İthalat ve ihracat için e-imza zorunlu oldu

İthalat ve ihracat için e-imza zorunlu oldu

1 Ağustos'tan çıkan Dış Ticaret Müşterşarlığı genelgesiyle, 1 Ocak 2006'dan itibaren İhracat ve ithalatta mecburi hale getirilidi.

İthalat ve ihracat için e-imza zorunlu oldu
16px
24px
03.09.2005 16:12
ABONE OLgoogle
36 ülkede uygulanmakta olan elektronik imza (e-imza), Türkiye'de de insan hayatına giriyor. Yaklaşık 1.5 yıl önce yasası çıkan e-imza, 14 Temmuz 2005'ten itibaren satışa çıkarıldı. 1 Ağustos'tan çıkan Dış Ticaret Müşterşarlığı genelgesiyle de 1 Ocak 2006'dan itibaren İhracat ve ithalatta mecburi hale getirilidi. Satışa sunulan A ve B tipi sertifikaların parekende fiyatı 130 YTL. e- imzaların, 1024 bit büyüklüğünde olduğu için en profesyonel hackerler tarafından bile 1 yılda çözülebildiği belirtiliyor. E-imzanın geçerlik süresi 1 yılla sınırlı tutuluyor.

Adalet Bakanlığı koordinatörlüğünde hazırlanan Elektronik İmzanın Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, Meclis'te yasalaştıktan sonra 23 Ocak 2004 tarih ve 25355 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanun, yayımı tarihinden altı ay sonra 23 Haziran 2004'de yürürlüğe girdi. Yasa ile ilgili düzenlemeler ise yürürlük tarihinden itibaren altı ay içerisinde 23 Ocak 2005 tarihine kadar Telekomünikasyon Kurumu tarafından tamamlandı. Önünde engel kelmayan e-imzalar 14 Temmuz 2005'te piyasaya sunuldu. Dış Ticaret Bakanlığı, 1 Ağustas 2005'te bir adım daha ileriye giderek yayınladığı genelgeyle e-imzayı 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren ithalat ve ihracatta kullanma mecburiyeti getirdi.

Elektronik imzalar, elektronik hizmet servis sağlayıcı 3 firmalar tarafından satışa sunuluyor. Bunların isimleri şöyle: Türktrust Bilgi İletişim ve Bilişim Güvenliği Hizmetleri AŞ, TUBİTAK UEKAE ( Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü ) ve Elektronik Bilgi Güvenliği AŞ. Avrupa ülkelerinde 100-150 Euro arasında pazarlanan elektronik imzaların Türkiye'de 20-30 Euro civarında olması bekleniyor.

Telekominikasyon İzmir Bölge Müdür Vekili Şefik Pencereci, elektronik imzada denetleme yetkisini kendilerinde olduğunu belirterek "Bu, yüksek güvenlikli bir sistem. Türkiye dünyadaki bu değişime ayak uydurdu. Dünyada 'turst' kısa adı elektronik imza sağlayıcısı demek. Firmalar da isimlerinin başına bunu kullanıyor. Şifre kartı, kaybolduğunda 24 saat açık olan telefon sayesinde anında iptal edilebilcek. Kartın kopyalanması gibi bir durum sözkonsu değil. Şifreler kredi kartı gibi kullanılacak. TÜBİTAK yalnızca kamu kurumlarına şifre üretirken, diğer iki firma kişi ve kuruluşlara şifre üretecek." dedi.

Türktrust Genel Müdürü Yüksel Samast, elektronik sertifika hizmet sağlayıcılığı için bugüne kadar 12 milyon dolar yatırım yaptıklarını, bunu 25 milyon dolara çıkaracaklarını söyledi. Sertifikayla birlikte akıllı kart veya çubuk ve okuyucunun paket içinde yer alacağını belirten Samast, şifrenin buluduğu kartla, kartı açacak 4 haneli şifrelerin birarada bulundurulmaması gerektiğine dikkat çekti. Samast, "Şifreler kredi kartı gibi kullanılacak. Yıllık 30 milyon şifre üretme kapasitemiz var." şeklinde konuştu.

Elektronik Bilgi Güvenliği Şirket Genel Müdürü Sertaç Çelikyılmaz, e-imzayı 'Yeni bir çağın başlangıcı" olarak değerlendirdi.

E-imzayı onaylayan ülkelerden bazıları ve yılları şöyle; Malezya-1998, Kolombiya ve İspanya-1999 Avusturya, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Japonya, Avustralya ve İsrail 2000, Almanya, Fransa, Norveç, Arjantin ve Kanada 2001, Holanda 2002.

Elektronik imza, daha çok banka, sigorta, kamu kurumu ve üniversite işlemleriyle yüksek iletişim gereksinimi olan organizasyonlarda kullanılacak. e-imza ile yapılabilecek işlemlerden bazıları şöyle: ÖSS, KPSS, LES ve pasaport başvurusu, kurumlar arası elektronik iletişim, ilaç alımı, doktor kontrolü, vergi ödemesi, oy verme, internet bankacılığı, internet üzerinden alış veriş.

İsmail Efe/Cihan

İzmir Ticaret Odası'nda konuyla ilgili bir toplantı düzenl

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde