Inditex’in Rusya’dan çekilişi geri dönüşe kapı mı açıyor?
İspanyol giyim devi Inditex, Rusya'nın 2022 yılında Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından ülkedeki faaliyetlerini askıya alan ilk Batılı şirketlerden biri olmuştu. Zara, Bershka, Pull & Bear ve Stradivarius gibi markaların sahibi olan şirket, Mart 2022’de Rusya operasyonlarını "sonlandırdığını" duyurmuştu. Ancak ortaya çıkan yeni bilgiler, Inditex’in ileride Rusya pazarına yeniden dönme ihtimalini gündeme getirdi.

Financial Times’ın ulaştığı şirket kayıtlarına göre Inditex, 2023 başında Rusya'daki iştiraki olan ve artık "New Fashion" adıyla faaliyet gösteren şirkete önemli miktarda nakit aktardı.
Bu transferin ardından, söz konusu işletme, Orta Doğu’daki Inditex franchise’ını da yürüten Lübnanlı Daher ailesine satıldı.
Satış sonrasında Zara ve diğer markaların mağazaları yerlerini, benzer ürün ve çalışanları kullanan Maag, Dub, Ecru ve Vilet gibi yeni markalara bıraktı. Tedarik zinciri, tasarımlar ve hatta bazı prodüksiyon süreçleri Inditex’e benzerliğini korurken, şirketin ileride eski mağazalarını yeniden kullanabileceği bir franchise anlaşmasına dönüş hakkı da saklı tutuldu.
'BUMERANG' STRATEJİSİ Mİ?
Uzmanlara göre bu durum, Batılı bazı şirketlerin Rusya’dan çıkarken ileride geri dönmeye yönelik zemin hazırladıkları "bumerang çekilme" stratejisine benziyor.
Ulster Üniversitesi’nden Prof. Kristian Lasslett, bu adımı "makul sürede geri dönüş için kurulan yapıların" bir örneği olarak nitelendiriyor.
Inditex ise yaptığı açıklamada, "şirketin eski Rus faaliyetlerine dahil olmadığını ve desteklemediğini" belirtirken, satışın amacının işi devretmek olduğunu, ancak "bir franchise anlaşması yoluyla pazara dönüş opsiyonunu koruduklarını" kabul etti.
DETAYLAR DİKKAT ÇEKİYOR
Satış duyurusu 2022 sonunda yapılmış ve işletmenin Daher Group’a devredileceği belirtilmişti. Ancak böyle bir şirket resmi olarak bulunmuyor. Inditex, bu ismin, franchise ortağı olan Azadea Group’un sahibi Daher ailesine ait yatırım şirketlerini tanımlamak için kullanıldığını açıkladı.
Rusya’daki faaliyetleri şu anda yürüten Mixed R DMCC isimli şirketin sahiplerinin, Azadea’nın ortaklarından Daher ailesi üyeleri olduğu da şirket kayıtlarında yer alıyor. Mixed R’nin kullandığı tedarikçiler ise geçmişte Inditex’in başlıca tedarikçileriydi.
BENZER KOLEKSİYON, AYNI PRODÜKSİYON
Yeni markaların koleksiyonlarının, Zara ürünlerine fazlasıyla benzediği gözlemlenirken, Maag’ın 2023 İlkbahar/Yaz koleksiyonu kampanyası, Zara ile aynı prodüksiyon şirketi tarafından aynı yerde, İspanya’nın Lanzarote adasında çekildi. Inditex ise Lanzarote’nin moda sektöründe sık kullanılan bir yer olduğunu belirtti.
ŞİRKET İÇİ GEÇİŞLER
Anlaşma kapsamında, onlarca Inditex çalışanının yeni iş planında görev almak üzere BAE’ye taşındığı ve Daher grubuyla çalışmaya başladığı da biliniyor. Bazı eski çalışanların daha sonra yeniden Inditex’e döndüğü görüldü.
FİNANSAL SORU İŞARETLERİ
Inditex’in, satıştan önce Rusya birimine toplamda yaklaşık 185 milyon euro değerinde sermaye aktardığı, satıştan ise "önemsiz bir gelir" elde ettiği ifade edildi. Şirket, bu adımı çalışanlara, yerel yönetime ve diğer paydaşlara karşı yükümlülükleri yerine getirmek amacıyla attığını savundu.
Ancak bazı uzmanlar, satışa hazırlanılan bir varlığa bu denli büyük bir yatırım yapılmasının sıra dışı olduğuna dikkat çekiyor.
GİZLİ GERİ DÖNÜŞ HAZIRLIĞI MI?
Inditex’in satış sonrası hâlâ Rusya pazarına yeniden girme ihtimalini canlı tutması, bu adımın geçici bir geri çekilme olup olmadığını gündeme getiriyor. Bazı kaynaklar, Moskova ile Batı arasında ilişkiler yeniden normalleşmeye başlarsa şirketin pazara dönebileceğini öne sürüyor. Inditex ise bu tür haberleri "yanıltıcı söylentiler" olarak nitelendiriyor.
Prof. Lasslett ise bu tür yapıların denetlenmesinin zorluğuna işaret ederek, “Bu tarz kurulumlar, bir şirketin gerçekten çekilip çekilmediği ya da sadece fırsat kollayarak geri dönüş pozisyonu mu aldığı sorusunu gündeme getiriyor” dedi.
patronlardunyasi.com