Keşfedilmesi gereken 10 kültür rotası

Keşfedilmesi gereken 10 kültür rotası

Kültür turları, turizmde son yılların yükselen değeri. Özellikle büyükşehirlerde her hafta sonu onlarca farklı kültür turu yapılıyor, bu konuda hizmet veren şirketlerin sayısı hızla artıyor.

Keşfedilmesi gereken 10 kültür rotası
16px
24px
14.04.2006 17:39Güncelleme: 25.10.2023 14:51
ABONE OLgoogle

Deniz, güneş ve kum seyahatlerine alternatif olarak düzenlenen kültür turları; daha çok tarih bilinci üzerine yoğunlaşıyor. Rotalar tarihi alanlardan, kentlerin köklü geçmişe sahip mahallelerinden seçiliyor. Günübirlik olanları da var, bir gece konaklamalı olanları da. Talep arttıkça yeni rotalar, yeni konseptler buluyor turizmciler. Biz de bu hafta konularında uzman jüri üyelerimize keşfedilmesi gereken 10 kültür turu rotasını sorduk.

EN İYİ 10

1. Padişah anne ve eşleri vakıf turu - İSTANBUL

2. Balyan Ailesi eserleri - İSTANBUL

3. Kıyıdan Boğaz turu - İSTANBUL

4. Hattuşa - ÇORUM

5. Beypazarı - ANKARA

6. Dülük - GAZİANTEP

7. Kapalıçarşı’nın hanları - İSTANBUL

8. Kayaköy - FETHİYE

9. Diyarbakır - DİYARBAKIR

10. Harran - URFA

PADİŞAH ANNELERİ VE EŞLERİNİN VAKIF TURU
/_newsimages/1375831.jpg
Üsküdar’dan Eyüp’e vakıf binaları

Bu tura II. Selim’in eşi Nurbánu Sultan tarafından yaptırılan Üsküdar Atik Valide Külliyesi’nden başlayabilirsiniz. Sonra sırasıyla Hürrem Sultan’ın Sultanahmet’teki hamamı ve Cerrahpaşa’daki Haseki Hürrem Külliyesi, Hürrem Sultan’ın kızı Mihrimah Sultan’ın Edirnekapı’daki Camisi ve Külliyesi, Eyüp’te Mihrişah Valide Sultan Vakıfları, Pertevniyal Valide Sultan Camii ve Külliyesi ile Haseki Hastanesi’nin en eski bölümleri ve Pertevniyal Lisesi gezilebilir. Bu tur sırasında Üsküdar’daki Kanaat Lokantası’nda, Salacak’taki Katibim’de ya da Aksaray’daki kaburga sofralarından birinde yemek yiyebilirsiniz.

BALYAN AİLESİ ESERLERİ

Dolmabahçe’nin 150. yılı şerefine

Osmanlı sarayının mimarbaşı, Balyan Ailesi’nin eserlerini tanıyabilirsiniz. Dolmabahçe Sarayı’nın 150. yıldönümü nedeniyle daha da anlamlı. Geziye Yıldız Camii’nden başlayabilir, sırasıyla Beylerbeyi ve Çırağan sarayları, Yıldız Hamidiye Camii, Beşiktaş Abbasağada Meryem Ana Kilisesi, Akaretler’deki saray lojmanları, Teşvikiye Camii ve Karakolu’nu gezebilirsiniz. Teşvikiye Camii önündeki Sebil’de bir şeyler atıştırmak mümkün. Ardından Dolmabahçe Sarayı ve Camii, Tophane Nusretiye Camii, Beyazıd Kulesi, Aksaray Valide Camii, Şehzadebaşı üzerinden Fatih, Hırkai Şerif Camii ziyaret edilebilir. Fatih Fevzipaşa Caddesi’ndeki Kömür Restoran’da ya da Tophane’deki İspir Kurufasulyesicisi’nde yemek yiyebilirsiniz.

KIYIDAN BOĞAZ TURU

Beşiktaş’tan Tarabya’ya kadar

Gezi Beşiktaş Deniz Müzesi’nde başlıyor. Saltanat Kayıkları bölümü mutlaka görülmeli. Kuruçeşme Ayadimitri Rum Ayazması ve Arnavutköy’ün eski Osmanlı sokaklarına gelindiğinde bir öğle yemeği molası için Balıkçı Adembaba, Köfteci Ali Baba veya belediye tesislerinde soluklanabilirsiniz. Ardından Bebek Parkı ve semti geliyor. Roma Dondurmacısı’ndan bir külah denemek şart. Ardından Baltalimanı, Japon Bahçesi, Emirgan Tepeleri ve Boyacıköy. Burada son dönem Osmanlı azınlıklarından günümüze kadar gelebilmiş olan ev, kilise ve sokaklar var. Emirgan Çınaraltı’nda mola verilebilir. Ardından Emirgan Korusu Pembe ve Sarı köşkler, Yeniköy Sait Halim Paşa Yalısı, Erbilgin Yalısı, Avusturya Elçilik Sarayı, Huber Köşkü ve Tarabya’ya dönüş.

HATTUŞA

Dünya kültür mirası/_newsimages/1375832.jpg

1986’da UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan, Hititler’in başkenti Hattuşa’yı görmek için Çorum’un Boğazkale ilçesine gidiliyor. Antik şehri çevreleyen 6 km’lik surun içerisinde tapınaklar, saray, özel binalar ve kutsal alanlar yer alıyor. Hattuşa’nın 2 km uzağında Yazılıkaya Tapınağı var. Buraya yürüyerek ulaşabilirsiniz. Aynı yolu Hitit kralları, dinsel törenleri yönetmek ü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde