Koç'un direktörüne Liderlik ödülü
Koç Holding Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl'ın, 2008 Yale Küresel Liderler Ödülü'ne hak kazandı.

Koç Holding Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl'ın, 2008 Yale Küresel Liderler Ödülü'ne hak kazandığı bildirildi. Yale Üniversitesinden yapılan açıklamada, Kızıl'ın, bugüne kadar bu ödüle layık görülen ilk Türk vatandaşı olduğu belirtildi.
Açıklamada, dünyada türünün tek örneği olan Yale Küresel Liderlik Programının, 3 ana hedefi bulunduğu, bunların, dünyanın çeşitli ülke ve alanlarından seçtiği lider adaylarına çok ileri düzeyde hazırlanmış bir
liderlik eğitimi sunmak, küresel liderler arasında bir ilişki ağı geliştirmek, bu liderleri Yale Üniversitesi ile ilişkilendirmek ve üniversitenin uluslararası bilgi birikimini derinleştirmek olduğu bildirildi.
Oya Ünlü Kızıl'ın genç yaşında elde ettiği başarılara, devlet, uluslararası kuruluşlar ve özel sektörde farklı alanlardaki tecrübesine dikkat çekilen açıklamada, Kızıl'ın, sahip olduğu çok yönlü vizyon ve bakış açısının, farklı küresel aktörleri ve bunların birbiriyle etkileşimini bilmesinin ve anlamasının, bugünün dünyasında karşılaşılan karmaşık sorunları çözme ve strateji geliştirmedeki önemine değinildi.
Yale Üniversitesi Başkanı Richard Levin'in, ödüle hak kazanan 18 kişiyle ilgili açıklamasında, bu "sıra dışı" grubu üniversitelerine davet etmekten büyük mutluluk duyduğunu, geleceğin liderleri olarak gördükleri bu kişilerin Yale'de yeni bir perspektif kazanırken, üniversitenin de onların mevcudiyetinden büyük yarar göreceğine inandığını ifade ettiği belirtildi.
Yale World Fellows Programı Direktörü Michael Cappello da yaptığı değerlendirmede, 2008 ödülüne hak kazanan isimlerin çok değişik alanlardan gelmekle beraber, tümünün olağanüstü bir başarı geçmişi bulunduğunu belirterek, söz konusu 18 kişinin gelecekteki başarı potansiyellerinin sınırsız olduğunu kaydetti.
Oya Ünlü Kızıl ise, Yale Üniversitesi lider adayları arasına girmekten büyük onur duyduğunu ve bu çok yönlü programın bundan sonraki çalışmalarında büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.
ÖDÜL, 18 KİŞİYE VERİLİYOR
Verilen bilgiye göre, 2002 yılından beri verilen ödüle, siyasetten medyaya, sanattan sivil toplum örgütlerine kadar uzanan geniş bir yelpazeden her yıl 18 kişi seçiliyor. Bu yılın ödül listesinde Oya Ünlü Kızıl ile beraber İngiltere Dışişleri Bakanlığı Anti Terör Baş Danışmanı, Nikaragua Savunma Bakanlığı Müsteşarı, Çin Hükümeti Baş Hukukçusu, AIDS araştırmaları konusundaki liderliğiyle tanınan ve dünyanın bu konudaki en büyük kliniklerinin birinin başında bulunan Zimbabweli bir epidemiologist de bulunuyor. Liderlik programına seçim bu yıl dünya genelinde aday gösterilen bin 100 kişi arasından yapıldı. Kazanan isimlerin, Ağustos- Aralık ayları arasında Yale Üniversitesi fakültelerinin en önemli isimleri tarafından verilecek seminerlere katılacağı, üniversite bünyesindeki 3 bin ders arasından seçim yapabileceği, dünyadan çok özel kişilerle haftada 2 akşam yemek programı ve görüşmelere katılacağı, her bir aday için özel tasarlanacak olan kişisel gelişim ve beceri eğitimi alacağı, ABD ve dünya liderleriyle tanıştırılacağı bildirildi.
TED Ankara Koleji ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Kızıl, kariyerine Başbakanlık Özelleştirme İdaresi'nde başladı. Kızıl, buradaki 3 yıllık görevi sonrasında devlet bursuna hak kazanarak George Washington Üniversitesi'nde uluslararası işletme mastırı gördü.
5 yıl Dünya Bankası Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi projelerinin kalitesinden sorumlu portföy yöneticisi olarak çalışan Kızıl, 2001 yılında Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yanında Başbakan Baş Danışmanı kadrosunda göreve başladı. Kızıl, o güne kadar bu göreve getirilen "en genç" kişi oldu. Oya Ünlü Kızıl, halen Koç Holding'de Kurumsal İletişim Direktörlüğü görevini yürütüyor.