'Köprü ve otoyollar özelleşecek'

'Köprü ve otoyollar özelleşecek'

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, özelleşecek köprü ve otoyollar hakkında bilgi verdi..

'Köprü ve otoyollar özelleşecek'
16px
24px
28.05.2008 16:55
ABONE OLgoogle
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri başta olmak üzere, otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesinin, niteliği ve ülkenin geçirdiği ekonomik değişim açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesiyle ilgili yasa tasarısı hakkında bilgi veren Kemal Unakıtan, Türkiye'de trafikte bulunan araç sayısının yıllık ortalama yüzde 15 attığını belirterek, otoyollar ve boğaz köprülerinde geçtiğimiz yıl 303,1 milyon aracın geçtiğini ve bundan 641,5 milyon YTL brüt gelir elde edildiğini bildirdi. İşletme Hakkı Devri yöntemiyle özelleştirilecek otoyolların bağlantı yollarıyla birlikte toplam 1860 kilometre olduğunu dile getiren Unakıtan, sadece otoyolların değil, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin de özelleştirileceğini kaydetti.

Elde edilecek özelleştirme gelirinin Hazine'ye aktarılmasıyla yeni otoyolların, özelleştirmeden elde edilen özel ve yabancı kaynakların kullanımıyla kısa sürede yapılacağını ifade eden Kemal Unakıtan, "Söz konusu varlıkların bakım ve işletmeciliğinin, bu konuda deneyim ve know-how sahibi özel şirketler tarafından yapılması, bu konuda yabancı firmalarla yerli firmaların ortak çalışması neticesinde ise otoyol işletmeciliği konusunda uzman firmaların bilgi birikimlerinin ülkemize getirilmesi sağlanacaktır" diye konuştu.

Bakan Kemal Unakıtan, otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesinin Türkiye açısından gerekliliğine işaret ederek, ''Otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesiyle elde edilecek teknoloji transferi, verimlilik artışı, kaza oranlarının azalışı, zaman ve yakıt tasarrufu, çevre kirliliğinin azaltılması gibi olumlu etkiler, elde edilecek olan özelleştirme bedeli yanı sıra, ilave diğer faydalar olarak öngörülmektedir'' dedi.

Erişme Kontrollü Karayolları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'na göre, otoyol özelleştirmeleri, Özelleştirme Kanunu çerçevesinde Danıştay denetimi getirilerek yapılacak. Özelleştirme sonrasında işletici ve kamu otoritesi arasındaki yetki ve sorumlulukları belirleyen tasarıya göre, yapılacak olan özelleştirmede işleticinin uyacağı bakım, onarım ve işletim esasları belirlenecek. Karayolları Genel Müdürlüğü, denetici kuruluş olarak devrede kalacak. Fiyat artışlarında, sadece sözleşmelerde belirlenecek olan artış oranları uygulanabilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde