Irak ile Türkiye'nin bankacılık krizi
'Siz Irak'taki durumun iyileşmesini bekliyorsanız çok beklersiniz' Irak'la finansal kriz..

Türkiye ile Irak arasındaki bankacılık ilişkileri, istenilen düzeyin oldukça uzağında seyrediyor. Türk tarafı, Irak'ta altyapı yetersizliği yüzünden doğrudan bankacılık işlerinin zorluğundan yakınırken Iraklı muhatapları da Türk bankalarının ilgisizliğinden şikâyetçi.
Musul Yatırım ve Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdulrahman M. Al. Obaidi, önümüzdeki dönemde Irak'ın büyük bir kalkınma hamlesi yaşayacağını, Türkiye'nin harekete geçmesini beklediklerini belirterek, “Irak'taki insanlar belki Türk insanını Suriyeli insandan daha fazla seviyor. Türk halkını çok seviyoruz, sayıyoruz. Sizden bekliyoruz, harekete geçin, gelin iş yapın” dedi.
Musul Yatırım ve Kalkınma Bankası heyeti, Türk yatırımcılarla bir araya geldi. Musul Yatırım ve Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hussein Mohamed, gerek Musul bankası gerek Irak'taki bütün bankalar olarak Türk işadamlarına, müteşebbislere, bankacılık anlamında her türlü kolaylığı ve hizmeti vermeye hazır olduklarını söyledi.
'Muhabir kullanmayalım'
Dünyanın birçok yerinde muhabir bankaları bulunduğunu anlatan Mohamed, “Ancak Türkiye Cumhuriyeti'ndeki kardeşlerimiz için hizmet vermek istediğimiz zaman bunun doğrudan olmasını isteriz, dolaylı olmasını istemeyiz” dedi. Daha önce Yapı Kredi ve Garanti Bankası ile bu yönde teşebbüsleri olduğunu söyleyen Mohamed, “Bize düşen tüm hazırlıkları yapıp sunmuştuk ama cevap alamadık. Şu ana kadar da bir sonuca varamadık” dedi.
Toplantı öncesi Akbank'la görüşmeler yaptıklarını söyleyen Mohamed, yalnızca Akbank ile ilişki kurmak istemediklerini, bütün bankalarla çalışmak istediklerini belirtti. Mohamed, “Bir atasözü vardır; 'Mekkeliler Mekke yollarını daha iyi bilirler. Siz Türkler size gereken hususlar nelerdir kendiniz daha iyi biliyorsunuz. Irak'ın her yerinde bizim şubelerimiz mevcuttur. Musul Bankası'nı kendi bankanız bilin. Geldiğiniz zaman Musul bankası emrinize amade“ dedi. (aa)
Warka Bank: Biz giremiyoruz
Warka Bank Yönetim Kurulu Üyesi Hathal Yonis Agha ise Irak'ta 120 şubeleri bulunduğunu, sadece Ürdün ve Lübnan ile 3 milyar dolarlık işlem hacimleri olduğunu ifade ederek, “Türkiye ile daha büyük hacimli işler yapmak istiyoruz. Ama şu ana kadar işbirliği yapma noktasında Türk tarafından olumlu bir yaklaşım görmedik, sonuca varamadık. Türk tarafı ile akreditif hesabı aldığımızda direkt olmasını isteriz. Biz kardeşlerimiz Türk işadamlarına türlü hizmeti vermeye hazırız. Bizim istediğimiz Türk-Irak ilişkilerinin Amerika ile olan ilişkilerimizden daha büyük olması” diye konuştu.
Warka Bank'ın Türkiye'de şube açması için ellerinden gelen maksimum çabayı göstererek Türkiye Bankalar Birliği'ne başvurduklarını söyleyen Türk-Irak İş Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah Değer, “Şube açılması için ancak 50 tane yabancı banka izni olduğu ve şu anda böyle bir şey düşünülmediği söylendi. Bu konuda çalışmalarımız devam edecek. Biz burada yatırım yapmak isteyen Irak bankasına elimizden geldiği kadar yardım etmek durumundayız. Değer, bakanlık düzeyinde Irak ile Türkiye arasında bankacılık finans zirvesi yapılacağınıda söyledi.
'Irak bankaları telefon açmıyor'
İş Bankası Uluslararası Bankacılık Bölüm Müdürü Yılmaz Ertürk, Irak'ta 8 farklı banka ile muhabirlik ilişkileri bulunduğunu, bunların bir kısmı ile doğrudan iş yaptıklarını ifade ederek, “Bazı Iraklı bankalarla iş yapmak istediğimizde zaman zaman telefonlarımıza, elektronik postalarımıza cevap alamıyoruz ya da çok geç cevap alıyoruz. Ayrıca, Irak bankalarının Türkiye limitleri yeterli değil. Irak bankalarının limitlerini artırmalarında fayda var” dedi.
Ziraat Bankası Dış İlişkiler Daire Başkanlığı Yönetmeni Tevfik Kerem Akyol da, Irak'ta çok sıkı kontrolü olan bir bankacılık sektörü bulunduğunu, bunun kimi zaman işlemlerin yürütülmesinde sorunlara yol açabildiğini söyledi. Akyol, bankacılık sektöründe EFT sisteminin olmaması gibi altyapı sorunları yaşandığını kaydetti.
'Bombalarda bile çalıştık'
Musul Yatırım ve Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdulrahman M. AL. Obaidi de, önümüzdeki dönemde Irak'ın büyük bir kalkınma hamlesi yaşayacağını ifade ederek, “Türkiye'den beklentimiz var; Artık Türkiye harekete geçsin. Irak'daki insanlar belki Türk insanını Suriyeli insandan daha fazla seviyor. Türk halkını çok seviyoruz, sayıyoruz. Sizden bekliyoruz, harekete geçin, gelin iş yapın” dedi.
Bazı Türk firmalarının Kuzey Irak'ta iş yaptığını ancak hak edişlerini alamadığını söyleyen Obaidi, bu konuda kendilerinin araya girdiğini ve Türk firmalarının paralarını ödediklerini anlattı. Türk işadamlarına, “Gelin bizden iş alın, harekete geçin. 'Armut piş ağzıma düş' misali olmasın. Gelmezseniz bu işler başkasına gider” çağrısında bulunan Obaidi, bir iki yıl önce akşam saat 20.00, 21.00'de Musul'da hayat dururken şimdi hayatın devam ettiğini söyledi. Obaidi, şöyle devam etti:
“Türk yatırımcılarına her çeşit bankacılık, finans hizmetlerini vermeye hazırız. Yeter ki gelin, iş yapın, çalışın. Türk bankaları Irak bankalarıyla ilişki kurmalı. Siz Irak'taki durumun iyileşmesini bekliyorsanız çok beklersiniz. Bombalar altında, savaş yıllarında biz kepenk indirmedik, çalışmaya devam ettik. Kalkınma planları yapıldı. Onun için gelin.”
Radikal