İngilizler zengin avına çıktı

İngilizler zengin avına çıktı

Merkezi Zürih’te bulunan Coutts Bank’ın Özel Bankacılık Genel Müdürü Schmidt, ‘Son yıllarda Türkiye için büyük şanslar doğdu, uluslararası markalar oluştu, yeni zenginler ortaya çıktı. Türkiye’nin yeni zenginlerini bankamıza çekmeye çalışıyoruz".

İngilizler zengin avına çıktı
16px
24px
04.12.2005 00:00
ABONE OLgoogle

Türkiye'de yaklaşık 10 milyar dolar civarında bir fonun yönetildiği özel bankacılık (private banking) alanında yerli ve yabancılar arasında yaşanan rekabet iyice kızışıyor. Özel bankacılık alanında, yerlilerden Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) yanısıra, Akbank, Finansbank, Koçbank, Denizbank ve İş Yatırım gibi kuruluşlar aktif olarak hizmet verirken, bu sektörde büyük pasta UBS, Credit Suisse, UBP, Deutcshe Bank, Citibank ve HSBC gibi dünya devlerine ait. Kesin rakam tam olarak telaffuz edilmemekle birlikte Türkiye’deki zengin işadamlarının yurtdışındaki varlıklarının 50 ile 120 milyar dolar civarında olduğu konuşuluyor.

YENİ ZENGİNLER ORTAYA ÇIKTI:

Dünyanın her tarafından yeni zenginleri müşterileri arasına katmak isteyen İngiliz The Royal Bank of Scotland Group’un özel bankacılık kuruluşu Coutts Bank da, son dönemde gözünü Türkiye’ye çevirenlerden biri. Coutts Bank’ın Türkiye’ye ilişkin hedef ve stratejilerini bankanın Özel Bankacılık Genel Müdürü Thomas Schmidt, Genel Müdür Yardımcısı Daniel Furtwangler ve Türkiye’den sorumlu Grup Müdürü Kamuran Demirtaş ile görüştük. Türkiye’de resmi faaliyetleri bulunmamakla birlikte halen yaklaşık 110 Türk müşteriye hizmet verdiklerini belirten Alman Genel Müdür Thomas Schmidt, ‘Türkiye, yakından izlediğimiz bir pazar. Son yıllarda Türkiye için büyük şanslar doğdu, varlıklı insanlar, yeni zenginler ortaya çıktı. Özel bankacılık konusunda yeni milyonerlere tavsiyede bulunmak üzere Türkiye’deyiz’ dedi.

ZÜRİH ÜZERİNDEN:

Hizmet verdikleri müşterileriyle ilgili en küçük bir bilgiyi aktarmaktan özenle kaçınan Schmidt, Türkiye’nin yeni zenginleriyle ‘niş’ bir ülke olduğunun da altını çizdi. Schmidt, şunları söyledi: ‘Türkiye’de şu anda da bir ofis veya şube açma düşüncemiz bulunmuyor. Hizmetlerimizi Zürih üzerinden yürütüyoruz.’ Türkiye’de özel bankacılık için büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çeken Schmidt, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Türkiye, nüfus olarak Rusya’nın yarısı kadar olabilir, ama çok büyük bir zenginlik var. Ekonomi hızlı büyüyor. Bugünlerde İstanbul herkesin ziyaret etmek istediği bir yer. Buna biz de dahiliz.’

Türkiye masasına takviye

Coutts'ın Türkiye masasının başında bulunan Kamuran Demirtaş, her ay bir haftasını Türkiye’de geçiriyor. Demirtaş, ‘Bazı müşterilerimiz Türkiye’de şubelerimiz olsun istiyor, bazıları ise istemiyor. Banka yönetiminin kararı, şu anda resmi bir ofis açmama yönünde. Ancak, Türkiye masasını güçlendiriyoruz. Yeni yılda benim sorumlu olduğum masaya 2 arkadaş daha katılacak’ dedi. Türkiye’de önümüzdeki 3 yılda müşteri sayısını 300’e ulaştırmayı hedeflediklerini belirten bankanın Genel Müdür yardımcısı Daniel Furtwangler da, Türkiye’de agresif pazarlama yapmayacaklarını, bu pazara uzun vadeli baktıklarını söyledi.

Özel bankacılık’ yapan bir anlamda artisttir

Özel bankacılığın finans sektöründe özel yetenek gerektiren bir alan olduğuna dikkat çeken Coutts Bank’ın İsviçreli Genel Müdür Yardımcısı Daniel Furtwangler, şöyle konuştu: ‘Özel bankacılık, müşteriyi ikna etmek, güven vermek adına çok emek gerektirir. Özel bankacılığın (private banking) bir sanat (art) olduğuna inanıyorum. Bu hizmeti verenler de bir artisttir.’

Biz 1 milyon dolar nakiti olan müşteriye bakarız

Couts Bank’ın Alman Genel Müdürü Thomas Schmidt, milyoner tanımını da şöyle yaptı: ‘Biz, ev, arsa, otomobil gibi varlıkların dışında nakit 1 milyon doları olana milyoner diyoruz. Minimum nakit 1 mil

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde