Dolar
42,065
0,13%
Euro
48,5544
0,01%
Sterlin
55,3038
-0,01%
Bitcoin
4.635.351
0,00%
BİST-100
10.971,52
1,24%
Gram Altın
5.413,345
-0,41%
Gümüş
48,34
-0,70%
Faiz
40,01
0,00%

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerle ticaret hacminin 77 milyar dolara ulaştığını açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerle ticaret hacminin 2024 yılı itibarıyla 77 milyar dolara ulaştığını belirterek, bu alandaki payın 2030’a kadar yüzde 35’e çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı.

02.11.2025 16:46Güncelleme: 02.11.2025 16:56
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerle ticaret hacminin 77 milyar dolara ulaştığını açıkladı
16px
32px

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İş Liderleri Zirvesi’nin açılış törenine katıldı. İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan zirve, İİT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 41. toplantısı kapsamında düzenlendi. Programa İslam Kalkınma Bankası Grubu Başkanı Dr. Muhammad Sulaiman Al Jasser, İslam Ticaret ve Kalkınma Odası Başkanı Abdullah Saleh Kamel, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İslam İşbirliği Gençlik Forumu Başkanı Taha Ayhan ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreni Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı, program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

TÜRKİYE TOPLAM 391 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA ULAŞTI

Törende konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin 2024 yılı itibarıyla yıllık 270 milyar dolar mal ihracatı ve 121 milyar dolar hizmet ihracatıyla toplamda 391 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaştığını söyledi. Bakan Bolat, bu rakamın büyük ölçüde özel sektör tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, “Sürdürülebilir kalkınmanın temel dayanağı devlet politikalarının yanında özel sektörün yenilikçi gücü, girişimcilik kabiliyeti ve üretim kapasitesidir” dedi. 

İSLAM DÜNYASININ DÜNYA TİCARETİNDELİ PAYU YÜZDE 5,2

Bolat, İİT’ye üye 57 ülkenin dünya nüfusunun dörtte birini oluşturduğunu ve bu ülkelerin dünya petrol rezervlerinin yüzde 65’ine, doğal gaz rezervlerinin ise yüzde 57’sine sahip olduğunu ifade etti. Buna rağmen İslam ülkelerinin dünya gayri safi milli hasılasındaki payının yüzde 8,3 seviyesinde kaldığını belirten Bolat, dünya ticaretindeki paylarının ise yüzde 5,2 olduğunu kaydetti.
Bakan Bolat, “İİT üyesi ülkeler arasındaki ticaret 2023 yılında 467 milyar dolar iken, 2024’te 491 milyar dolara yükselmiştir. Bu ülkelerin kendi aralarındaki ticaret oranı da yüzde 18,8’den yüzde 20 seviyesine çıkmıştır” dedi. Ayrıca, 2016 İstanbul Zirvesi’nde belirlenen yüzde 25’lik iç ticaret hedefinin 2030’lu yılların başında yakalanmasının amaçlandığını vurguladı.

İSLAM ÜLKELERİ İLE TİCARET GELİŞTİRME STRATEJİLERİ UYGULANIYOR

Bakan Bolat, Türkiye’nin İİT üyesi ülkelerle ticari ilişkilerini güçlendirmeye devam ettiğini belirtti. 2002 yılında 8,5 milyar dolar olan toplam ticaret hacminin, 2024 yılı itibarıyla 113 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Bolat, “Bu yıl İİT üyesi ülkelerle ticaretimiz yaklaşık 77 milyar dolara çıktı. Türkiye, bu ülkeler arasında en fazla ticaret yapan üçüncü ülke konumundadır” dedi. 

2030 HEDEFİ İSLAM DÜNYASININ KÜRESEL EKONOMİDE DAHA GÜÇLÜ HALE GELMESİ

Bolat, 2002 yılında Türkiye’nin ihracatında İİT üyesi ülkelerin payının yüzde 12 iken, bu oranın 2024’te yüzde 27’ye ulaştığını aktardı. Kısa sürede bu oranı yüzde 30’a, 2030’a kadar ise yüzde 35’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
“Ortak dijital pazar ve teknolojik yatırımlarla sürdürülebilir kalkınma zinciri oluşturmak öncelikli hedefimizdir” diyen Bolat, Türkiye’nin Suriye ve Filistin başta olmak üzere bölgedeki ekonomik direnci artırmayı amaçladığını belirtti. Bolat, “Ticaret köprüleri barış köprüleridir. Ekonomik işbirliğini artırarak halklarımız arasında dayanışmayı güçlendirebiliriz” ifadelerini kullandı.

patronlardunyasi.com