İstanbullu sanayicinin ’şık Adnan’ operasyonu
İSO Meclis toplantılarına Ali Kahyaoğlu’nun kravatsız katılmasıyla başlayan ’kravat krizi’ Adnan Dalgakıran’la tırmandı. Bu kez olaya Damat-Tween’in patronu Süleyman Orakçıoğlu’nun tasarımcıları el koydu.

Orakçıoğlu, Dalgakıran’ı önümüzdeki ilk meclis toplantısına tasarımcıların hazırlayacağını ve sanayicilere ’gayriresmi giyinerek de şık olunduğunu’ göstereceklerini söyledi.
Türkiye’nin en büyük sanayi odası konumundaki İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO), ilginç bir mücadele yaşanıyor. İSO Meclisi’nin yazılı olmayan kuralları gereği ’resmi’ (ceket kravat) giyinmesi gereken sanayici üyelerden biri bu durumu protesto ediyor. İSO’nun meclis toplantılarına kravatsız, bazen de ceketsiz katılan Adnan Dalgakıran, son meclis toplantısına tamamen yazlık ve spor kıyafetle girdi. Dalgakıran’ın kıyafeti bazı sanayicilerin ve İSO bürokratlarının tepkisini çekti.
ÖNCE KAHYAOĞLU: 28 Eylül 2005’te yapılan İSO olağan aylık meclis toplantısında meclis üyelerinden Ali Kahyaoğlu’nun kravatsız katılımı dönemin İSO Genel Sekreteri Mehmet Kabasakal’ın dikkatini çekmişti. Kabasakal, Kahyaoğlu’na "Sayın Başkan kravatınızı arabanızda unuttuysanız aldıralım" demiş, Ali Kahyaoğlu da "Hayır kravatım yok, unutmadım" diye cevap verince "Bir kravat bulalım sayın Başkan" diye sormuştu. Bu olayla gün yüzüne çıkan İSO’daki kıyafet titizliği bu kez de diğer meclis üyesi Adnan Dalgakıran’ın başını ağrıtmaya başladı.
FOTOĞRAFINI GÖNDERDİLER: İSO’nun haziran ayı olağan meclis toplantısına da ’bir pantolon bir gömlek’ katılan Dalgakıran, kürsüde konuşma yaptı. Bazı üyeler konuşma başlayınca kıyafete tepki olarak salonu terk etti. Ardından Yılmaz Ulusoy, İSO’da kılık kıyafet konusuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi de İSO’da bazı konularda yazılı olmayan kurallar bulunduğunu ve bu konuda önümüzdeki günlerde özel bir toplantı yapacaklarını söyledi. Bu arada Dalgakıran’ın ’pantolon gömlek’ fotoğrafını çeken ve İSO’nun bilgisayarından gazetesine gönderen Bugün Gazetesi Muhabiri Hamit Varol’un fotoğrafı daha sonra izinsiz olarak üç gazeteye daha gönderildi.
TİM KOKTEYLİNDE GÜNDEM: 4 Temmuz akşamı Ankara’da genel kurul öncesi yapılan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kokteylinde de Adnan Dalgakıran’ın kıyafeti ve İSO’daki tartışma gündeme geldi. Kokteyle kravatı boynuna dolamış (bağlamamış) şekilde gelen Dalgakıran’a kıyafet protestosu sorulurken devreye giren Orka Grup Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Adnan üzerinden hareketle resmi olmadan da nasıl şık giyinilir bunu göstereceğiz" dedi. Dalgakıran’ın gayrıresmi giyinme mücadelesi de yeni bir aşamaya geldi.
AMACIM EZBER BOZMAK: İSO Meclis Üyesi ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, "Asıl amacım düşüncelerdeki ezberi bozmak. Kıyafet de bunun bir simgesi. Herşeyi ezberlediğimiz gibi yapan bir topluluk haline geldik. Konuların özüyle esasıyla uğraşmaktansa, kabuğuyla, dışıyla uğraşmayı seviyoruz. Bakın ben ’güçlü sanayiye geçiş porjesi’ ortaya attım kimse bunun ne olduğunu bile sormuyor" dedi.
Ben kürsüden ne dedim onlar neyi konuştu
ADNAN Dalgakıran, İSO haziran ayı olağan meclis toplantısına pantolon gömlekle gittiğini ve kürsüye çıkıp ’Ülkede işsizlik var ama yetişmiş insanımız yok. Şirketler eleman arıyor, bulamıyor. İşsizlik yok mesleksizlik var’ dediğini belirterek, şunları söyledi: "1960’larda mezun olmuş mühendisler bugünkü mühendislerin 5 misli daha kaliteli. Buna çözüm olarak şunu önerdim; ’imam hatipler yüzünden meslek liseleri yok edildi. Tabii ki bu kadar imama ihtiyaç yok ama 1 milyon lise mezununa da ihtiyaç yok. Gelin düz liselerin yarısını meslek lisesine çevirin. Makine Meslek Lisesi’nde okuyan makine mühendisliğine avantajlı girsin daha kaliteli mühendis olur. Ülkenin kaynakl