Karaoğlan sonsuzluğa uçtu
Türk siyasi hayatının son 50 yılına damgasını vuran eski başbakan Bülent Ecevit, 172 gündür sürdürdüğü yaşam mücadelesini dün gece kaybetti.

Geçirdiği beyin kanaması sonucu GATA'da tedavi altına alınan Bülent Ecevit, 172 gündür sürdürdüğü yaşam savaşını kaybetti Rahşan Ecevit, 60 yıllık hayat arkadaşının 'dolaşım ve solunum yetmezliği sonucu' hayata gözlerini yumduğunu evinde öğrendi.
Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde 172 gündür sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybetti. Danıştay'a düzenlenen kanlı saldırı sonucu katledilen üye Mustafa Yücel Özbilgin'in Kocatepe Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından beyin kanaması geçirmesi üzerine GATA'ya kaldırılan Ecevit, dün gece saat 22.40'da "dolaşım ve solunum yetmezliği" sonucu yaşama gözlerini yumdu. Rahşan Ecevit, hastaneye kaldırılmasından buyana her gün iki kez ziyaret ederek, yaşam destek ünitesine bağlı olmasına karşın sürekli konuştuğu, kulağına sevdiği türküleri söylediği, sadece 12 Eylül'de cezaevine girdiğinde yalnızbıraktığı, 60 yıllık hayat arkadaşının ölüm haberini, Oran'daki evinde, koruma müdürü Recai Birgün'den öğrendi.
22.40'DA KALBİ DURDU
Mavi gömleği ve kasketiyle son 50 yıldır Türk siyasi yaşamına damgasını vuran Ecevit'in son bir haftadır kalbinde sorun olduğu, özellikle son iki gündür ateşinin yükseldiği öğrenildi. GATA doktorlarının yaptığı testler sonucu karın zarı iltihabı nedeniyle ateşinin yükseldiği belirlenince iltihabın temizlenmesine çalışıldı. Doktorlar, bugün bir test daha yapmaya hazırlanırken saat 22.40'da kalbi durdu. Periton diyaliz yapılırken kalbi durunca doktorlar, haberi süreklinöbet tutan koruma polisine bildirdi. Korumanın haber vermesi üzerine Koruma Müdürü Recai Birgün hemen Rahşan Hanımın yanına giderek acı haberi verdi. Birgün ile birlikte GATA'ya geçen Rahşan Ecevit, hastanede eşini son kez gördü. 40 dakika kadar GATA'da kalan Rahşan Hanım Oran'daki evine döndü. Bu sırada GATA'dan yapılan açıklamada Ecevit'in yaşamını yitirdiği şöyle duyuruldu: "18 Mayıs 2006 tarihinden bu yana GATA Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanlığı Yoğun Bakım Ünitesinde takip ve tedavisi yapılan Sayın Bülent Ecevit'in stabil
seyreden solunum ve dolaşım fonksiyonları son bir haftadır giderek bozulmuş ve uygulanan tedavilere yanıt alınamamıştır. Sayın Bülent Ecevit, 5 Kasım 2006 günü saat 22.40'da dolaşım ve solunum yetmezliği sonucu vefat etmiştir. Türk Milleti'nin başı sağ olsun."
"ACIMIZ SONSUZ"
Türk siyasi yaşamında "Karaoğlan" diye tanınan Ecevit'in ölüm haberi üzerine Cumhurbaşkanı Sezer de Rahşan Hanımı telefonla aradı, ancak Rahşan Hanım, hastanede verilen ilacın etkisiyle dinlendiği için görüşemedi. Başbakan Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli de, Bursa'dan programını keserek Ankara'ya dönenDSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile görüşerek başsağlığı diledi. Sezer, hastaneden sonra Oran'daki eve giderek taziyeye gelenlerin başsağlığı dileklerini kabul etti. Sezer, "Gerçekten acımız sonsuz. Büyük devlet adamı, bizim önderimiz, kendisiyle uzun süre çalışma olanağı bulmaktan gurur duyduğum sayın Ecevit'i yitirdik. Ama inanıyorum fikirleri bu ülkede sonsuza kadar bize yol göstermeye devam edecek" dedi. Sezer, Ecevit'in cenazesinin salı ya da çarşamba günüdüzenlenecek törenlerden sonra toprağa verileceğini söyledi.
Türk siyasetinin çınarı devrildi
TÜRKİYE siyasetine yarım asırlık yaşamıyla damgasını vuran Sosyal Demokrasi'nin duayeni Bülent Ecevit, 1925'te İstanbul'da doğdu. Amerikan Koleji'nden 1944'te mezun olan Ecevit, Rahşan Ecevit (Aral) ile 1946'da evlendi. Aynı yıl Londra Basın Ataşeliği'nde görev aldı.
1950'de gazeteciliğe başladı. 1954'te ABD'ye giderek Winston Salem Journal gazetesinde çalıştı. 1954'te CHP'de siyasete başladı. 1957'de CHP Ankara Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 1959'da CHP Parti Meclisi'ne seçilen Ecevit, partinin genel başkanlığı için İsmet İnönü ile çekişti ve 14 Mayıs 1972'de CHP Genel Başkanı oldu. Bülent Ecevit, ''Karaoğlan'' olarak anılmaya başlandığı 1973 seçimlerinde CHP, MSP ile koalisyon kurarak iktidara geldi. İlk kez başbakan olduğu 1974'te Kıbrıs Harekatı gerçekleştirildi. 1977'de kurduğu azınlık hükümeti güvenoyu alamadı. Ancak 2. Milliyetçi Cephe Hükümeti kuruldu. Ecevit, Güneş Motel transferleriyle yeniden Başbakanlık koltuğuna oturdu.
YENİDEN BAŞBAKAN
1978'de kurulan hükümette 21 ay süreyle yeniden başbakandı. 12 Eylül 1980'de eşi Rahşan hanımla birlikte Hamzakoy'a "TSK'nın misafiri'' olarak götürüldü. Hamzakoy'deki "misafirliği" bir ay süren Ecevit, 30 Ekim 1980'de CHP Genel Başkanlığı'ndan istifa etti. Siyasi yasaklı olan Ecevit, sonraki süreçte de yazıları ve demeçleri nedeniyle sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı ve bir süre cezaevinde yattı. Siyasi yasakların sona ermesiyle 13 Eylül 1987'de eşinden DSP Genel Başkanlığını devraldı.
1991'de Zonguldak Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. 1997'de ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz başkanlığında kurulan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı, koalisyon hükümetinin bozulmasının ardından da DSP azınlık hükümetini kurarak 4. kez başbakan oldu. 1999'daki seçimlerden birinci parti olarak çıkması üzerine, 28 Mayıs'ta DSP-MHP-ANAP koalisyonunda yeniden başbakan oldu. 4 Mayıs 2002'de rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Ecevit'in sağlığı erken seçim tartışmalarını gündeme taşıdı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın 8 Temmuz'da görevinden ve partiden istifasını yeni istifalar izledi. İstifalarla koalisyon hükümeti TBMM'deki sayısal desteğini yitirirken, erken seçim kararı alındı ve 3 Kasım 2002'de yapılan erken genel seçimlerde DSP, parlamento dışında kaldı.Ecevit, 22 Mayıs 2004'te DSP Genel Başkanlığı'ndan istifa etti.
Sabah