Lara Kent Parkı projesi iptali için AİHM'e gidiliyor
Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm tahsis alanı olarak Limak'a tahsis ettiği ''Lara Kent Parkı Projesi''nin iptali için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidileceği bildirildi.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığının çalışmalarını sürdürdüğü 'Kıyı Yasası Tasarısı Taslağı' tartışmaları çerçevesinde, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, 'Antalya Kıyılarının Korunması: Lara Örneği' konulu panel düzenledi.
Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, panelde yaptığı konuşmada, Kıyı Yasası Tasarısı Taslağı'nın, art niyetli hazırlandığını, kıyılarda kaçak yapılaşmanın önünün açılacağını iddia etti. Aydın, şöyle konuştu:
'Kıyıları gündemine almayan hiç bir hükümet yok. Bunun nedeni ise kıyıların korunması değil, aksine kıyıların imara açılması. Yeni Kıyı Yasası Tasarısı Taslağı da kamu ve toplum yararına değildir. Kıyı yasasındaki yeni değişiklikler ülkeyi 40 yıl geriye götürecektir. Bu değişiklikle kıyılarda dolgu yapılması özendiriliyor. Otellere denizde de yapılanma hakkı veriyor. Bu Yasa Tasarısı, Anayasa'ya aykırıdır. Bu düzenlemeyi iptal ettirmek için çalışacağız. Turizm tahsis alanı olarak verilen Lara Kent Parkı Projesi'nin iptali için gönlümüz el vermeye vermeye AİHM'e gideceğiz. Kıyılarımız, ilave imar hakkı elde etmek için yok ediliyor.' Taslağın tamamen Antalya kıyıları için çıkarılacağını öne süren Aydın, 'Lara Kent Parkı, Antalyalılardan kaçırılıyor. Buralardan kimse faydalanamayacak. Bu kente Disneyland, eğlence alanları yapılabilir ama kıyılara değil' dedi.
AKTOB BAŞKANI AYIK
Akdeniz Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık da turizmde planlamanın tek elden yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de kıyı politikalarının, sürekli turizme yönelik yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Ayık, 'Kıyı politikaları turizm odaklı yapılmıyor. Kıyı politikaları, başka sektörlere yol açmaya yönelik yapılıyor. Turizm sektörü için tek yasa var. O da, Turizm Teşvik Yasası'dır' diye konuştu.
Turizm sektörünün kıyılarda bazı hoyratlıklar yaptığını, ancak bu hatasını gördüğünü ifade eden Ayık, şöyle devam etti:
'Kıyıları hoyratça kullandıysak bunun sorumluluğu imza atanlardır. Yerel yöneticilerin sorumluluğu vardır. Turizm sektörü olarak bir açmaz içindeyiz. Turizm sektörü 20 yıllık süreçte çok önemli deneyimler kazandı. Kazandı ama turizm sektörü hep el yordamıyla gitti. Turizm, unutulmuş ve kenara konulmuş bir sektör haline geldi. Denizler, çevre ve doğa korunmalı. Gelecekteki 50'li yıllar dikkate alınarak planlama yapılmalı.' Türkiye'nin turizm sektöründe çok iyi deneyimler kazandığını vurgulayan Ayık, ancak bu deneyimlerin Lara'ya yansıtılamadığını kaydetti. Ayık, şöyle konuştu:
'Turizmde çok iyi birikim ve deneyim kazandık. Ürün ve hizmet kalitesini yakaladık ama imaj sorunumuz sürüyor. 20 yıllık deneyimi Lara'ya yansıtamadık. Burada çok iyi ekolojik değerler var. Lara'da ülkemiz turizmi için en değerli ve en önemli rezerv alanları yok ediliyor. Lara'ya doğru çözüm önerileriyle yaklaşmış olsaydık, böyle sorunlar ortaya çıkmazdı. Antalya'nın halen gelecek 25-50'li yıllarının planı yok. Kıyı bir gerdanlık. Ona göre değerlendirilmeli. Daha hacimli planlar yapılmalı. Planlama tek elden yapılmalı. Lara bölgesi, turizm gelişiminin en son ayağı. Burada sadece kıyı değil, ekolojik değerler var. Yamansaz var, akarsular var, kumullar var.'
BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI YETKİLİSİ
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı İmar Planlama Şubesi uzmanı Filiz Gökçen de Kıyı Yasası Tasarısı Taslağı hakkında bilgi verdi.
Konuşmasının ikinci bölümünde kişisel görüşlerini açıklayan Gökçen, Kıyı Yasası Tasarısı Taslağı'nı kişisel olarak desteklemediğini kaydetti. Taslak çalışmalarına katıldığını, ancak yapılan çalışmaları uygun bulmadığı için bu kuruldan çekildiğini dile getiren Gökçen, şöyle konuştu: