İTO'dan Erdoğan'a Doğu Anadolu brifingi
İTO’nun önderliğinde başlatılan Doğu Anadolu Turizm Odaklı Kalkınma Projesi Yürütme Kurulu, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın başkanlığında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ederek, projeyle ilgili gelişmeler hakkında bilgi sundu.

Bölge milletvekilleri, 18 ilden seçilmiş 7 sanayi ve ticaret odası başkanı ve ilgili bürokratlarla birlikte Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde gerçekleşen görüşmede, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, projenin geldiği son aşamayı anlatarak, “Projenin hızlı ve istikrarlı bir şekilde sürmesi için bir yürütme kurulu oluşturduk. Odamızın koordinatörlüğünde gerçekleşen bu toplantılarda, yol haritasını belirledik” diye konuştu ve Başbakan Erdoğan’dan destek istedi.
Başbakan Erdoğan, Doğu Anadolu Turizm Odaklı Kalkınma Projesi’nden haberdar olduğunu belirterek, “Bu proje Türkiye için çok önemli bir proje. Biz, bu projeye her türlü desteği vereceğiz. Doğuya yapılan her yardım ülkenin geleceğine yapılan yardımdır. Ancak bu projenin Güneydoğu illerini de içerek biçimde genişletilmesi yerinde olur” şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, projeyle ilgili konuşmasında, Doğu ve Güneydoğunun kalkınmasının Hükümetin en önemli gündem maddeleri arasında bulunduğuna işaret ederek, “Bu proje de aynı amacı taşıyor. Bu yüzden konuyu yakından takip edeceğim. Projenin ihtiyaçlarıyla yakından ilgileneceğim” dedi.
İstanbul Ticaret Odası’nın sosyal sorumluluk bilinci ile başlattığı Doğu Anadolu Projesi’yle ilgili çalışmalar 2 yıl önce start almıştı. Projeyle ilgili fizibilite raporunu, İTO uzmanları ile üniversite öğretim üyelerinden oluşan bir ekip hazırlamıştı.
DOĞU ANADOLU TURİZM ODAKLI BÖLGESEL KALKINMA PROJESİ NELER GETİRİYOR?
Kış turizmi ve olimpiyatları, hem Doğu Anadolu’nun hem de ülkemizin tüm dünyada tanınmasını sağlayacak.
Turizm odaklı kalkınma stratejisinin, uluslararası ölçek ve standartlarda, geniş ufuklu ve uzun dönemli düşünülmesini sağlayacak ve bu anlamda kaynak israfını önleyecek.
Sürdürülebilir turizme ve sürdürülebilir kalkınmaya güçlü bir ivme verecek.
Nitelikli insan ve sermaye göçü önlenecek
Turizm bölgenin fiziki, sosyal ve beşeri altyapısında gelişme yaratacak
Bölgede eğitim düzeyi artacak
Tarihi, doğal turizm zenginliklerinin farkına varılacak.
Böylece kültürler arası etkileşim artacak
Yaşam kalitesi yükselecek
Yöresel–geleneksel ürünler, el sanatları ve üretim biçimleri canlanacak.
Hem bölge kültürü tanıtılacak hem de bölge insanı önemli gelir elde edecek