İspanya’da tahtın varisi olan Prenses Leonor artık reşit oldu.
İspanya’da tahtın varisi olan Prenses Leonor’un yaşı ilerledikçe halkın ilgisi de artıyor. 18 yaşına giren prenses, tahta henüz oturmadı ancak attığı her adım, yaptığı her şey büyük ilgi görüyor. Dünya kraliyet aileleri arasında da gittikçe popülaritesi artan Prenses Leonor’la tanışın.

Nil Göksu Urgancıoğlu'nun haberi
İspanya Prensesi Leonor artık reşit, yani 18 yaşında. İşte tam da bu nedenle, tahtın varisi olarak dikkatleri üzerine çekiyor ve yetişkin bir kraliyet ailesi üyesi olarak oynayacağı rol hakkında pek çok yorumla karşı karşıya kalıyor.
Prensesin doğum günü bir dizi prosedürü içeriyor. Kongre ve Senato madalyalarını almadan önce Anayasaya bağlılık yemini etmek. Doğum gününün İspanyol Parlamentosu'nda resmi bir törenle kutlanması. Madrid Kraliyet Sarayı'nda bir resepsiyon verilmesi, ardından başkentin hemen dışındaki El Pardo sarayında bir aile toplantısı düzenlenmesi.
Aslında prensesin kıdemli bir kraliyet üyesi olarak ortaya çıkmasıyla ilgili süreç sorunsuz ilerledi. Geçtiğimiz Mayıs ayında Galler'deki yatılı okul olan UWC Atlantic'ten mezun oldu. Diplomasını alırken, okul arkadaşları tezahüratla destek verdi ve öğretmeni onun "öğrenmeye, insanları anlamaya ve farklı bakış açılarını keşfetmeye yönelik sarsılmaz tutkusunu" ve mizah anlayışını övdü.
ANAYASA'YA YEMİN ETTİ
Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da Kral 6. Felipe'nin büyük kızı, veliaht Prenses Leonor, Meclis'te düzenlenen törende Anayasa'ya yemin etti.
İspanya monarşi tarihinde 120 yıldan uzun bir süre sonra tahta çıkacak ilk kraliçe olacak veliaht Prenses Leonor, 18. yaşını doldurduğu gün olan 31 Ekim'de, İspanya Meclisi'nde Anayasa'ya yemin ederek babası Kral 6. Felipe'den sonra gelecekte tahta oturacak Kraliyet üyesi olacağını resmileştirdi.
Beyaz bir takım elbise giyen Prenses Leonor'un yemin töreninin ardından İspanya Meclis Başkanı Francina Armengol'un "Yaşasın Anayasa, Yaşasın İspanya, Yaşasın Kral" sözleri Meclis Genel Kurulu'ndaki milletvekillerince tekrarlandı
Tören dolayısıyla Genel Kurul'da Meclis Kürsüsü ve milletvekillerinin koltukları kaldırılarak özel bir dekorasyon yapıldı, Kral 6. Felipe'nin 1986'da 18 yaşındayken burada ettiği yemine çok benzer şekilde hazırlandı
Yemin töreni sonrasında Prenses Leonor'a, Meclis ve Senato "Altın Madalyaları" takıldı.
Bu arada tören dolayısıyla Madrid kentinde de hareketlilik yaşandı.
Madrid Belediyesi, kent merkezi ve kurumsal binaları İspanyol bayrağıyla süslerken, Sol Meydanı'na kurulan dev ekrandan yemin töreni canlı verildi.
Meclis'e Prenses Leonor kendisinden 2 yaş küçük kız kardeşi Prenses Sofia ile aynı araçla, protokol gereği Kral 6. Felipe ve Kraliçe Letizia başka bir araçla geldi
Başbakan Pedro Sanchez tarafından Meclis binası önünde karşılanan Kral 6. Felipe, Kraliçe Letizia ve kızları Prenses Leonor ile Prenses Sofia, İspanya Milli Marşı'nın çalınmasının ardından Kral'ın tek başına deniz, kara, hava ve jandarma komutanlıklarının tören alayını selamlamasıyla "Aslanlı Kapı" olarak bilinen sadece özel günlerde açılan kapıdan Meclis'e girdi.
Hakkındaki yolsuzluk ve yurt dışındaki mal varlığı iddiaları nedeniyle Ağustos 2020'den bu yana İspanya'yı terk ederek Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'ye yerleşen Emerit Kral Juan Carlos, ayrı yaşadığı Madrid'de kalmaya devam eden eşi Emerit Kraliçe Sofia törene katılmadı.
Tören dolayısıyla Madrid'de Prenses Leonor'un fotoğraflarının olduğu çok sayıda hediyelik eşya ve hatıra madeni para satışa çıkarıldı.
Prenses Leonor'un tahtın varisi olduğunun resmileştiği yemin töreninin ardından Kraliyet Ailesi, Meclis'te bulunan 600 kadar konuğu selamladı.
MONARŞİ KARŞITI 5 SİYASİ PARTİ VE 3 BAKAN TÖRENE KATILMADI
Diğer yandan Prenses Leonor'un yemin töreni, monarşi karşıtlarının gölgesinde kaldı.
İspanya'nın Bask, Katalonya ve Galiçya özerk bölgelerinde faaliyet gösteren ve İspanya Meclisi'nde temsilcisi bulunan 5 siyasi parti (ERC, Junts, PNV, EH Bildu, BNG), görevdeki koalisyon hükümetinin küçük ortağındaki aşırı sol görüşlü partilerin olduğu ittifaka bağlı 3 bakan ve bazı milletvekilleri Kraliyet Ailesi'ni boykot ederek törene katılmadı.
Ayrıca Bask ve Katalonya özerk yönetimlerinin başkanları da Kraliyet Ailesi'ni boykot etti.
MONARŞİ KARŞITI MANİFESTO YAYIMLANDI
Ayrıca aralarında eski Başbakan Yardımcısı Pablo İglesias, yazar Carlos Bardem, feminist ve çevreci aktivist Yayo Herrero, aktör Alberto San Juan, gazeteci Olga Rodriguez gibi isimlerin olduğu sanatçı, akademisyen ve politikacılardan oluşan 250 entelektüel, "6. Felipe: 10 yıl yeter" adıyla monarşi karşıtı bir manifesto yayımladı.
"Monarşi, demokrasi ile bağdaşmayan, köhne ve geçmişten kalma bir kurum." görüşünü savunan manifestoya imza atan İspanyollar, Kral 6. Felipe'nin göreve gelişinin 10. yıl dönümüne denk Haziran 2024'te tamamlanacak bir süreçle İspanya Devleti'nin yönetim şeklinin cumhuriyet olmasına yönelik halkın seferber olması çağrısında bulundu.
ASKERİ EĞİTİME KATILDI
İspanyol medyası, prensesin üç yıllık subaylık kursuna başladığı Zaragoza'daki bir ordu akademisinde temel eğitiminin tamamlanmasını yakından takip etti. Leonor tıpkı sınıf arkadaşları gibi bere ve yorgunlukla tatbikat yaparken, dahası tören kılıcını alırken görüntülendi.
Daha sonra 20 Ekim'de kendi himayesindeki ‘Asturias bölgesi ödüllerine başkanlık etti, böylece kraliyet görevlerindeki yetkinliği ön plana çıktı.
Aralarında Hollywood oyuncusu Meryl Streep ve Japon yazar Haruki Murakami'nin de bulunduğu ünlülere ödül veren Leonor, kraliyet ailesinin ve halkın takdirini kazandı.
Leonor ayrıca İspanyol kraliyet ailesinin sık sık eleştirilerin odağında olduğu bir dönemde ön plana çıkıyor. 2017'de babaso Kral Felipe, Katalan ayrılıkçılara karşı eleştirilerde bulunmuş, siyasi meselelere girmek gibi alışılmadık bir adım atmıştı. Altı yıl önce tahttan feragat eden ve mali olarak zor günler yaşayan büyükbabası Juan Carlos, 2020 yılında Abu Dabi'de yaşamak için ülkeyi terk etmişti. Adı pek çok skandalla anılmıştı.
ADI ÜNLÜ FUTBOLCUYLA ANILDI
Leonor anayasal konumunun ötesinde, İspanya'nın şöhret dünyasının da artık bir parçası. Prensese karşı artan halk ilgisinden dolayı şimdiden "Leonormania" fenomeninden bahsediliyor. Bu yılın başlarında, Gavi olarak da bilinen Barselona’nın yıldızı Pablo Martín Páez Gavira ile beraber olduğu iddiaları ortaya atıldı. İddialar yalanlandı ancak kraliyet uzmanlarına göre, prenses çoktan popüler kültürün bir parçası oldu bile.
patronlardunyasi.com