Birçok hazır giyimci yurtdışında yeni pazar peşinde. Bu yıl özellikle Suudi Arabistan, BAE, İran, Mısır ve Türk Cumhuriyetleri’nde mağazalar açılacak. Perakendecilerin iştahını kabartan ülkeler arasında Çin ve Kanada da var…
PERAKENDE sektöründe faaliyet gösteren Türk hazır giyimcilerin yaklaşık 80 ülkede mağazaları var. En çok mağazamızın bulunduğu ülke, Colin’s, Adil Işık, Mavi, Ramsey, Balizza , Romano Botta gibi markaların başı çektiği Rusya. Bunun yanında Ukrayna, Romanya, Kazakistan, Azerbaycan, Almanya ve son dönemde Kuzey Irak’ta da Türk markaların sayısı bir hayli artmış durumda. Ancak perakendecilerimiz bunlarla yetinmek niyetinde değil. Nitekim birçoğu kendileri için yeni olan pazarlara girme hazırlığı içinde.
Mağazalarının bulunduğu ülkeler arasına bu yıl yeni pazarları eklemeyi planlayan hazır giyimciler, özellikle Ortadoğu ve Körfez ülkelerine göz dikmiş durumdalar. Bu bölgede ise daha çok Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Irak öne çıkıyor.
Suudi Arabistan pazarına odaklanan firmaların başını Mavi çekiyor. Bu ülkedeki ilk mağazasını geçtiğimiz günlerde Cidde Haifa Mall’da açan şirket, yine Cidde’deki Mall of Dharan’a girmeye hazırlanıyor. Firma ayrıca Riyad Panorama Mall’da da mağaza kiralamış durumda.
Mavi’nin bu yıl gireceği bir başka ülke de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE). Sharjah Mega Mall, Abu Dhabi Mall ve Dubai Mall’da üç mağaza açmaya hazırlanan Mavi, bu yıl Mısır’a da ilk kez girecek. Firmanın Mısır’da açacağı ilk mağaza Kahire Festival City Mall’da yer alıyor.
KÖRFEZ’İN CAZİBESİ ARTTI
Mavi Genel Müdürü Cüneyt Yavuz, bu yatırımların tümünün franchising sistemiyle gerçekleştirileceğini söylüyor. Yavuz, 2017’ye kadar Suudi Arabistan’da Cidde, Mekke ve Riyad’da 15 mağazaya ulaşmayı planladıklarını açıklıyor. BAE Dubai’de altı, Mısır Kahire ve İskenderiye’de ise toplamda altı mağaza hizmete girecek. Yavuz, bu ülkelere giriş nedenlerini şöyle anlatıyor:
“Suudi Arabistan, bölgede perakende sektörünün en hızlı geliştiği ülkelerden biri. Modaya ilgi duyan genç bir nüfusa sahip. Alım gücünün yükselmesi ve ekonomisindeki büyümenin etkisiyle ülkedeki perakendecilerin sayısı giderek artıyor. Ünlü Fransız ve İtalyan markaların yanında son yıllarda Türk markalarına da ilgi göstermeye başladılar. Dubai ise bugün New York, Londra ve Paris’ten sonra dünyada dördüncü büyük perakende pazarı olarak kabul ediliyor. Şehir merkezinde sayıları gün geçtikçe artan alışveriş merkezleri perakende pazarının canlılığını artırıyor. Yüksek gelire sahip tüketiciler kalite ve markaya önem veriyor.”
Mavi’nin halen Rusya’da 26, Almanya’da dokuz, Kosova ve Kazakistan’da yedişer, KKTC’de beş, Kanada’da iki, ABD, İran, Kuzey Irak, Azerbaycan, Gürcistan, Beyaz Rusya, Libya ve geçtiğimiz günlerde girdiği Suudi Arabistan’da birer mağazası var. Türkiye’de ise 245’i mağaza olmak üzere 622 satış noktası bulunuyor.
Suudi Arabistan pazarına göz diken firmalardan bir diğeri de Avva. Firma bu yıl Cidde ve Riyad’da franchising sistemiyle iki mağaza açacak. Her bir mağaza için yaklaşık 250 bin dolar harcanacak. Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, bu ülkedeki mağaza sayısını 2015 yılına kadar 28’e çıkarmayı planladıklarını belirtiyor. Suudi Arabistan pazarıyla ilgili Atik’in değerlendirmesi ise şöyle:
“Ülkede perakende sektörünün büyüklüğünün 2015 yılında 37 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık yükseliş, ülkenin gelirlerini 36 milyar dolar artırıyor. Bunun yanında son yıllarda petrol dışı gelirlerinde de ciddi artış var. Kişi başı milli gelirin yüksek olduğu böylesi parlayan bir pazardaki fırsatları kullanmak istiyoruz.”
Avva’nın halen Almanya, Suriye, Mısır, Irak, Romanya, Kırgızistan, Libya, Fas ve Ukrayna’da 22 mağazası bulunuyor. Türkiye’de ise 32 mağazasıyla hizmet veriyor.
PAKİSTAN’A İLK SARAR GİRECEK
Bugün 34 ülkede 76 mağazasıyla faaliyet gösteren Sarar, dünyada en yaygın Türk hazır giyimcilerden. Bulunduğu pazarlar, özel dikim yapılan yerlerle birlikte 5 kıtada 49 ülkeyi buluyor. Bu yıl Bahreyn, BAE, Kanada ve Pakistan’a da adım atmaya hazırlanan firma, Kanada Toronto’daki mağazasını kendisi işletecek.
Sarar Giyim CEO’su Emre Sarar, yeni adım atacakları ülkeler arasında özellikle Kanada’ya büyük önem verdiklerini, bu ülkede 2023 yılına kadar 10 mağaza açacaklarını vurguluyor. Sarar, bunun gerekçelerini şöyle anlatıyor:
“Kanada pazarından beklentilerimiz yüksek. ABD Chicago mağazamıza Kanada’dan yüksek sayıda müşterinin gelmesi bizi bu pazarı araştırmaya sevk etti. Gördük ki Kanada’da hazır giyim ürünlerine ABD’den çok daha yüksek vergi var. Bu yüzden ABD’ye göre çok daha pahalı. Rakip sayısı daha az. Bu arada bizim ürünlerimiz de beğeniliyor.”
Emre Sarar’ın verdiği bilgilere göre Bahreyn’deki mağaza Seef Mall’da, Dubai’deki Mall of the Emirates’te, Pakistan İslamabad’daki Jinnah Super Mall’da hizmete girecek. 685 bin dolara mal olacak bu mağaza yatırımları franchising yöntemiyle gerçekleştirilecek.
Emre Sarar, halen 12 mağazalarının bulunduğu ABD’de de bu yıl çok sayıda mağaza açacaklarını, Washington DC, Chicago Rosemont, St. Louis ve Kuzey Georgia’da hizmete girecek yeni mağazaları kendilerinin işleteceğini söylüyor. Sarar’ın yurtiçinde ise 160 mağazası var.
TÜRK CUMHURİYETLERİ’NDE ATAKTA
Ayaydın Miroglio Grup, üç markasından biri olan Twist’in Kazakistan’da iki mağazasını birden açtı. Astana ve Almati’de geçen ay açılan bu mağazaların yanı sıra ilk kez Kuveyt pazarına da girildi. Önümüzdeki eylül ayında Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te de Twist mağazası açma kararı alan Grup, bu ülkelerde bir diğer markası İpekyol’un da mağazalarını açmayı planlıyor. Alışveriş merkezlerinde açılan bu mağazalar bayilik sistemiyle hayata geçiriliyor.
İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, özellikle Kazakistan’da büyüme planları yaptıklarını söylüyor. Buna göre Astana ve Almati’de en az altı mağaza açılacak. Bunun yanında Ortadoğu’daki birçok şehirde de İpekyol ve Twist mağazası açılması gündeminde. Ayaydın, “Ortadoğu’da perakende sektörü gelişmiş durumda. Bu yüzden yoğun bir rekabet var. Türk markalarına olan talep her geçen gün artıyor. Kazakistan’da ise sektör yeni yeni büyüyor. Bu nedenle potansiyel çok büyük” diyor.
Kazakistan ve Kuveyt’in yanı sıra Kuzey Irak, KKTC ve Bahreyn’de toplam 10 mağazası bulunan grubun Türkiye’de ise 140 mağazası var.
ÇİN’E BÜYÜK HEDEFLERLE GİRİYOR
Azerbaycan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, İran, Irak, Gürcistan ve KKTC’de 17 mağazası bulunan Kiğılı Giyim, Çin pazarına iddialı giriyor. Çin’deki bir tedarikçisine markanın lisans hakkını veren Kiğılı, ilk mağazasını haziran ayında Guanzho şehrinde açıyor. Şu anda dekorasyonu yapılan ve 1 milyon dolara mal olan mağaza 650 metrekare büyüklükte.
Kiğılı Giyim CEO’su Hilal Suerdem, öncelikle markayı Çin’de tanıtmayı amaçladıklarını, bunun için Çin’in en büyük 20 şehrinde konsept mağazalar açacaklarını söylüyor. Suerdem’in verdiği bilgilere göre bu yıl 20, önümüzdeki yıl ise 30 franchise mağaza açılacak.
Üretiminin bir kısmını Çin’de gerçekleştiren Kiğılı, Çin pazarında satılacak ürünlerin büyük bölümünü bu ülkede üretecek. Hilal Suerdem, bazı ürünlerin ise Türkiye’de üretileceğini, Çinlilerin beden yapılarının farklılığını dikkate alarak üretim altyapılarında bazı değişiklikler yaptıklarını söylüyor:
“Bizdeki en küçük beden onlarda orta bedene denk geliyor. Bu yüzden üretimimizde değişiklik yaptık. Çin’de kaliteli ürüne ve modaya talep gösteren bir toplumla karşı karşıyayız. Rekabet şartlarının kolay olması ve bu ülkede üretim yapmamız bize fırsat yaratıyor.”
Grup Türkiye’de 220 mağazasıyla hizmet veriyor.
HER YIL 2 YENİ PAZAR
Süvari, büyüme planlarını her yıl iki yeni pazara girecek şekilde yapıyor. Bu doğrultuda Afrika, Ortadoğu, Doğu Avrupa, Çin ve diğer Uzak Doğu ülkelerini takibe alan firmanın bu yıl adım atacağı pazarlardan biri Mısır. Diğer ülkeyi belirlemek üzere yürütülen çalışmalar ise sürüyor.
Süvari Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Coşkun, Mısır’ın başkenti Kahire’de açılacak mağaza için şu anda beş alışveriş merkeziyle görüşmelerin sürdüğünü söylüyor. Kahire’de sadece bir mağazayla yetinmeyeceklerini belirten Coşkun, bu pazarla ilgili planlarını şöyle anlatıyor:
“Bir ülkeye girme kararı verirken o ülkede en az 10 mağaza açabileceğimiz bir potansiyelin olması lazım. Mısır bu kriterimize uyuyor. Kahire’de belli bir mağaza sayısına ulaştıktan sonra İskenderiye’de açılış yapacağız. Mısır’da orta ve üst gelir gruplarında yoğunlaşma var. ‘Arap Baharı’ndan sonra gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi yönünde adımlar atılmaya başladı. Pazarda dünya markalarının dışında yerel markalar da zincirleşmeye çalışıyor. Pazar dengeleri tam oturmadan yerimizi almak istiyoruz.”
Süvari’nin Rusya, Ukrayna, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan, Fas, Nepal ve Kuzey Irak’ta 25 mağazası var. Bu yıl yurtdışında toplam 18 mağaza daha açmayı planlayan firmanın yurtiçinde ise 83 mağazası bulunuyor.
TEST MAĞAZALARI AÇIYOR
Ukrayna’da sekiz, KKTC’de dört mağazası bulunan Jimmy Key ise bu yıl İran, Irak ve Azerbaycan’da franchising görüşmelerine başlamış. Irak Erbil ve Azerbaycan Bakü’de açılacak mağazalar için lokasyon belirleme sürecinin devam ettiğini belirten markanın sahibi Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, bu ülkelere ilişkin büyüme planlarını, ilk mağazalara gösterilecek talep doğrultusunda belirleyeceklerini vurguluyor. Firma Türkiye’de 21 mağazasıyla faaliyetlerini yürütüyor.
Fransız Cacharel’in birçok ülkede distribütörlüğünü yürüten Aydınlı Grup ise, bu markayı bu yıl Slovakya pazarına da sokacak. Mağaza Bratislava’daki Aupark AVM’de hizmete girecek.
Aydınlı Grup Genel Müdürü Levent Özkan, Bratislava’da daha sonra bir mağaza daha açacaklarını söylüyor. Özkan, “Slovakya’da perakende sektörü 2012 yılında 2011’e göre yüzde 2.5 küçüldü. Yılbaşından bu yana ise yüzde 4.5 büyüme gösterdi. Bu yüzden pazarın canlanması bekleniyor” diyor. Türkiye’de 20 mağazası bulunan Cacharel’in, Aydınlı Grup tarafından açılmış olan Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kazakistan, Romanya, Rusya ve Ukrayna’da toplam 34 mağazası var.
Osman ARAR / Orka Group Genel Koordinatörü
“Polonya’da şirket kurduk”
Yaklaşık 2 yıldır mercek altına aldığımız, pazar araştırması yaptığımız, Doğu Avrupa’nın güçlü ekonomilerinden Polonya’da ilk mağazamızı bu yıl açacağız. Başkent Varşova’da şirketimizi kurduk. Polonya’da da Türkiye’dekine benzer bir yapı kuracağız. İlk mağazayı Varşova’da açacağız. Daha sonra Lodz, Gdansk ve Krakow gibi diğer büyük şehirlere yayılacağız. Üst markamız Damat Tween ile ülke genelinde üç dört mağaza açmayı planlıyoruz. D’S Damat markasıyla ise beş yıl içinde 20 mağaza açmayı düşünüyoruz. Polonya 40 milyon nüfusu ve az da olsa sürekli artan büyüme trendiyle Avrupa’da genç, gelişmeye açık pazarlardan biri olarak görülebilir. Grubumuzun yurtdışında 45 mağazası var. Türkiye’de ise 160 mağazamız bulunuyor.
Zehra IŞIK / Adil Işık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
“Bu yıl yurtdışında 30 mağaza açacağız”
Adil Işık, 2013 başında Ürdün, Fas ve Polonya’da master franchise sistemiyle ilk mağazalarını açtı. 500 bin euro’ya mal olan Polonya’daki mağaza Rzeszow şehrinde Galeria Rzeszow AVM’de hizmete girdi.
Adil Işık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zehra Işık, Polonya’da bu yıl Varşova, Krakow ve Rzeszow’da toplam sekiz mağaza açacaklarını belirtiyor. Bunun yanında aralarında Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Çin ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu çeşitli ülkelerde 30 mağaza açacaklarını da söylüyor. Işık, “Rusya’da mağaza sayımızı 100’e çıkarmak üzere çalışmalara başladık. Batı Avrupa’da yeni pazarlara girmek için yatırımcılarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bulunduğumuz birçok pazarda müşterilerimiz benzer tüketici davranışları sergiliyor. En büyük farklılığı Suudi Arabistan, BAE, Kuzey Irak gibi ülkelerde gözlemliyoruz. Diğer ülkeler göz önünde bulundurulduğunda bu ülkelerdeki müşterilerimiz farklı bir yaşam stili ve alışveriş alışkanlığına sahip. Geniş bir koleksiyona sahip olduğumuz için adL müşterileri dünyanın herhangi bir şehrinde stillerine uygun ürünleri rahatlıkla bulabiliyorlar. Ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde de AVM’ler yükselişte. Lokasyon tercihlerimizde önceliğimizi bu yönde kullanıyoruz” diyor.
20 ülkede 73 mağazası bulunan Adil Işık’ın Türkiye’de ise 120 mağazası var.
Hazır giyimcilerin mağazalarının bulunduğu bazı ülkeler:
ABD, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Beyaz Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Endonezya, Ermenistan, Estonya, Fas, Filipinler, Gürcistan, Malezya, Tayland, Hindistan, Hollanda, Hırvatistan, İran, İspanya, İsviçre, İsveç, İngiltere, İrlanda, İtalya, İsrail, Japonya, Fransa, Kanada, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kenya, Kosova, Kırgızistan, Kuveyt, Letonya, Libya, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Makedonya, Malavi, Mısır, Moldova, Özbekistan, Polonya, Romanya, Rusya, Slovakya, Sırbistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün, Suudi Arabistan, Yunanistan
Özbey Men/Para Dergisi