Kalite Kongresi'nde neler yaşandı?

Kalite Kongresi'nde neler yaşandı?

Kalder'in 15'inci yılında, toplam kalite felsefesinin uygulanmasında gösterdikleri başarı nedeniyle üç gruba plaket verildi.

Kalite Kongresi'nde neler yaşandı?
16px
24px
21.11.2006 15:00
ABONE OLgoogle

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, ''Yaşam kalitemizin iyileştirilmesinde, İstanbul'dan Van'a, holdinglerden KOBİ'lere, üretimden hizmete, sağlıktan yerel yönetimlere kadar her alan ve kişinin sorumluluğu var'' dedi.

Nuhoğlu, KalDer tarafından, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) desteğiyle bu yıl 15'incisi düzenlenen Kalite Kongresinin açılışında yaptığı konuşmada, günümüzde yaşam kalitesini artırma olanağının, ülkeler arasında rekabet güçleri oranında paylaşıldığını, ülkelerin rekabet güçlerinin de kuruluşların rekabet güçlerine göre belirlendiğini söyledi.

''Dolayısıyla küreselleşen dünya ekonomisinde yaşam kalitemiz, kuruluşlarımızın rekabet güçlerine bağlı kalmaktadır'' diyen Nuhoğlu, ülkelerin rekabetçi olabilmeleri için ülkede sağlıklı işleyen pazar ekonomisine ve ülke dahilindeki tüm organizasyonlarda sürekli daha iyiyi hedefleyen yönetim yaklaşımlarına ihtiyaç olduğunu anlattı. Dünya Ekonomik Forumunun yayınladığı küresel rekabet indeksinde Türkiye'nin 2006 yılında 117 ülke arasında 59'ncu sırada yer aldığını belirten Nuhoğlu, geçtiğimiz yıl aynı indekste 71'nci sırada olunduğunu hatırlattı. Türkiye'nin 12 basamaklı sıçramayı gerçekleştirmiş olmasının sevindirici olduğunu dile getiren Nuhoğlu, şöyle devam etti: ''Bununla birlikte aynı indeksin alt başlıklarına baktığımızda, makro ekonomide 117 ülke arasında 11'inci sıradayız. Eğitim alt başlığında ise 78'inci sıradayız. Bu değerlerle birinci sınıf rekabetçi olamayız. Yaşam kalitemizin iyileştirilmesinde, İstanbul'dan Van'a, holdinglerden KOBİ'lere, üretimden hizmete sağlıktan yerel yönetimlere kadar her alan ve kişinin sorumluluğu vardır. Sıralamadaki yerimizi değiştirmek için nasıl bir toplumda yaşamak istediğimize toplum olarak bir an önce karar vermek zorundayız.''

İleri refah düzeyini yakalamış toplumlar incelendiğinde, tümünün serbest düşünceyi ve yaratıcılığı destekleyen toplumlar olduğuna işaret eden Nuhoğlu, demokrasinin, düşünce kalitesini olgunlaştıran bir kaldıraç olarak katkı sağladığını anlattı. Nuhoğlu, kurumsal demokrasi olarak da ifade edilen toplam kalite yönetiminin başarısı için de düşünce kalitesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

 Konuşmasında Ulusal Kalite Ödüllerine de değinen Nuhoğlu, bugüne kadar 16'sı büyük, 23'ü başarı ödülü olmak üzere 39 ödül verildiğini, Türk kuruluşlarının 19 Avrupa Kalite Ödülü kazandığını kaydetti. Bu yılki kongre kapsamında İşletme Kategorisi Ulusal Kalite Ödülünün yarın gerçekleştirilecek törende açıklanacağını belirten Nuhoğlu, bu yıl finale Bilim İlaç Sanayi AŞ, Kütahya Porselen Sanayi AŞ, Soyak Yapı ve İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ve TNT Express'in kaldığını söyledi. Çetin Nuhoğlu, 1990'lı yıllarda şirketlerde başlayan kalite çabaların bugün okullara, belediyelere, hastanelere, sivil toplum kuruluşlarına, KOBİ'lere, hatta on kişinin altındaki küçük girişimlere yayıldığını gözlediklerini anlattı.

Nuhoğlu'nun konuşmasının ardından, Koç Holding, Sabancı Holding ve Eczacıbaşı Holding'e, Kalder'in 15'inci yılında, kuruluşları aracılığıyla toplam kalite felsefesinin uygulanmasında gösterdikleri başarı, Kalder'in misyonunun yaygınlaştırılmasına sağladıkları destek ve katkılardan dolayı birer teşekkür plaketi verildi. Sabancı Holding adına plaketi kabul eden Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, üç grup adına Kalder'e teşekkür ederek, ''Hepimiz kalite gönüllüleriyiz. Kongrenin başarılı geçmesini diliyoruz'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde