'Kooperatifzedeler gibi inşaatzedeler olabilir'

'Kooperatifzedeler gibi inşaatzedeler olabilir'

Beşyıldız Ekşioğlu Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Ekşi, "Önümüzdeki dönemde kooperatifzedeler gibi inşaatzedeler olabilir" dedi

'Kooperatifzedeler gibi inşaatzedeler olabilir'
16px
24px
30.11.2006 10:07
ABONE OLgoogle

Beşyıldız Ekşioğlu Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Ekşi, son iki yıldır yaşanan canlılığın ardından konut sektörüne giren firmaların, istedikleri parayı kazanamacaklarını söyleyerek "Bu firmaların hiç biri aradığını bulamayacak ve hepsi çekilecek. 2005'teki gibi bir zaman inşaat sektöründe bir daha yaşanmayacak" diye konuştu.

İnşaat sektöründe tecrübenin ve uzmanlaşmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Ekşi, şunları söyledi:

"Emin olun ki kooperatifzedeler gibi inşaatzedeler olacak. Çünkü bu süreçte büyük sıkıntılar yaşanacak. Bu gün çok merkezi yerlerde, çok özellikli projeler yapmıyorsanız kolay satamıyorsunuz. Mesela Kurtköy'deki marka projelerde bile kâr marjı yüzde 10'u geçmiyordur. Ama arsa maliyeti zaten yüzde 40 - 50. Ama insanlar bu işe 'yüzde 50 - 60 kâr edeceğim' diye girdi."

Sektöre yeni giren firmaların verdiği yüksek tekliflerle hem arsa fiyatlarının hem de konut maliyetinin yükseldiğine dikkat çeken Ekşi, "Her gittiğimiz arsaya muhakkak bir tekstilci veya başka sektörden biri çok yüksek bir teklif vermiş. Yüzde 45'i hak eden arsaya 55, yüzde 40'ı hak eden arsaya yüzde 50. Bununla para kazanmak mümkün değil" dedi.

Büyümediler, şiştiler
"Ticaret hayatında ne kadar risk alırsanız o kadar çok para kazanır, o kadar hızlı büyürsünüz. Ancak büyüyenlerle 'şişen'leri de vatandaşın birbirinden ayırması çok zor" diyen Hüseyin Ekşi, piyasadaki bu durumdan yine vatandaşın zararlı çıkacağını belirtti. Ekşi, şöyle devam etti:

"Kooperatiflerde hep süre uzatmalarına gidildi. Projelerde de böyle olacak. Ne yapsın vatandaş? Mahkemeye başvursa uzun sürecek. Mecbur katlanacak. Firmanın 'marka imajım zedelenir' gibi bir derdi de olmayacak. Çünkü yıllarca emek verilmiş bir markası da yok."

'2007'yi toz pembe görmüyoruz'
Çekmeköy'de toplam 210 konuttan oluşan Serena ve Sardunya Konutları'nın inşaatına ve satışına devam ettiklerini söyleyen Hüseyin Ekşi, 2007 ile ilgili piyasada esen ve basına da yansıyan iyimser havayı çok gerçekçi bulmadığını belirtti.
"Bu yüzden 2007'de mevcut projelerimizi tamamlayıp arsası bize ait olan Gülbahçe Konutları projemize başlayacağız. Eğer piyasa iyi giderse yeni proje arayışına gireceğiz" diyen Ekşi, henüz somut bir adım atmamış olmalarına karşın, yabancı bir fonla çalışma fikrinin de şirket gündemine girdiğini söyledi.

"Piyasa o yöne doğru gidiyor ve bu piyasada olmak istiyorsak bunu yapmak zorundayız" diyen Ekşi, yabancı fonlara konut satmanın rekabet güçlerini artırabileceğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Banka kredileri bile inşaatçının rekabet gücünü artırıyor. Bu gün kredi imkanı sunamayan firma bizimle yarışabilir mi? Yarın da fonlar çok etkili olduğu zaman bunun altyapısını oluşturamayan firmaların rekabet gücü olmayacak."

'Para yetmez, tecrübe şart'
Hüseyin Ekşi, diğer sektörlerden inşaat işine geçiş yapan firmaların hiç beklemedikleri sorunlarla karşılaşacaklarına dikkat çekerek "Elinde 3 - 5 milyon doları olan herkes müteahhitliğe başlıyor. Biz bunca yıldır bu işin içindeyiz ama hâlâ bir sürü sıkıntı yaşıyoruz" dedi. İnşaat setörünün en büyük zorluklarından birinin kalifiye eleman azlığı olduğunu söyleyen Ekşi, "Çalışanlarının yüzde 95'i eğitimsiz olan bir sektörde siz ne kadar kontrol ederseniz edin hatalar oluyor" diye konuştu. Ekşi, karşılaştığı yüzlerce olaydan birini şöyle anlattı:

"Sıvacı işçisi, akşam mesai bitiminde 10 dakika bile fazla çalışmak istemiyor. Ancak arta kalan harç da donacak. Bir yere atsa müteahhit görüp kızar diye düşünüyor ve onu yok etmek için de tesisat giderine atıyor. O sıva orada donuyor. Daire kullanılmaya başlayınca tesisat sorunu ortaya çıkıyor. Kırıp bir bakıyoruz ki içinden harç çıkıyor.

Bu sektör eğitimli elemanların olduğu ve üretiminin her aşamasında bire bir denetlenen bir sektör değil."

'Orta ölçekli firmalar sektörden silinebilir'
10 yıl içinde orta ölçekli müteahhitlerin ortadan kalkacağını söyleyen Hüseyin Ekşi,"Geleneksel inşaatçılıkla bu iş yürümeyecek artık' dedi.

Türkiye'de de inşaat işinin Avrupa'daki gibi büyük ölçekli şirketlerin elinde olacağını kaydeden Ekşi, bu yöndeki gelişmelerin gazete ilanlarını takip ederek bile gözlenebileceğini belirtti. Kurumsallaşma, finans kaynaklarını etkin kullanma ve yabancı fonlarla çalışma gibi konularda geri kalan firmaların zorlanacağını vurgulayan Ekşi, şöyle devam etti:
"Bunun karşılığı 'mecburen şartlara ayak uyduracağız' demektir aslında. Buna ayak uydurmayan çok küçük ölçekte kalacak ve kendini emekli edecek. Sektör böyle. Sizi bir şekilde emekli ederler, farkında bile olmazsınız."

Esra Özsümer/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde