Kredi kartı dağıtan şirketi bile BDDK onaylayacak

Kredi kartı dağıtan şirketi bile BDDK onaylayacak

BDDK banka bilgilerinin güvenliği için çıkardığı yönetmelik ile bankalar için kart dağıtan, kredi kartı basan, esktreleri dağıtan şirketleri bile kendisi onaylayacak.

Kredi kartı dağıtan şirketi bile BDDK onaylayacak
16px
24px
05.12.2006 08:57
ABONE OLgoogle

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 1 Kasım'da çıkardığı yönetmelik, bankalar için kredi kartı dağıtan, kart basan, ekstreleri dağıtan şirketlerin BDKK tarafından onaylanması zorunluluğu getirdi. Bankaların ana hizmetlerinin uzantısı veya tamamlayıcısı niteliğinde hizmet veren destek hizmeti kuruluşlarına ilişkin düzenlenlemenin yapıldığı yönetmelikle bu şirketler için de bir çok kriter getirildi. Bu kriterleri yerine getirmeyen şirketleri BDDK onaylamayacak bankalar da bu şirketlerle çalışamayacak. Bankacılar ise bu kriterlerin bankalara ağır maliyet yüklediğini belirterek BDDK'dan yönetmeliğin yumuşatılmasını istiyor.

Rapor düzenlenecek
Yönetmeliğe göre bankaların destek hizmetinden doğabilecek riskler ile hizmetin aksaması durumunda uygulamaya konulacak bir eylem planıyla birlikte bu risklerin yönetilmesine ilişkin bir risk yönetimi programı oluşturmaları şart. Bankaların destek hizmeti kuruluşlarıyla sözleşme imzalamadan önce kuruluş bünyesinde, destek hizmetini istenilen kalitede gerçekleştirebilecek düzeyde teknik donanım ve altyapı, mali güç, tecrübe, bilgi birikimi ve insan kaynağı bulunup bulunmadığı hususlarını da dikkate alacak şekilde inceleme ve değerlendirme çalışması yapmaları da zorunlu.

Banka bu çalışma sonucunda teknik yeterlilik raporu düzenleyecek. Banka yönetimi destek hizmeti sözleşmesi imzalayacak. Eğer destek hizmeti kuruluşu yurtdışında kurulu ise bankalar hizmetin yurtiçinden alınmasını sağlayacak eylem planlarını hazır bulundurmak zorunda. Şirketlerin özellikleri kısaca şöyle olacak:

* Destek hizmetini gerçekleştirebilecek yönetim yapısına, yeterli sayı ve nitelikte personele, gerekli teknik donanıma, belge ve kayıt düzenine sahip olacak.

* Verdikleri hizmetlerden doğabilecek zararları karşılamak amacıyla mesleki sorumluluk sigortası yaptıracak.

* Yurtdışında ya da Türkiye'deki yetkili otoritelerce faaliyette bulunduğu alanla ilgili yetkileri iptal edilmemiş veya kısıtlanmamış olacak.

Rahim Ak/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde