Dolar
38,2199
0,11%
Euro
43,8961
1,05%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.248.481
0,09%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.111,166
0,91%
Gümüş
32,48
0,18%
Faiz
48,35
0,00%

Koç’un yanındaki koltukta otururuz

TÜPRAŞ özelleştirmesinde Koç Grubu’yla birlikte hareket eden dünyanın en önemli petrol şirketi Shell Grubu’nun Yönetim Kurulu Üyesi Rob Routs, TÜPRAŞ’ta yüzde 10 paya rağmen yönetimi üstlenme şartları olduğunu söyledi.

25.11.2005 00:00
Haberi paylaşın
Koç’un yanındaki koltukta otururuz
16px
32px

TÜPRAŞ özelleştirmesinde Koç Grubu’yla birlikte hareket eden dünyanın en önemli petrol şirketi Shell Grubu’nun Yönetim Kurulu Üyesi Rob Routs, TÜPRAŞ’ta yüzde 10 paya rağmen yönetimi üstlenme şartları olduğuna yönelik değerlendirmelere açıklık getirererek, “TÜPRAŞ’ın mülkiyetinde ne kadar payımız olduğunun çok fazla önemi yok. TÜPRAŞ’a dünya çapında sahip olduğumuz teknoloji ve know-how birikimimizle çok fazla artı değer yaratacağımıza inanıyoruz. Otomobil sürücüsünün yanına böyle değer yaratacak biri oturacaksa niye oturmasın ki” dedi. TÜPRAŞ’ta Koç’la ortaklıklarının Türkiye’deki büyüme stratejilerinin bir parçası olduğunu vurgulayan Routs, TÜPRAŞ’taki ortaklıklarında yüzde 10’un üstüne çıkmayacaklarını, hatta paylarının yüzde 10’un altına da düşebileceğini belirtti. Devir sürecinin hâlâ devam ettiğini, ortaklık payının tüm süreçler neticelendiğinde açıklığa kavuşacağını kaydeden Routs, Türkiye’deki hem ekonomik hem de sektördeki olumlu gelişmeler açısından çok olumlu etkilendiklerini ifade etti. 2003 Aralık ayında çıkan yeni yasanın akaryakıt sektörünü olumlu etkilediğini ve uygulamaların bir çoğunun Ocak 2005’te hayata geçtiğini dile getiren Routs, bu olumlu gelişmelerin yatırım kararlarında itici güç olduğunu açıkladı.

EN BÜYÜK KATKI TEKNOLOJİ

TÜPRAŞ’ta yaşanan durumun rekabeti öldüreceği tartışmalarına da değinen Rob Routs, “ Bu konudaki kararı Rekabet Kurulu verecekti. Nitekim Rekabet Kurulu’ndan onay çıktı. Özelleştirme Yüksek Kurulu’ndan da onay çıktı. 45 günlük finansman süreci başladı. Şimdi finansman sürecini neticelendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Global çapta 50’den fazla rafineri operasyonu gerçekleştirdiklerini ve 20’ye yakın petrokimya şirketine sahip olduklarını söyleyen Routs, Shell’in rafineri alanında dünya çapındaki deneyimi ve teknolojisini TÜPRAŞ’ın hizmetine sunabileceklerinin altını çizdi. Routs, “Rafineri sektörü yoğun teknolojiye dayalıdır ve Shell’in en büyük katkısı son derece güçlü olduğu teknoloji alanında olacaktır. Rafinelerimizdeki masraf kalemlerini gözden geçirerek rafineri başına yılda 50-100 milyon dolar artı değer yaratıyoruz” dedi.

PETKİM’le ilgilenmiyoruz

TÜRKİYE’deki hedefleriyle ilgili açıklamalar yapan Routs, gelecek yıl özelleştirilmesi beklenen PETKİM’le ilgilenmeyeceklerini söyledi. Routs, “PETKİMin ürün yelpazesi bizim pazarladığımız ürünlerle tam olarak örtüşmüyor. Bu nedenle PETKİM ile ilgilenmiyoruz “diye konuştu.

BİRİNCİ OLACAĞIZ Rafinerilerinde günlük 4 milyon varil işlendiğini belirten Routs, “Türkiye, petrol ürünleri pazarlaması alanında büyümeyi planladığımız 6 ülkeden biri olmuştur. Pazar payına baktığımızda yüzde 15.5 ile ikinciyiz. Önümüzdeki yıl Turcas birleşmesiyle de genel pazarda bir numara olacağız” dedi.

TÜRKİYE’NİN ROLÜ Türkiye’nin dünya enerji sektöründe önemli rol oynayacağını ve Shell’in bu konudaki gelişmeleri yakından takip ettiğini vurgulayan Routs, “Türkiye’deki boru hatları ile ilgili çok büyük projeler var. Kazakistan ham petrolünün bir şekilde Avrupa’ya akması gerekiyor. Boğazlar’daki geçişlerde bir kısıtlama var. Rusya’daki hampetrolün rafinerilere gönderilmesi gerekiyor. O yüzden boru hatları çok önemli ve Türkiye önemli rol oynayacak” dedi.

6 stratejik ülkeden biriyiz

SHELL Türkiye Genel Müdürü Canan Ediboğlu, Shell’in en yüksek büyüme gösterdiği ülkeler arasında ilk sıralarda olduğunu belirtti. Bu başarının Türkiye’yi Shell için en kilit 6 ülkeden biri haline getirdiğini kaydeden Ediboğlu, “Shell Grup petrol ürünleri pazarlaması alanında Türkiye’nin de aralar

editörün seçtikleri