İş dünyasının köşk kriteri

İş dünyasının köşk kriteri

PERİHAN ÇAKIROĞLU, İŞ ADAMLARINA KÖŞK'DE KİMİ GÖRMEK İSTEDİKLERİNİ SORDU.

İş dünyasının köşk kriteri
16px
24px
17.07.2006 11:41
ABONE OLgoogle

Perihan Çakıroğlu'nun haberi 

Son dönemde cumhurbaşkanının kim olacağı yolundaki tartışma ve polemiklerde yavaşlama oldu. Bunda, üç aya yakın süredir dalgalanan piyasaların daha fazla etkilenmemesi için siyasilerin dikkatli olmasının etkisi de bulunuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan da seçilecek cumhurbaşkanıyla ilgili tarifler verdikten sonra gelen eleştirilere karşı daha ılımlı davranıyor. Onun ılımlı davranışı da tartışma istemeyen iş dünyasını şimdilik rahatlatmış görünüyor. Ancak, önümüzde de 10 aylık süre var. Gelecek yılın mayıs ayında göreve gelecek yeni cumhurbaşkanının nasıl seçilmesi gerektiği ve polemik yaşanmaması için formüller üretiliyor. İş alemi de konunun siyasi fırtına yaratılmadan çözülmesinden yana. Bazı işadamları, cumhurbaşkanı sözcüğü geçti mi, “piyasalar hareketlenecek” diye adeta bir fobi yaşıyor. Bu nedenle de mayıs ayına gelinceye kadar bu konunun açılmasını istemiyorlar.

ÖNE ÇIKAN İSİMLER

Bu endişelerinde de haklılar. Yine de kendileriyle yaptığımız görüşmelerde konunun kavgasız, gürültüsüz halledilebilmesi için öneri ve düşüncelerini açıkladılar. Onlara iki soru yönelttik. İlki, “Kimi cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsunuz?”, ikincisi de “Kriz olmaması için seçim nasıl yapılmalı?” cumhurbaşkanı adayları için kimse açıkça isim vermek istemedi ama “off the record” olmak kaydıyla bazı adlar kulağımıza fısıldandı. Bu isimler arasında, Hikmet Çetin, Vecdi Gönül, Tayyip Erdoğan, Yılmaz Büyükerşen ve Abdullah Gül’ün adları daha çok geçti. Hatta Deniz Baykal’ın ismini söyleyenler de oldu. Konuştuğum hiçbir işadamı, TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın ismini anmadı. “Cumhurbaşkanı seçilmem nefsime hoş geliyor” diyen Arınç’a iş dünyasından ilgi gösterilmemesi ilginç bir tespit oldu.

KADIN DA OLABİLİR

Minik anketimizde bazı işadamları ise “Neden kadın Cumhurbaşkanı olmasın?” diyerek, AB sürecinin en yoğun geçeceği önümüzdeki yıllar için TBMM’nin kadın cumhurbaşkanı üzerinde de durmasını istediler. Onlardan kadın cumhurbaşkanı için aday isimleri vermelerini istedim. Ancak, henüz bunu belirlemek için zamanın erken olduğunu söylerken, TBMM dışından da üzerinde konsensüs sağlanacak bir kadın cumhurbaşkanı adayı bulunabileceğini hatırlattılar.

ORTAK TARİF BELLİ

İş dünyasının hemen her kesimi, cumhurbaşkanının kimin olacağı yönündeki polemikleri tasvip etmiyor. Sivil toplum örgütleri ile hükümetin ve muhalefet partilerinin işbirliği yapmasını öneriyorlar. Kavgasız seçim için diyalog ve uzlaşma istiyorlar. Yaptıkları ortak cumhurbaşkanı tarifi ise şöyle oldu: “Laik, demokratik, Cumhuriyet prensiplerini özümsemiş, dış dünyaya açık, dil bilen, spor yapan ve sosyal bir kişi o makama oturmalı.” Bu tarifin ardından iş alemi, farklı seçim önerileri de sundular. Bu önerilerin kiminde, başkanlık sistemi, kiminde sistem aynı kalmak koşuluyla cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiği gibi fikirler öne çıkarken, Erdoğan ile Baykal’ın birlikte aday belirlemelerini isteyenler de oldu.

Kim, ne dedi?

TÜSİAD: Yeni cumhurbaşkanı için öncelikle uzlaşma ve diyalog istiyor. Hem kamuoyunda sevilen, hem de iktidar ile muhalefetin üzerinde anlaşabileceği, laik, demokrat, dinamik, vizyon sahibi, ılımlı ve AB sürecinde üzerine düşeni yapma gayreti taşıyan bir isme, Başkan Ömer Sabancı da TÜSİAD da “evet” diyor.

Ömer Bolat (MÜSİAD Başkanı): Daha 10 aylık süre var. Ekonomideki olumsuz etkileri düşünülerek zamanı gelince konuşulmalı. Ama, TBMM’nin

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde