov, Türkiye'de rafineri kurma konusundaki görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Aliekberov, BTC boru hattıyla ilgili olarakta..

Lukoil: Rafineri konusunda görüşmeler devam ediyor
16px
24px
31.08.2006 14:15
ABONE OLgoogle

Aliekberov Rus Vedomosti gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'de rafineri kurma konusundaki sorunların aşılıp aşılmadığı yolundaki soruya, bu konudaki görüşmelerin hala devam ettiği karşılığını verdi.

Sorunların henüz çözülmediğini ifade eden Aliekberov, 'Biz bu projenin ekonomik parametrelerini görüşmeye devam ediyoruz. Bu proje prensip olarak çekici. Bugün Bogazlardan geçiş sorunu oldukça karmaşık. Boğazları bypass ederek başka yerlerden petrol boru hattı döşemek yerine, petrolün Karadeniz'de kalmasını sağlamak ve burada bir rafineri inşa ederek petrol ürünlerini Türkiye pazarında satmak daha hesaplı' dedi. Türkiye'ye petrol satışı konusunda mevcut durumun oldukça çelişkili olduğunu kaydeden Aliekberov, 'Biz petrolü Novorosiysk limanında satıyoruz. Bu petrolü boğazları kullanarak Avrupa'ya gönderiyorlar. Avrupa'da, İtalya ve Yunanistan'da işlenen bu petrol benzin olarak Türkiye'ye geri gönderiliyor. Biz de burada para kaybediyoruz' diye konuştu. Aliekberov, Irak'taki yatırım projeleri konusundaki bir soru üzerine de şunları söyledi:

'Şu anda Irak Petrol Bakanlığı ile imzalanmış memorandumun uygulanmasına devam edilmekte. Bu memoranduma göre, biz Irak'a petrol çıkarma malzemesi gönderiyoruz ve uzmanların eğitimiyle ilgileniyoruz. Şu ana kadar Irak'ta çalıştırılmak üzere bin 500 uzmanı eğittik. Bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında ben Irak'a giderek, Batı Kurna yataklarındaki projelerimiz hakkındaki görüşmelerimize devam edeceğim.' Bakü-Novorosiysk petrol boru hattının yanı sıra, Bakü-Ceyhan petrol boru hattının da Rus petrolcüler tarafından kullanılması mümkün olup olmadığı yolundaki bir soru üzerine Aliekberov, şu karşılığı verdi:

'Bence mümkün değil. Mesafe çok uzun ve bundan dolayı Rus petrolcüler için yüksek tarife uygulanacak. Ancak buna rağmen, Bakü-Ceyhan'ın açılması Rusya'nın menfaatlarına uygun. Eğer bu petrol boru hattı olmasaydı, Azerbaycan ve Kazakistan'ın her gün artmakta olan petrol ihracatı için boğazlar kullanılacaktı. Bu da Rusya'nın ihracat imkanlarını sınırlandıracaktı.' Rusya'nın en büyük petrol üreticisi Lukoil, 2004 yılında 86,2 milyon ton olan petrol üretimini 2005 yılında 90,2 milyon tona çıkardı. Cirosu 2004 yılında 33,8 milyar dolar olan Lukoil'in cirosu 2005 yılında 55,7 milyar dolara yükseldi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde