İş'te hedef bölge ülkeler
Banka ve iştiraklerin satışını düşünmediklerini söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Özince, 'Yalnız Türkiye'de değil, bölgede büyüyeceğiz. Gerekirse satın alma, birleşme olabilir' dedi
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, sadece Türkiye'de değil, yörede büyümeyi hedeflediklerini ve gerekirse satın alma ve birleşme konularını da değerlendirebileceklerini söyledi.
İş Bankası'nın büyüme stratejilerini açıklayan Özince, "Hiç tereddüt yok ki biz 'Doğu Avrupa'nın en büyük özvarlığa sahip bankası' diye ismimiz geçiyorsa bu sermaye ile mümkün olduğunca büyümek istiyoruz. Sadece ülkemizde değil yöremizde de büyümeyi arzu ediyoruz. Bu büyümeyi doğal ortamda yapabildiğimizce yapacağız. Ama satın almalarla ya da birleşmeleri de günün koşullarında değerlendiririz."
PO parası kredi olacak
'Kamu bankalarının özelleştirmesiyle ilgileniyor musunuz' sorusuna ise, Türkiye'de büyük pazar payına sahip bankalar satıldığında İş Bankası ve diğer oyuncuların seyirci kalamayacağını söyleyen Özince, "İlgilenmiyoruz demek mümkün değil. Kamu bankalarında stratejik satış yapılırsa, İş Bankası gibi bankalar ilgilenenler arasında olmak durumunda" dedi.
Ersin Özince, Petrol Ofisi hisselerinin Doğan Holding'e satışından gelen 316 milyon doları peşin tahsil edilen toplam 502.75 milyon doları krediler dahil mali sektörde kullanacaklarını söyledi. PO hisse satışında iştiraklerin payları da dahil edildiğinde toplam tutar 616 milyon dolara ulaşıyor.
Özince, bu paranın kredilere yönlendirilip yönlendirilmeyeceği sorusunu ise "Tabii muhakkak... Serbest sermayemizi destekleyecektir" şeklinde yanıtladı.
Petrol Ofisi'nin önümüzdeki döneme ait vizyonu ve sunulan teklifin ilginçliğinin satışı tetiklediğini belirten Özince, "Petrol Ofisi, Tüpraş ihalesine giriyor. Yeni açılımlar içinde. Biz de Petrol Ofisi'nin kendi sektöründe büyümesini destekliyoruz ama prensip olarak böyle bir olanak ele geçtiğinde biz de oradan elde edilecek fonları kendi alanımızda değerlendirebiliriz diye düşündük" dedi.
Petrol Ofisi'nin orta vadeli bir yatırım olduğuna dikkat çeken Özince, "Belki orta vadede Petrol Ofisi çok daha iyi gelir getirebilirdi. Ama bu satışın kısa vadede daha fazla gelir getirmesi söz konusu olacaktır inancındayız" dedi. 'Diğer iştiraklere teklif gelirse tavrınız ne olur' sorusuna Özince, "Böyle bir teklif olduğu zaman değerlendirilir. Ama iştiraklerimiz küçük şirketler değil. Dolayısıyla bizde satışa sunulacak ve stratejik sermayedara verilebilecek, kontrol hissesi satılabilecek çok fazla iştirakimiz de yok" yanıtını verdi.
'İştirakler halka açılacak'
Finansal olmayan iştiraklerle ilgili mevzuat problemleri olmadığını belirten İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Biz iştiraklerle ilgili limitlerde AB kriterlerine ve sermaye piyasası kriterlerine tamamıyla uyarak iştirakçilik yapacağız. Ancak prensip olarak bütün iştiraklerimizin halka açık, borsaya kote olmasını istiyoruz. Halka açık olanların da oranlarını artırmasını istiyoruz" dedi.
Özince, iştiraklerin önemli bölümünü Şişe Cam ve cam grubu şirketlerinin oluşturduğunu belirterek, "Bunların da stratejik bir sermayedara satılması ile ilgili bir hazırlığımız, düşüncemiz yok. Ama halka açıklığı artırmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili belli bir zaman öngörüsü yok" diye konuştu.
Global Steel Holdings'e satışı son anda gerçekleşmeyen İzdemir'le ilgili de Özince, demir çelik sektöründe stratejik olarak kalmayı arzulamadıklarına işaret ederek, şöyle konuştu: "Ama bu da 'Şirketimiz sahipsizdir, kaderi yalnızca satıştır' demek değil. Şu anda satışla ilgili bir süreç başlatmış değiliz. Ancak bu şirkete talep olduğuna ve olacağına inanıyoruz."
İştiraklerinden Türkiye'nin üçüncü GSM operatörü olan Avea'nın grup olarak orta ve uzun vade itibarıyla beklentiler