Kıyılardaki şezlong işgaline karşı vatandaşlardan Yunanistan'ı örnek alın çağrısı

Kıyılardaki şezlong işgaline karşı vatandaşlardan Yunanistan'ı örnek alın çağrısı

Turizm sezonu yaklaşırken Yunanistan bir plajın en fazla yüzde 30’luk kısmına şezlong yerleştirilebilecek kararı aldı. Türkiye'de vatandaşlar şezlong işgaline isyan ederek bu kararın örnek alınması çağrısı yaptı.

Kıyılardaki şezlong işgaline karşı vatandaşlardan Yunanistan'ı örnek alın çağrısı
16px
24px
15.04.2024 15:43Güncelleme: 15.04.2024 15:44
ABONE OLgoogle

Kenan GÜRBÜZ 

Yunanistan'ın turistik bölgelerde bir plajın en fazla yüzde 30’luk kısmına şezlong yerleştirilebilecek kararı Ege kıyılarında ses getirdi. Yıllardır kıyılara şezlong konulmaması için mücadele eden "Şezlongsuz Datça İnisiyatifi" Yunanistan’da turistik bölgelerin plajlarında en fazla yüzde 30’luk kısmına şezlong yerleştirilebilme kararına ilişkin açıklama yaptı. Datça’da ve Muğla'da sahillerin masa ve şezlonglarla kapatılmasına karşı mücadele veren Şezlongsuz Datça İnisiyatifi de konuya ilişkin açıklama yaptı. 

KIYILARIN HEPSİNİ HEPİMİZ İÇİN İSTİYORUZ

İnisiyatiften yapılan  açıklamada kıyılar üzerindeki özel-mülkleştirme uygulamalarının, hukuksuz kiralamaların sona erdirilmesi, kıyı ekosistemini temel alan bir perspektifle, anayasal ve yasal ihlallerin ortadan kaldırılması talep edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kıyıların bir kısmını değil; hepsini, hepimiz için geri istiyoruz. Son günlerde gazetelerde Yunanistan’da kıyılar konusunda yasal düzeyde düzenlemeler yapıldığı, kıyıların %30’unun şezlonglarla işgal edilebileceği haberleri yer almaktadır. Şezlongsuz Datça İnisiyatifi olarak Yunanistan’daki yasaya benzer uygulamalar yerine, Türkiye’de Anayasa ve Kıyı Kanunu’nda kamu yararına daha uygun olan yasal durumu savunmanın, iktidarın özelleştirme mantığına karşı çıkmak anlamına geldiğini düşünüyoruz. Türkiye’de Anayasa’nın 43.maddesi. ‘Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.’ hükmünü, Kıyı Kanunu’nun 5, maddesi, ‘Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.’ hükmünü içermektedir. Danıştay kararları da bu yöndedir. Danıştay, kıyıların kamuya açıklığının yanı sıra, sahil şeridinin deniz tarafından 50 metrelik ilk kısmında kapalı inşaat yapılamayacağını kararlarında hükme bağlamıştır. Anayasayı ve yasaları tanımayarak kıyıları özel mülk gibi kiralayan, bunu yaparak suç işleyen iktidar uygulamalarının bu haliyle ‘Anayasa ve Yasa’yı tanımıyorum anlamına geldiği açıktır.

Türkiye’de savunulması gereken, yaşam alanına sahip çıkma, insan hakkını savunma mantığına uygun olan Anayasa’da ve Kıyı Kanunu’nda kamuya tanınmış olan hakkın mevzuatla tanındığını dikkate almaktır. Aksine Yunanistan’daki yasaya benzer uygulamaları istemek Anayasa ve yasayı tanımamak anlamına gelmektedir. Son yerel seçimlerde ortaya çıkan sonuç, Türkiye’nin kuralsız yönetilmesine karşı çıkıldığını göstermektedir. Bu anlamda yerel yönetimlerin iktidarın anayasa ve yasa tanımayan uygulamalarına karşı çıkması gerekir. Yunanistan ile karşılaştırıldığında Türkiye’de; yaşam alanlarının ve kıyı ekosisteminin savunulması ile insan hakları perspektifi açısından daha uygun bir anayasal ve yasal durum vardır. Tüm bunları dikkate alarak, kıyılar üzerindeki özel-mülkleştirme uygulamalarının, hukuksuz kiralamaların sona erdirilmesini, kıyı ekosistemini temel alan bir perspektifle, anayasal ve yasal ihlallerin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Kıyıların bir kısmını değil; hepsini, hepimiz için geri istiyoruz.”

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde