Kek savaşında ilk raunt Eti'nin

Kek savaşında ilk raunt Eti'nin

Eti, ürettiği Browni marka kekin, rakibi Ülker tarafından taklit edildiğini öne sürerek dava açmıştı. Yargı, iki markanın aynı şahsa ait sanılabileceğini belirterek, Eti'yi haklı buldu.

Kek savaşında ilk raunt Eti'nin
16px
24px
07.12.2005 10:32
ABONE OLgoogle

Birbirleriyle sürekli rekabet halinde olan gıda sektörünün önde gelen iki firması Ülker ve Eti, 'Browni' markalı kek yüzünden karşı karşıya geldi. 1986'dan bu yana 'Browni' markalı kek üreten Eti, Ülker'in 2004'te 'Browni Gold' markasıyla aynı nitelikte ürünü piyasaya sürmesi üzerine yargıya başvurdu.
Yargı, ortalama tüketicinin iki markayı aynı şahsa ait bile sanabileceklerini belirterek, Eti'nin marka tescilinin iptali için başvuru yapma hakkı bulunduğuna karar verdi.

Eti Gıda Sanayi ve Ticaret firması, Eti Browni markasını Ülker'in taklit ettiği ve bu nedenle marka tescilinin iptal edilmesi gerektiğini belirterek dava açtı.

Ülker ise, Ülker Browni Gold markası ile piyasaya çıkardığı ürünün farklı bir marka olduğunu, 'Browni' ifadesinin ise, 'kek türü' olmasından dolayı tek bir firma adına tescil edilemeyeceğini savundu.

Kek davası
İki firma arasındaki 'kek' davasını, Ankara Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi karara bağladı. Mahkeme, 27 Ekim tarihli kararında, iki farklı markanın benzer ürünler ürettikleri durumlardaki davalarda ortalama tüketicinin algılamasının esas alınması gerektiğini belirtti.
Tüketicinin markada yer alan ayrımcı unsurlar ve ayrım gücü az olan ifadeleri her zaman hatırında tutmasının mümkün olmadığı kaydedilen kararda, iki ürünün bıraktığı ize bakıldığında, işitsel, görsel ve biçimsel olarak birbirlerinin benzerleri olduğu sonucunun doğduğu ifade edildi.
Kararda, tüketicinin 'Browni' ifadesi nedeniyle iki markanın aynı kişiye ait olduğunun düşünmesinin bile yüksek bir ihtimal olduğu kaydedildi.

Marka tesciline itiraz hakkı doğdu
Eti'nin sadece 2003 - 2004'te markanın tanıtımı için 1.35 milyon dolar harcama yaptığı ve büyük satışlar gerçekleştirdiği dile getirilen kararda, bu nedenle Eti'nin, Ülker'in marka tesciline itiraz etme, tescil yapılmışsa hükümsüzlüğünü isteme hakkı bulunduğu kaydedildi.
Ülker'in dava tarihinden önce Eti'nin haklarına tecavüz ettiği yönündeki başvurusu ise reddedildi.

Gökçe Tahincioğlu/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde