Lagenjik'den Sarıkaya eleştirisi
JOOST LAGENDJİK; VAN SAVCISI SARIKAYA'NIN İHRACI 'AB'YE YÖNELİK YANLIŞ BİR MESAJ.

Gelişmenin "Bu konulara dokunursanız cezalandırılırsınız" şeklinde yorumlandığını belirten Lagendijk, Şemdinli olayını sembolik anlamda çok önemsediklerini, yargı sürecini de yakından takip edeceklerini söyledi.
TBMM Tören Salonu'nda gerçekleşen Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu'nun 56. Toplantısı'nda konuşan Lagendijk, gündeme ilişkin önemli mesajlar verdi. AB'nin Kürt sorunu konusunda hassas olduğunu belirten Lagendijk, geçen yıl bu konuda yaptığı değerlendirmelerde haklı çıktığını ileri sürdü.
Kürt sorununu "Türkiye'nin en önemli sorunu" olarak tanımlayan Lagendijk, bu konuda AB'nin 5 yıl öncesine göre daha net ve açık bir düşünceye hakim olduğunu vurguladı. Lagendijk, şöyle konuştu: "AB'de 3 hafta önce bu konuları tartıştık. AB parlamenterleri PKK terörünü kınıyor. 5 yıl öncesine göre çok daha açık ve sert bir kınama bu. Biz, Kürtlere ve Kürt liderlere geçmişten kopmaları gerektiğini söylüyoruz. Aynı zamanda Türkiye'nin de sorunların çözümüne yönelik yeni adımlar atmasını istiyoruz. Hükümetin yaptıklarını ve geleceğe yönelik planları var. Yapılanlardan pozitif sinyaller çıkmalıdır. Fakirlikle mücadeleyle sorun çözülebilir. Bunun yanında kültürel haklar da önemlidir. Kürtçe yayın izni iyi bir gelişme ama 45 dakika değil 24 saat olabilmeli. Yüzde 10'luk baraj da bu konuda ciddi bir sorundur."
Lagendijk, konuşmasında Kürt sorunu kapsamında 'sembolik anlam' buldukları Şemdinli olayına da dikkat çekti. AB Parlamentosu'nun Şemdinli olayını yakından izlediğini belirten Lafendijk, olayın hemen sonrasında verilen sinyallerin iyi olmadığını, Savcı Sarıkaya'nın meslekten ihracının da yanlış bir mesaj olduğunu belirtti. Lagendijk, "Savcının görevden alınmasıyla 'bu konulara dokunursanız cezalandırılırsınız' mesajı verilmiştir. Ayrıca, yakalanan insanlara ne olacak? Bu konularda AB üyelerinin ikna edilmesi lazım. Eğer hassasiyet gösterilmezse, olay kaybolup gidebilir. Bu konu AB için çok önemli." dedi.
Türkiye'nin önümüzdeki süreçte seçim nedeniyle iç siyasi sorunlarla uğraşacağını ancak AB hedefinden uzaklaşmaması gerektiğini kaydeden Lagendijk, "Bu süreçte hassas ve zorlu konular ertelenmemeli. Reformların geciktirilmesi Türkiye'ye fayda sağlamaz. Bu konuda Sayın Abdullah Gül'den teyit aldım, 'reformlar devam edecek' dedi." diye konuştu. Lagendijk, 3 ana başlık olarak yaptığı konuşmasının diğer maddelerinde Kıbrıs ve TMK konularına değindi. AB'nin Kıbrıs'la ilgili verdiği sözleri yerine getirmesi gerektiğini, aksi taktirde sorunların daha da tıkanacağı uyarısında bulundu. Lagendijk, bu konuda siyasi cesarete ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı. Meclis gündemindeki Terörle Mücadele Kanunu'na (TMK) da değinen Lagendijk, "İfade özgürlüğü konusunda yeni düzenlemeler yapılmalı. Milliyetçi avukatların çeşitli davalar açarak bazı kanunları istismar etmesinin önüne geçilmelidir. TMK'da ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlama düşüncesi görünmüyor. Ancak, kanunun bazı istenmeyen sonuçlar doğuracağı yönünde endişeler var. Biz de bunu anlamaya çalışıyoruz. Bu kanunu inceleyeceğiz." ifadelerini kullandı.
Ankara/Cihan