İTO'dan YÖK'e: Arkanızdayız
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı ziyaret etti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Ticaret Üniversitesi (İTİCÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Murat Yalçıntaş, Heyet üyeleri ile birlikte dün (20 Şubat Çarşamba) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı ziyaret etti.
Prof. Dr. Özcan'ın makamında gerçekleşen görüşmede, eğitim dünyası ve üniversitelerdeki son gelişmeler ele alınarak, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Heyette; Prof. Dr. Ateş Vuran, Dr. Cengiz Ersun, Erhan Erken, Mehmet Zeki Sayın, İsmail Kahraman, Prof. Dr. Salih Tuğ, İsmail Hakkı Kısacık ve Orhan Albayrak yer aldı.
Türk akademi dünyasının seçkin bir isminin YÖK Başkanlığı'na atanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Yalçıntaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti olarak, yeni YÖK Başkanı'na başarılar diledi. Yalçıntaş, “Türkiye'de üniversitelerin bilimsel üretimlerini artırmasında en önemli nokta olan “üniversitelerin bağımsızlığı ve eğitimde özgürlükle” ilgili düşünceleriniz, yürekten paylaştığımız hususlardır. Meslek liselerinin yeniden kazanılmasına yönelik çabalarınızı ise iş dünyası olarak son derece olumlu buluyoruz” diye konuştu.
“MESLEKİ EĞİTİMDE ATACAĞINIZ HER ADIMDA ARKANIZDAYIZ”
Hem Türk iş dünyasının en büyük meslek örgütü olan İTO'nun Yönetim Kurulu Başkanı, hem de İTİCÜ Mütevelli Heyet Başkanı olarak, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'a mesleki eğitimde yaşanan sorunların çözümüne katkıda bulunacağına olan güvenlerin tam olduğunu dile getiren Başkan Yalçıntaş, şöyle devam etti: “Özellikle meslek liselerinin katsayı sorununun çözümünü beklediğimizi vurgulamalıyım. Çünkü katsayı meselesi, Türkiye'de mesleki ve teknik liselere olan ilgiyi düşürmüştür. Ayrıca fakülte ve meslek yüksek okullarının iş dünyasıyla daha sıkı ilişki kurarak, müfredatlarının güncelleştirilmesi, iş dünyasının ihtiyacı olan vasıflarda nitelikli eleman yetiştirilmesine katkıda bulunması bizim için son derece önemlidir. Mesleki eğitimin daha nitelikli ve modern hale gelmesi konusunda atacağınız her adımda iş dünyası olarak yanınızdayız.”
Başkan Yalçıntaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Bize göre mesleki eğitimde 3 tane önemli parametre var. Bir, müfredat değişmeli; iş hayatının ihtiyaçlarını kapsayacak şekilde düzenlenmeli. İki, eğitim yaklaşımı değişmeli; tüm meslek eğitiminin hepsini iki senelik kalıplara sokmak yanlıştır. Bazı mesleki becerileri kazanmak daha kısa, bazıları ise daha uzun eğitim gerektirir. Üç, diplomalarda akreditasyon lazım; yani meslek eğitiminde verilen diplomalar Batı ülkelerinde, özellikle AB'de tanınmalı.”
'MESLEKİ OKULLAR TÜRKİYE İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR'
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ise şu anda 1.2 milyon civarında adayın üniversite kapılarında beklediğine işaret ederek, “Tüm adaylarımızı üniversiteye yerleştirmek mümkün değil. Kontenjanları bu sene olabildiği kadar artıracağız. Ancak Türkiye'deki tüm gençleri yüksek öğretimde okutmak fiziksel olarak mümkün görünmüyor” dedi. Prof. Dr. Özcan, meslek liseleri ve mesleki okulların Türkiye için hayati bir önem taşıdığını vurguladı.
Vakıf üniversitelerinin desteklenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Özcan, “Türkiye'de vakıfların ekonomik açıdan hiçbir zaman maddi sıkıntıya girmeyecek yapılar gibi algılanması kanaatimce doğru değil. Vakıflar da maddi sıkıntı içine düşebilir, hatta kapanabilirler. Vakıfların kaynaklarını bitmeyecek gibi düşünüp onlara sıkıntı vermek yanlıştır. Onların işlerini de kolaylaştırmak gerekir. Çünkü Türkiye'nin üniversiteye ihtiyacı var. Üniversite kurmanın önündeki engellerin azaltılması için çalışıyoruz” diye konuştu.
2007 yılını “Mesleki Eğitim Yılı” ilan eden İTO, çok sayıda etkinlikle meslek liselerinin önemine dikkat çekmiş ve İTO üyelerinin talepleri doğrultusunda çok talep edilen iş kollarında Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ile meslek kursları başlatmıştı.