LC Waikiki patronu Vahap Küçük, Patronlar Dünyası’na konuştu: Türkiye her anlamda pahalı kalmaya başladı
LC Waikiki’nin patronu Vahap Küçük ile Mısır’a kayan tekstil yatırımlarını konuştuk. Küçük, “Biz 20 yıla yakındır Mısır’dayız. Şimdi başka şirketler de gidiyor. Araştırmaya gidenler var. Pazar yoklanıyor. Müşteri artık uygun fiyata ürün bulduğu yere gidiyor. İki yıl öncesine kadar bu seçenek Türkiye’ydi. Ancak Türkiye pahalı kalmaya başladı. Müşteriler artık başka ülkelere gidiyor. Bangladeş, Çin, Hindistan, Pakistan ve Mısır’a kaptırıyoruz” dedi.
Necla DALAN
Mısır, son dönemde beyaz eşyadan lojistiğe, tekstil ve konfeksiyondan turizme birçok alanda Türk şirketlerinin yatırım yaptığı bir ülke haline geldi. Arçelik, Evyap, Hayat Holding, LC Waikiki, Şişecam, Temsa, Yeşim Tekstil, Colins, Şahinler Holding ve Yıldız Holding Mısır’da yatırımı olan şirketler arasında… Son dönemde altın kotası yüzünden kuyum sektöründe de şirketler fabrikalarını Mısır’a taşımaya başladı.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer, şubat ayında verdiği bir demeçte Mısır'da 3 milyar dolara yakın Türk yatırımı bulunduğunu, bu yatırımlardan yıllık 1,5 milyar dolar ciro elde edildiğini söyledi. Tekstil ve konfeksiyonda Mısır'ın toplam ihracatının üçte birini Türk iş adamlarının yönettiğini vurgulayan Denizer, birçok yeni yatırımcının da arsa aradığını, ortaklık baktığını sözlerine ekledi.
Mısır’da 20 yıla yakın süredir yatırımları olan ve 40 civarında da mağazası bulunan LC Waikiki’nin patronu Vahap Küçük ile son dönemde başta işçilik olmak üzere düşük maliyetler nedeniyle Mısır’a kayan tekstil yatırımlarını konuştuk. Küçük, “Biz uzun zamandır Mısır’dayız. Başka şirketler de yatırıma gidiyor. Araştırmaya gidenler var. Dolayısıyla o pazar yoklanıyor” dedi.
“İŞ BİTMEZ AMA AZALIR, MISIR’DA TÜRKİYE’DEKİ DENEYİM YOK”
Tekstilin emek yoğun bir sektör olduğunu kaydeden Vahap Küçük, Türkiye’nin her anlamda pahalı kalmaya başladığını vurguladı. Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Müşteri uygun fiyata ürün bulduğu yere gidiyor. İki yıl öncesine kadar bu seçenek Türkiye’ydi. Ancak artık Türkiye pahalı kalmaya başladı. Müşteriler artık başka ülkelere gidiyor. Bangladeş, Çin, Mynmar, Hindistan, Pakistan ve Mısır’a kaptırıyoruz. Tekrar Türkiye’ye gelirler mi? Türkiye’de iş bitmez ama azalır. İspanya’da bile üretim varsa Türkiye’de de bitmez. Karlar düşer, daha hızlı ve verimli üretim olur ama bitmez. Mısır daha çok fiyat odaklı tercih ediliyor. Türkiye kadar deneyimli değil. Ne Türkiye’deki makine parkına ne de know how’a sahip… Türkiye’yi geçmesi için daha çok fırın ekmek yemesi lazım.”
BU YIL 185 MİLYAR TL CİRO HEDEFLİYOR
Beş kıtada 1300 mağaza ile ürünlerini müşterileriyle buluşturan LC Waikiki, 2023 yılında 112 milyar TL ciroya ulaşırken, 2024 yılında 185 milyar TL ciro hedefiyle çalışmalarına devam ediyor. Türkiye dahil olmak üzere 23 ülkede pazar lideri konumunda olan LC Waikiki’nin 55 bin çalışanı bulunuyor. Şirket, 2024 yılı sonuna kadar 50 yeni mağaza açmayı hedefliyor.
patronlardunyasi.com