İşte yeni emeklilik düzeni
Yeni emeklilik düzeninde, bugünkü düzeyde aylık için öngörülenden daha uzun süre çalışmak gerekiyor. 'Kara delik' denilen açıklar, uzun süre prim alarak ve düşük aylıkla kapatılıyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı'nda, 2041 yılında, üç sosyal güvenlik kurumunda da emekli aylık bağlama oranlarının toplamı eşitleniyor. Ancak bu ciddi kayıp yaratıyor. En büyük kayıp da memurlarda oluyor. Bugünkü düzeyde aylık için öngörülenden daha uzun süre çalışmak gerekiyor. 'Kara delik' denilen açıklar, uzun süre prim alarak ve düşük aylıkla kapatılıyor
Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'lıları "Sosyal Güvenlik Kurumu" (SGK) çatısı altında birleştiren Sosyal Güvenlik Reformu, sigortalıların aynı kriterlerle emekli olmasını sağlamasının yanı sıra sosyal güvenlik açığını kapatmaya yönelik önlemler içeriyor.
Önlemlerin temelini, "sigortalıları daha geç emekli olmaya
teşvik ederek prim tahsil edilen sürenin yaşlılık aylığı ödenen süreden fazla olmasına" ilişkin sistem
oluşturuyor.
Tasarı, aylık bağlama oranlarında ve buna bağlı olarak emekli aylıklarında düşüş
öngörüyor.
Ancak emeklilik koşullarını sağladığı halde çalışma hayatına devam eden sigortalılar için aylık bağlama
oranları mevcut mevzuata göre yükseliyor.
Tüm sigortalıları tek çatı altında toplayan Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nun geçen hafta TBMM'de kabulünün ardından, gözler emeklilik sisteminin yaş, aylık bağlama oranı ve aylık hesaplama yöntemleri gibi temel parametrelerine ilişkin düzenlemeler içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na çevrildi. Yeni düzenlemenin 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girmesi hedefleniyor.
Sistem nasıl işleyecek?
Emekli aylıkları halen Emekli Sandığı'nda yüzde 3, SSK ve
Bağ-Kur'da yüzde 2.6 olan "yıllık emekli aylığı bağlama oranı" ile belirleniyor. Buna göre Bağ-Kur ve SSK'lılar çalıştıkları
her yıl için emekli aylığının "ücretlerinin yüzde 2.6'lık bölümü"nü, Emekli Sandığı iştirakçileri de "yüzde 3'lük
bölümü"nü kazanıyor.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı'yla bu oranların 2016'ya kadar