Koç'tan mesleki eğitime 15 milyon dolar

Koç'tan mesleki eğitime 15 milyon dolar

Mustafa Koç ile Hüseyin Çelik, imza atarak mesleki eğitim için yeni bir dönemi başlattılar. Koç, 7 yıllık projede bursiyerlere staj ve iş imkanı da tanıyor.

Koç'tan mesleki eğitime 15 milyon dolar
16px
24px
22.06.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Meslek liselerinin sorunları aslında önemli bir memleket meselesi. Koç Topluluğu da bunun farkında olduğunu ispatladı ve çok önemli bir projeyi başlatırken, “Meslek lisesi, memleket meselesi” sloganını kullandı. Çünkü, özel sektörün fabrikaları ve tesisleri üniversite mezunu değil, nitelikli ara eleman sıkıntısı çekiyor. Ancak, gençler, buna aldırmadan üniversite mezunu olup işsiz dolaşmaya devam ediyor. Çünkü, iş arayan her üç kişiden birisi mesleki yeterliliğe sahip olmadığından işverenle buluşamıyor.

Koç’un öncülüğü işte bu açıdan önemli. Çünkü, kaliteli mesleki eğitimi hem bursla destek, hem de iş olanağı tanıma mesajları taşıyordu.

Koç Topluluğu, bundan böyle Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yaparak mesleki teknik eğitim gören 8 bin öğrenci için başta burs, ardından staj ve onun ardından da istihdam önceliği tanıyacak projeyi uygulamaya koydu.

Gelecek öğretim yılında başlayacak 7 yıllık programın bütçesi ilk etapta 15 milyon dolarlık bir harcamayı içeriyor. 4 yıl boyunca her yıl 2 bin yeni bursiyerin programa dahil edilmesiyle 4 yılda 8 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor. Program, 81 ildeki öğrencilere yeni fırsatlar sağlarken, kız öğrencilere öncelik tanınıyor. Koç’un fabrikası olduğu yerlerde staj imkanı verilirken, mezun olanlara iş imkanı da mümkün olabiliyor.

Her yıl öğrenci başına 10 ay süreyle ayda 50 YTL verileceği taahhüt edilirken, bu rakam enflasyon oranında da artırılıyor.

Koç Holding’in Nakkaştepe’deki binasında yapılan imza töreni öncesinde hem Mustafa Koç hem de Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, meslek liselerindeki açmazları konuşmalarında bolca ortaya koydular. Söyledikleri, mesleki eğitimin geleceği açısından umut verdi. Koç, “Mesleki - Teknik Eğitime Özendirme Programı”nı, Türk eğitim sistemi için çok önemli bir yaklaşımın ilk adımları olarak gördüğünü belirtirken, bu programın mesleki - teknik eğitimin önemine kamuoyunun dikkatini çekmesini ve eğitim sistemi içinde de bu alanın hak ettiği yere gelmesini diledi. Koç, Türkiye’nin gelişen dünyadaki en önemli avantajının genç nüfusu olduğunun herkesçe kabul edilmiş bir gerçek olarak karşımızda durduğunu ifade derken, bunun şartını da şöyle ortaya koydu: “Genç nüfusun iyi yönlendirilmesi, nitelikli işgücüne dönüşebilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu avantaj kolaylıkla bir dezavantaja dönüşebilir. Başlattığımız program bize göre bu meselenin can damarına yöneliktir.”

KOÇ’UN İŞ KRİTERİ

Koç, önemli bir gerçeğin altını ise şöyle çizdi: “Sizlere, Koç şirketlerinin geçtiğimiz 4 - 5 yıl içinde yeni işe aldıkları elemanların yüzde 80’den fazlasının meslek eğitimi görmüş kişiler arasından seçildiğini söylersem, bu öngörümüzün gerçeğe yakınlığını daha iyi anlatmış olurum.”

Milli Eğitim Bakanı Çelik de, meslek eğitiminin cazip hale getirilmesi için yeni projeler hazırlandığını, özellikle meslek yüksek okullarının öğrenci bulamama sorununun çözümü için çalıştıklarını söyledi.

Perihan Çakıroğlu/Bugün

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde