İTKİB'den maliyetlerde dev indirim
10 bin firmanın ortak alım gücü 12 dünya markasını İTKİB OSAP'ta buluşturdu milyonlarca liralık tasarrufa imza atıldı

İTKİB Ortak satın Alma Platformu'nun akaryakıttan kargoya, iletişimden yapı ve teknoloji marketlere, içme suyundan bilişim alt yapısına kadar pek çok dünya markasıyla anlaşma yaptığını söyleyen Tanrıverdi, “10 bin İTKİB üyesinin yarattığı sinerji, sektördeki en küçük firmanın bile maliyet kalemlerini yüzde 3 ile yüzde 75 arasında düşürecek” dedi.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), global ve yerel krizler nedeni ile artan maliyetleri düşürüp, ihracatçının rekabet gücünü artırmak için İTKİB Ortak Satın Alma Platformu oluşturdu.
Bu platform ile Vodafone, Shell, Pardus, Praktiker gibi 180 firmadan, İTKİB'in 10 bin üyesinin indirimli hizmet alabilmesi için anlaşma gerçekleştirdi. Bu sayede İTKİB üyelerinin maliyet kalemi yüzde 3 ile yüzde 75 arasında düşerken, 27 bin 650 lira aylık gideri olan bir firma, alınan indirimler sayesinde 4 bin 700 lira avantaj sağlayabilecek. İhracatçı bir firmanın yıllık avantajı ise ortalama 56 bin 400 lira olabilecek. Üyelere sağlanan indirimler sayesinde firmaların rekabet gücünün artacağını belirten İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Küçük işletmelerimiz dahi, bir Holding'in aldığı fiyatlarla maliyetlerini düşürme şansına sahip olacak” dedi.
İTKİ OSAP Projesi, düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Projenin tanıtım toplantısında konuşan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İTKİB OSAP projesinin bir yıllık bir çalışma olduğunu, projeye başlarken İTKİB üyesi 300 firma ile anket yapıldığını söyledi.
Bu anket sonucuna göre, firmaların gider kalemleri ve anlaşma yapılacak sektörleri belirlediklerini açıklayan Tanrıverdi, bu İTKİB üyelerinin, girdi maliyetlerinin düşürülmesi, rekabet gücünün artırılması ve tedarik koşullarının en üst seviyeye çıkarılmasını amaçladıklarını vurguladı. Tanrıverdi, şunları söyledi:
İTKİB ÜYELERİ MİLYONLARCA TASARRUF YAPACAK
“Üyeliğin tamamen ücretsiz olduğu İTKB OSAP'da satın almanın yarattığı sinerji ile firmalarımız, tedarikçilerimizden aldıkları hizmetlerde yüzde 3 ile yüzde 75 arasında tasarruf yapabilecekler. Sisteme dahil olan firmalarımız, tüketim miktarlarına göre değil, tedarikçilerimizle yaptığımız indirim anlaşmaları çerçevesinde oluşan rakamlara göre alım yapacaklar. Sektörümüzdeki en küçük işletme de 10 bin firmanın yarattığı ortak sinerjinin sağladığı indirimlerden aynı oranda yararlanacaklar” dedi.
Firmalara sağlanan indirimlerden İTKİB üyesi KOBİ'lerin de büyük avantaj yakalayacağını ifade eden Tanrıverdi, “Küçük işletmelerimiz dahi, bir Holding'in aldığı fiyatlarla maliyetlerini düşürme şansına sahip olacaklar. Yıl geneline bakıldığında üyelerimiz milyonlarca liralık tasarruf yapacak. Hedefimiz, üyelerimize zaman ve para kazandırmak” dedi. 10 bin İTKİB üyesi için indirim anlaşmasının, 180 firma ile sağlandığını açıklayan Tanrıverdi, “Bu rakamı yıl sonunda 700'e, 2010'da ise bin firmaya çıkarmayı düşünüyoruz” dedi.
İTKİB OSAP'ın, üyelere avantaj sağlamanın yanı sıra, bir de fon oluşturacağını belirten Tanrıverdi, bu fonun İTKİB okullarında öğrenim gören ihtiyaç sahibi öğrencilere burs olarak geri döneceğini söyledi. Tanrıverdi, tedarikçilerin katkısı ile burs alan 75 öğrenci sayısını, gelişen sürçte bine çıkartmak istediklerini açıkladı.
1000 ÖĞRENCİYE BURS VERMEYİ HEDEFLİYORUZ
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İTKİB Ortak Satın Alma Platformu'nun aynı zamanda, yapılacak çalışmalardan elde edilecek gelirin sektöre yetkin işgücü yetiştiren İTKİB okullarında öğrenim gören ihtiyaç sahibi öğrencilere burs olarak dönecek bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu söyledi.
İTKİB Ortak Satın Alma Platformu tedarikçilerinin üyelere ve sektöre katkılarını, burs konusuna gösterdikleri hassasiyet ile pekiştirdiklerini belirten Tanrıverdi, “Mevcut İTKİB Ortak satın Alma Platformu tedarikçileri; İTKİB okullarında öğrenim gören ihtiyaç sahibi 75 öğrencimize burs sağlayacaklar. İTKİB Eğitim Vakfı'nın sağladığı 450 burs imkanına,75 öğrenci ile katkıda bulunan tedarikçilerimize teşekkür ediyoruz.
İTKİB Ortak satın Alma Platformu olarak gelişen süreçte 1.000 den fazla öğrenci bursu hedefi ile yola çıkmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Hikmet Tanrıverdi, www.itkibosap.com.tr web adresi üzerinden kurulan elektronik sistem ile firmaların İTKİB Ortak satın Alma Platformu'na ücretsiz üye kayıtlarını yaptırabileceklerini belirtti. İTKİB'in ödemeler noktasında herhangi bir sorumluluk almadığını belirten Tanrıverdi, ticari ilişkilerin, belirlenen indirim oranları üzerinden tamamen ihracatçı firma ile tedarikçi kurum arasında gerçekleşeceğini kaydetti. Şu anda uygulamadan 180 firmanın yararlandığını anlatan Tanrıverdi, yılsonu üye hedeflerinin 700, 2010 hedeflerinin ise 2000 firma olduğunu kaydetti.
FİRMALAR AYDA 4 BİN 700, YILDA 56 BİN 400 LİRA MALİYET AVANTAJI SAĞLAYACAK
İTKİB Ortak Satın Alma Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özüren ise konuşmasında yapılan anlaşmalara değinerek, akaryakıtta Shell, mobil iletişimde Vodafone, yurt içi kargoda UPS, yurt dışı kargoda TNT-Aramex, işletim sisteminde TÜBİTAK, damacan suda Sırma Grup, İnsan Kaynakları'nda Secret CV, Yapı ve Markette Praktiker, Elektronik ve tedarikte Bimeks, araç takip sisteminde ise Alarmnet'in anlaşma yapılan firmalardan bazıları olduğunu söyledi. Özüren, 2010 yılında ise bankacılık işlemleri, araç kiralama, otel ve konaklama, uçak bileti, kırtasiye, sabit telefon, internet, personel taşıma, sağlık ve güvenlik, temizlik mazmeleleri gibi hizmetler için anlaşma yapmak istediklerini açıkladı. Sistemin sağladığı avantajların, bir ihracatçı firma üzerinde gözlendiğini belirten Özüren, şunları söyledi:
“İhracatçı bir üyemizin gider kalemi, yüzde 3 ile yüzde 75 arasında düşmüştür. Üyemizin, 27 bin 650 lira olan aylık gideri yüzde 17 azalarak 22 bin 950 liraya düştüğü görüldü. Üyemizin aylık avantajı 4 bin 700 lira, yıllık ise 56 bin 400 lira maliyet avantajı sağlamıştır. Gelecekyıl içerisinde yapılacak anlaşmalarla üye firmaların yıllık 100 bin liranın üzerinde tasarruf yapabilecekler” dedi.
Ümit Özüren, sistemin sağladığı avantajları ise gerçek bir firma üzerinden şöyle anlattı:
“Unvanı bizde saklı üyemizin İTKİB Ortak satın Alma Platformu öncesi verileri,
• Personel Sayısı: 170
• Araç Sayısı: 26
• Aylık Akaryakıt Gideri: 15.000 TL
• Aylık Yurt İçi Kargo Gideri: 1.000 TL
• Aylık Yurt Dışı Kargo Gideri: 4.000 TL
• Aylık Damacana Su Tüketim Gideri: 1.200 TL
• Aylık Mobil İletişim Gideri: 2.500 TL
• Aylık Yapı Market Gideri: 750 TL
• Aylık Elektronik Tedarik Gideri: 3.000 TL
• Aylık İK Portal Gideri: 200 TL
Bu ihracatçı firmamız İTKİB Ortak satın Alma Platformu üyesi olup, İTKİB OSAP tedarikçilerimizle çalışmaya başladıktan sonra ilgili kalemlerde maliyetlerini yüzde 3 ile yüzde 75 arasında düşürmüştür. Üyemiz 27 bin 650 TL'lik aylık gideri %17 oranında azalarak 22 bin 950-TL'sına düşmüş ve üyemiz aylık 4 bin 700 TL, yıllık ise 56 bin 400 TL maliyet avantajı sağlamıştır. Gelecek yıl içerisinde gerçekleştireceğimiz anlaşmalar ile İTKİB OSAP üyesi firmalarımız yıllık 100 bin TL'nin üzerinde tasarruf sağlayabilecekler.”
İTKİBOSAP'a üye olan şirket temsilcileri kumbaraya parayı birlikte attılar..
Projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen ortak basın toplantısına İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İTKİB OSAP Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özüren, İTKİB OSAP Genel Müdürü Tolga Bayık, TNT Genel Müdürü Turgut Yıldız, SHELL Akaryakıt Kartları Türkiye Satış Müdürü Murat Birgül, VODAFONE Genel Müdür Yardımcısı Sinan Kızıldağ, SECRET CV Genel Müdürü Okan Tütüncü, UPS Reklam ve Halklailişkiler Müdürü Köknar Tezay, PRAKTİKER Satın alma Direktörü Cansu Derintuna, BİMEKS Bölge Yöneticisi Murat Kurtoğlu, ARAMEX Finans Müdürü Haldun NET, SIRMA GRUP Türkiye Satış Müdürü Cüneyt Temocin, MONSTER Türkiye Satış Direktörü Çağrı Bozay, TÜBİTAK PARDUS Proje Yöneticisi Erkan Tekman ve ALARMNET Genel Müdürü Müjgan Horozoğlu katıldı.
İTKİBOSAP üyelerinin Faydalanabileceği Anlaşmalar
• SHELL: Akaryakıt Anlaşması
• VODAFONE: Mobil İletişim Anlaşması
• UPS: Yurt İçi Kargo Anlaşması
• TNT: Yurt Dışı Kargo Anlaşması
• PRAKTİKER:Yapı Market Anlaşması
• BİMEKS: Elektronik Tedarik Anlaşması
• ARAMEX: Yurt Dışı Kargo Anlaşması
• SIRMA GRUP: Damacana Su Anlaşması
• SECRET CV: İK Portalı Anlaşması
• TÜBİTAK PARDUS: İşletim Sistemi Anlaşması
• MONSTER: İnsan Kaynakları ve Kariyer Anlaşması
• ALARMNET: Araç Takip Sistemi Anlaşması