La Perla’nın efsanevi patronu Alberto Masotti 90 yaşında hayatını kaybetti
İtalyan lüks iç giyim markası La Perla’yı küresel ölçekte büyüten iş insanı Alberto Masotti, 90 yaşında hayatını kaybetti. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra aile şirketine katılan Masotti, markayı uluslararası lüks moda sektörünün önemli oyuncularından biri haline getirdi. Masotti, hayatının son döneminde ise moda arşivini yapay zekâyla buluşturan yeni girişimiyle dikkat çekti.

Alberto Masotti’nin hikâyesi, annesi Ada Masotti’nin 1954 yılında Bologna’da kurduğu küçük korsaj atölyesine dayanıyor. “Altın makaslı” terzi olarak tanınan Ada Masotti’nin temellerini attığı aile şirketine, tıp ve cerrahi eğitimini tamamlayan Alberto Masotti de katıldı.
Tıp kariyerinden vazgeçerek kendisini aile işine adayan Masotti, 1981 yılında şirketin başkanlığını üstlendi. Onun yönetiminde La Perla, el işçiliği, dantel ve tasarım odaklı ürünleriyle uluslararası pazarlarda büyüdü.
İÇ GİYİMDEN PLAJ MODASINA UZANAN BÜYÜME
Masotti, eşi Olga Cantelli ile birlikte markanın tasarım anlayışının ve büyüme stratejisinin şekillenmesinde önemli rol oynadı. Geleneksel üretim tekniklerini çağdaş tasarımlarla birleştiren La Perla, iç giyimin yanı sıra plaj modası, hazır giyim ve parfüm kategorilerine de açıldı.
Uluslararası büyüme sürecinde perakende faaliyetlerini genişleten marka, İtalyan moda ve üretim geleneğini küresel ölçekte temsil eden isimlerden biri haline geldi. Masotti, girişimcilik alanındaki başarıları nedeniyle 1995 yılında İtalya’da verilen “İşçi Şövalyesi” ünvanına layık görüldü.
La Perla’nın gelişiminde Masotti ailesinin yanı sıra kurucu ortaklardan Borgomanero ailesi de rol oynadı. Şirket, elli yılı aşkın süre ailelerin yönetiminde kaldıktan sonra Ekim 2008’de özel sermaye yatırımcısı JH Partners’a satıldı.
MODA SEKTÖRÜNE KATKISINI VAKIFLA SÜRDÜRDÜ
Masotti, şirketin yönetiminden ayrılmasının ardından moda sektörüne katkılarını farklı bir alanda sürdürdü. 2015 yılında kurduğu Fashion Research Italy Vakfı (FRI), özellikle moda sektöründeki küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik sergi, danışmanlık ve eğitim faaliyetlerine odaklandı.
Vakıf bünyesinde bir araya getirilen 30 bini aşkın tarihî tasarım ve eskizden oluşan dijital tekstil arşivi, İtalyan moda mirasının korunmasını ve yeni nesil tasarımcılarla buluşturulmasını amaçlıyor.
SON GİRİŞİMİ YAPAY ZEKÂ OLDU
Alberto Masotti’nin yenilik arayışı, hayatının son döneminde de devam etti. 2025 yılının sonlarında hayata geçirdiği AM.AI girişimiyle tarihî moda arşivini üretken yapay zekâ teknolojisiyle buluşturmayı hedefledi.
Proje kapsamında vakfın arşivindeki tasarımlardan yararlanılarak geçmişin desenlerinin yeniden yorumlanması ve bunların ipek fularlar ile çeşitli aksesuarlara dönüştürülmesi amaçlandı. Ürünlerin çevrimiçi satışına odaklanan girişim, Masotti’nin geleneksel zanaatkârlık ile yeni teknolojileri bir araya getirme yaklaşımının son örneği oldu.
Masotti’nin vefatıyla İtalyan moda dünyası, La Perla’yı uluslararası ölçekte büyüten ve moda mirasını yeni teknolojilerle buluşturmaya çalışan önemli bir iş insanını kaybetti.
patronlardunyasi.com















