ING, 150 bin koliyi de satın aldı
ING Bank'a BDDK'nın Oyakbank'ın satışı onayıyla verilen 'noel hediyesi'nin içinde banka dışında 150 bin koli de bulunuyor.

Elif Batu Yener'in haberi
ING Bank'a BDDK'nın Oyakbank'ın satışı onayıyla verilen 'noel hediyesi'nin içinde banka dışında 150 bin koli de bulunuyor. Oyakbank müşteri bilgilerinin saklandığı bu koliler için Tuzla Organize Sanayi bölgesinde 10 bin metrekarelik depo kiralandı.
ING Bank, 24 Aralık 2007'de verilen satış onayıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan (BDDK) aldığı "Noel hediyesi"nin içinde 150 bin koli de bulunuyor. ING Group Bireysel Bankacılıktan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Eli Leenaars, perşembe günü düzenlediği basın toplantısında BDDK'nın onayını "Noel hediyesi" sözleriyle değerlendirmişti.
Sadece isim değişikliği ve şube dönüşümü için 14 milyon euroyu, beş yıl içinde de 900 milyon dolar sermaye transferini gözden çıkaran ING Bank, Oyakbank'la birlikte 150 bin kolinin de sahibi oldu. 1992 yılında 6 bankanın birleşmesi ile kurulan Oyakbank'ta en az 20 yıl geriye dönük olarak saklanması hukuken gereken müşteri bilgileri 150 bin koli tutuyor. Banka, bu 150 bin koli için Tuzla Organize Sanayi bölgesinde 10 bin metrekarelik 10 yıllığına bir depo kiraladı.
Oyakbank, 2001 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, BankKapital ve Ulusalbank'ın da içinde toplandığı Sümerbank'ı satın almıştı. Bankalar müşteri bilgilerini 10 yıl boyunca saklamak zorunda. Ancak bu süre BDDK tarafından el konularak TMSF'ye devredilen bankalar için 20 yıl.
6 bankanın müşteri arşivi
ING Bank'ın adından rengine her şeyini baştan aşağı değiştirmek için bu yıl 14 milyon euroluk harcama yapacağı ve sağlıklı büyüme için de 5 yılda 900 milyon dolarlık sermaye aktaracağı Oyakbank, bu maliyetli saklama işinde elektronik imza ve elektronik saklama ile ilgili düzenlemeler tamamlanmadan kurtulamayacak. Oyakbank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, Referans'a yaptığı açıklamada, "6 banka aldık ve arşivlerini de tutmak bizim sorumluluğumuzda. Bu arşivde çok büyük. 150 bin tane koli var. Bunlar, Sümerbank'la gelen 6 bankanın toplam müşteri arşivi" dedi.
Bu büyüklükteki bir arşivi yönetip saklamanın oldukça meşakatli olduğunu kaydeden Eminsoy, "Çok zorluk çıkarıyor ama bu iş bizim sorumluluğumuzda. Alınan bankalar 6 tane ve dekontlar, o günün teknolojisine göre elektronik bilgilerin kağıda basılmış hali, hepsi duruyor. Zaman zaman geçmişe yönelik bilgi istendiğinde bunları vermek zorundayız. Bütün bankalar da bunu yapmak zorunda. Diger bankaların da yıllardır oluşmuş bir arşivi var ama bizimkinin özelliği 6 bankanın biraraya gelmesi" açıklamasında bulundu.
Samandıra'da depo
ING Bank'ın bu durumu şaşkınlıkla karşılamadığını da vurgulayan Eminsoy, "Çünkü geçmişimizde 6 banka var ve kurallar da böyle" dedi. 150 bin koliyi saklamak için Samandıra'da 10 yıllığına 10 bin metrekarelik depo kiraladıkları bilgisini veren Eminsoy, "İstendiği zaman zor da olsa bilgileri çıkarıp verebilecek durumdayız. Zaman dolunca prosedüre göre imhasını yapacağız. Çünkü bu bir maliyet unsuru" dedi. 10 yıl sonra arşivlerin elektronik ortamda saklanabileceği tahmininde bulunan Eminsoy, "Elektronik imza, elektronik ortamda kayıt tutulmasına yönelik bazı düzenlemeler yapılıyor. Bunlar çıkınca biz de kağıt saklama işinden ve maliyetinde kurtulacağız" dedi.
İş'in 8 bin metrekare
Genel olarak tüm bankalar arşivlerini kiraladıkları ya da sahibi oldukları depolarda tutuyor. Örneğin, İş Bankası'nda müşteri bilgileri önce şubelerde plase edilip merkeze gönderiliyor. Sonra Sefaköy'deki 8 bin metrekarelik depoya aktarılıyor ve burada raflar halinde tutuluyor. Denizbank ise Beylikdüzü'nde 15 bin metrekarelik bir depoda tutuyor arşivini. Bankanın arşivinde 1 metrekarelik alanda 14-18 koli saklanabiliyor.
6 bankadan oluşan Sümerbank'ı aldı
Oyakbank'ın kökleri 1984 yılında Bank of Boston'un İstanbul Şubesi'nin kurulmasına dayanıyor. Bank of Boston, 1990'da The First National Bank of Boston adını alarak Oyak, Alarko ve Cerrahoğlu'yla beraber 4 ortaklı bir Türk bankası oldu. 1991'de adı Türk Boston Bank olarak değişen bankanın tüm hisselerini 1994'te Oyak satın aldı. Bankanın adı 1996'da Oyak Bank A.Ş. oldu. Bireysel alanda büyüme planları kapsamında Oyakbank, 2001 yılında da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'ndan Egebank, Yurtbank, Yaşarbank, BankKapital ve Ulusalbank'ın da içinde toplandığı Sümerbank'ı satın alarak birleşti.
Referans