Kime yattı bu dolarlar?

Kime yattı bu dolarlar?

SOROS, TÜRKİYE'YE 8 MİLYON DOLAR VERDİĞİNİ SÖYLEDİ. ŞİMDİ HERKES PARALARI

Kime yattı bu dolarlar?
16px
24px
21.06.2006 00:00
ABONE OLgoogle
 

Açık Toplum Enstitüsü Kurucusu ve dünyaca ünlü para spekülatörü George Soros, Türkiye'nin ağır toplarıyla bir araya geldi. Soros, Türk Lirası'nın değerindeki düşüş ve borsada yaşananların uluslararası bir durum olduğunu belirterek, 'Yani Türkiye'ye özgü değil. Benzer reaksiyonlar her yerde yaşandı' dedi. Enstitünün dünya çapındaki temsilcileriyle, her 5 yılda bir yapılan toplantıya katılmak için İstanbul'a gelen ünlü yatırımcı Soros, düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Vakıflar aracılığıyla

Destekleyecekleri projelere nasıl karar verdiklerinin sorulması üzerine Soros, projelere ülke bazında karar verildiğini, çünkü önceliklerin her ülkeye göre değiştiğini ve o ülkenin koşullarını bilen kişilerin sürece dahil edildiğini söyledi. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmanın önemli olduğunu anlatan Soros, 'Çok yüksek miktarda para da harcamayız. Türkiye'de son 5 yılda 8 milyon dolar harcadık. Toplamda bütün dünyadaki faaliyetlerde 400 milyon dolar harcıyorum. Çok para. Bu para ciddi etki yaratıyor. Yaptığım iş beni çok gururlandırıyor' dedi.

Baskıcı rejimler

400 milyon dolar gibi bir parayı kar amacı gütmeden vakıf projeleri için harcamasının nedenlerinin sorulması üzerine Soros şunları anlattı: 'Bunun kişisel açıklaması var. Çünkü gerçekten alışılmadık bir şey, bir insan neden böyle bir parayı harcar? Ben Macaristan'da doğdum. Yahudi kökenliyim. Bugün hayatta olmamı bazı şeylere borçluyum. Aksi halde Autschwitz Nazi kampından kurtulmam mümkün değildi. Ardından Rus işgalini yaşadım. Baskıcı totaliter rejimlerin ne kadar olumsuz olduğuna tanık oldum. Ardından İngiltere'ye gittim. (London School of Economics'teki) hocam Karl Popper'den çok etkilendim. Özellikle açık toplum felsefesi beni çok etkiledi. Yanılabilirlik, içgörü, düşünebilirlik ve açık toplum... Bunlarla finans piyasalarında çok başarılı oldum.' Soros, son dönemde dünya ve Türkiye piyasalarında yaşanan gelişmelere ilişkin soruya 'Bütün dünyada aşırı likidite sorunundan bahsedilebilir, bu da Japonya'dan kaynaklanıyor' karşılığını verdi. Japon Merkez Bankası'nın 32 trilyon Yen tutarında likiditeyi Japon bankacılık sistemine enjekte ettiğini belirten Soros, 'Ancak bu paranın tümü Japonya'da kullanılmadı' diye konuştu.

Seçim süreci başladı

ABD'de faiz oranlarının artmasını çok önemli bir gelişme olarak değerlendiren Soros, bu artırımdan özellikle konut piyasasının ciddi şekilde etkilendiğini, tüketici talebinde artışa neden olduğunu söyledi. Soros, şöyle konuştu: 'Bunun tam etkisi henüz hissedilmemiştir. Bu yüzden ben şahsen son dönemdeki gelişmelerde daha çok, Japonya'da yaşanan düzeltmenin etkili olduğunu düşünüyorum. Türk Lirası'nın değerindeki düşüş ve borsada yaşananlar, uluslararası bir durum. Yani Türkiye'ye özgü değil. Benzer reaksiyonlar her yerde yaşandı. Siyasi belirsizlik de söz konusu. Çünkü Türkiye seçim sezonuna gelmiş durumda. Önce Cumhurbaşkanlığı, ardından genel seçimler olacak.Belirsizlik var, piyasalar belirsizlik sevmez. Ama tabii piyasalar bozulmasın diye seçim de gözden çıkarılamaz. Çeşitli belirsizlikler nedeniyle Türkiye'nin seçim süreci çok önemli.'Soros, Avrupa'da belli siyasi güçlerin Türkiye'nin AB ile müzakerelerini durdurma çabasında olduğunu dile getirerek, 'Kıbrıs'ı çevreleyen karmaşık sorunlar çok güzel mazeret teşkil ediyor ama ümit ediyorum ki Avrupa liderleri, bu süreci sürdürmenin öneminin bilincine iyice varırlar' dedi. 'Eski SSCB ülkelerindeki yönetimlerin değişmesinde nasıl bir rol aldığının' sorulması üzerine Soros şunları söyledi: 'Renkli devri

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde