İlk kez bir robot, insan yardımı olmadan gerçekçi bir ameliyatı başarıyla tamamladı
Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği bir cerrahi robot, ilk kez insan yardımı olmadan gerçekçi bir ameliyatı başarıyla gerçekleştirdi. "Surgical Robot Transformer-Hierarchy" (SRT-H) adı verilen robot, gerçek bir hasta senaryosu çerçevesinde safra kesesi alma operasyonunu başarıyla tamamladı.

Uzmanlara göre robot, yalnızca verilen sesli komutlara yanıt vererek, operasyon sırasında beklenmedik tıbbi senaryolarda bile profesyonel bir cerrahın yetkinliğini sergiledi. Tıbbi robotik alanında çalışan Prof. Axel Krieger, “Bu gelişme, cerrahi görevleri uygulayan robotlardan, cerrahi prosedürleri anlayan robotlara geçişte büyük bir adım. Artık klinik ortamda otonom olarak çalışabilecek sistemlere daha da yakınız” dedi.
AMELİYAT VİDEOLARIYLA EĞİTİM ALDI
SRT-H, Johns Hopkins cerrahlarının domuz kadavraları üzerindeki ameliyat videolarını izleyerek eğitildi. Videolarda her aşama altyazılarla açıklandı. Robot, eğitim sonrası ameliyatı %100 doğrulukla gerçekleştirdi. Süre açısından bir insan cerrah kadar hızlı olmasa da sonuçların karşılaştırılabilir düzeyde olduğu belirtildi.
ChatGPT’ye güç veren yapay zeka mimarisiyle geliştirilen robot, operasyon sırasında 17 dakikalık bir sürede damarları tanıma, tutma, kesme ve klips yerleştirme gibi karmaşık görevleri başarıyla yerine getirdi.
ÖNCEKİ ROBOTLARA GÖRE DAHA GELİŞMİŞ
SRT-H, Johns Hopkins ekibinin üç yıl önce canlı bir domuz üzerinde denediği “Akıllı Doku Otonom Robotu”ndan (STAR) daha gelişmiş görevleri yerine getirebildi. Önceki robot yalnızca özel olarak işaretlenmiş dokularla ve kontrollü ortamda çalışabiliyordu. SRT-H ise farklı anatomik koşullarda dahi yüksek başarı oranıyla çalışabildi.
GELECEKTE TAM OTONOM AMELİYATLAR HEDEFLENİYOR
Geçmişte Johns Hopkins’te görev yapan, şu anda Stanford Üniversitesi'nde çalışan çalışmanın başyazarı Ji Woong “Brian” Kim, bu gelişmenin otonom cerrahi sistemlerin gerçek dünyada kullanılmasına yönelik büyük bir sıçrama olduğunu ifade etti.
“Yapay zekâ modellerinin artık cerrahi otonomi için yeterince güvenilir hale geldiğini gösteriyoruz. Bu bir zamanlar uzak bir ihtimaldi; şimdi ise uygulanabilirliği kanıtlandı” dedi.
Araştırmanın sonuçları, bilim dünyasının prestijli dergilerinden Science Robotics’te yayımlandı.
patronlardunyasi.com