İki devden Gama Enerji doğdu
GAMA ve General enerjide güçlerini birleştirdi. 3 milyar dolarlık yatırım yapılacak.

GAMA Holding ve General Electric'in (GE) iş kollarından GE Energy Financial Services, Türkiye ve çevre ülkelerde artan enerji ve su talebine cevap verecek projelere yatırım yapmak amacıyla GAMA Holding iştiraklerinden GAMA Enerji'de yüzde 50-50 ortak oldu.
Çırağan Sarayı'nda düzenlenen imza töreniyle GE Energy Financial Services tarafından yüzde 50 hissesi satın alınan GAMA Enerji'nin, Türkiye'de toplam 1.150 MW enerji üreten bir hidroelektrik ve bir doğalgaz santralinin yanı sıra İrlanda'da 400 MW enerji üreten doğalgaz santralinde de hisseleri bulunuyor. GAMA Enerji, mevcut yatırımlarına ek olarak 855 MW'lık yenilenebilir enerji ile 1.000 MW'lık termal enerji üretim projeleri geliştiriyor. Türkiye dışında da başarılara imza atan GAMA Enerji son olarak Ürdün'ün önemli yatırımlarından DISI Su Temin Projesi ihalesini de kazandı.
Gama Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ergil Ersü, 2011 yılına kadar elektrik üretim kapasitesini 4 bin megavata çıkarmayı amaçladıklarını ve Ürdün'deki su projesi ile birlikte bu hedefe ulaşmak için planladıkları yatırım tutarının yaklaşık 3 milyar dolar olacağını bildirdi.
Ersü, anlaşmaya ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Gama Enerji'nin, Türkiye'de ve yurt dışında bugüne kadar oluşturduğu ve halen geliştirmekte olduğu enerji üretim ve su temin portföyünü, bu işbirliği ile daha üst bir platforma taşıyacağını kaydetti. Türkiye'nin hızla artan talep nedeniyle elektrik üretiminde bir arz probleminin eşiğinde bulunduğunu ifade eden Ersü, bir süredir yasa gereği devletin bu konuda yatırım yapmadığını, yatırım yapması beklenen özel sektörün de piyasa şartları tam oluşmadığı için bu yöndeki beklentileri karşılayamadığını söyledi.
Ergil Ersü, "Bu durum 2009, en geç 2010 yılında ciddi bir arz açığına sebep olacak gibi görülmektedir. Diğer taraftan dünya genelinde de bir talep patlaması yaşanmaktadır. Bir taraftan Rusya ve Orta Doğu ülkeleri artan petrol fiyatları sayesinde yatırımlarını arttırmışlar, diğer taraftan Avrupa ülkeleri yenileme yatırımlarını hızlandırmışlardır. Bu artan talep, tesis imalat ve yapım sürelerinin de uzamasına yol açmıştır" diye konuştu.
"YENİLENEBİLİR ENERJİYE ÖNCELİK VERİYORUZ"
Gama Enerji'nin hali hazırdaki işletmeleri hakkında bilgi veren Ersü, bu iştiraklerin Türkiye'de 672 megavatlık Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile 478 megavatlık Trakya Elektrik Kombine Çevrim Gaz Santrali ve İrlanda'da 400 megavatlık Tynagh Kombine Çevrim Gaz Santralinden oluştuğunu, bunların toplam 1.550 megavat kurulu güç oluşturduğunu aktardı. Önümüzdeki kısa dönemde Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verdiklerini vurgulayan Ersü, şöyle devam etti:
"Bu çerçevede toplam 365 megavatlık 13 adet hidroelektrik ve toplam 490 megavatlık 9 adet rüzgar santrali yatırımını programlamış bulunmaktayız ve bunlardan 54 megavatlık 2 hidroelektrik santral projesinin de inşaatına başlamış durumdayız. Bunların dışında, lisans başvuruları yapılmış, Kırıkkale'de 400 megavatlık bir kombine çevrim gaz santralı ile Aliağa'da 600 megavatlık bir ithal kömür santralı yatırımı programımız içindedir. Planlanmış bu projelerin toplam kurulu gücü 1.855 megavat olacaktır.
YATIRIM TUTARI
Yurt dışında ise halen Ürdün'de yap-işlet-devret modeliyle yapıp 25 yıl süreyle işleteceğimiz yıllık 100 milyon metre küp kapasiteli DİSİ-AMMAN Su Temin Projesinin finansman çalışmaları sürdürülmektedir. 2011 yılına kadar hedefimiz, elektrik üretim kapasitemizi 4 bin megavata çıkarmaktır. Ürdün'deki su projesi ile birlikte bu hedefe ulaşmak için planladığımız yatırım tutarı yaklaşık 3 milyar dolar olacaktır." Ancak Ersü, GAMA Enerji'de hisse satışı hakkında bilgi vermedi.
Önceliği enerji talebi süratle artan Türkiye'ye verseler de diğer ülkelerdeki yatırım projeleriyle de yakından ilgilendiklerine işaret eden Ersü, "Bu ilgimiz başta elektrik üretimi, dağıtımı ve ticareti olmak üzere önümüzdeki uzun vadede primer enerji ve su kaynaklarının da geliştirilmesini kapsayacaktır" dedi.
"BELLİ BİR SÜRE SONRA HALKA ARZI DÜŞÜNEBİLİRİZ"
Toplantı sonunda soruları yanıtlayan Ersü, rüzgar türbinin yatırımlarının daha çok Batı Anadolu'da rüzgarı müsait yerlere yapılacağını, bu bölgelerde bir seneyi aşkın süredir ölçümler yaptıklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek, rüzgar enerjisi üretiminin uzun vadede 20 bin megavata kadar çıkabileceğinin tahmin edildiğini, yaptıkları ölçümlerle bunun 250 megavatından emin olduklarını söyledi.
Enerjide petrol işine girip girmeyecekleri konusunda bir soru üzerine Ersü, bu konuyla uzun vadede ilgilenebileceklerini, kısa vadede elektrik dağıtım ve iletiminde yoğun talep olduğundan bu alanda yoğunlaşacaklarını kaydetti. Ersü, halka arz konusunda da, "Halka arz konusunda bir düşüncemiz var, ama planlanmış bir şey yok. Belli bir süre sonra halka arzı düşünebiliriz" dedi.
Nükleer enerji konusunda yönetmelikler yayınladıktan sonra ilgilenip ilgilenmeyeceklerinin belli olacağını ifade eden Ersü, bu olmadan en azından finansman konusunda bir planlama yapmanın mümkün olmadığını aktardı. Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun (TAEK), nükleer enerjinin gerekliliği konusunda kamuoyunu aydınlatması gerektiğini, kimse istemediği takdirde bunun yapılamayacağı görüşünü aktaran Ersü, nükleer santrallerin nereye kurulacağı konusunda devletin yer göstermesi gerektiğini kaydetti.
Ergil Ersü, santrallerden alım garantisinin de gerekli olduğunu belirterek, "Çünkü çok büyük kapasitede kuruyorsunuz ve sürekli çalıştırmak zorundasınız. Yoksa bu işi yapamazsınız. Ayrıca yerin de lisanslanması lazım ve bu lisansı TAEK verecek, Akkuyu lisanslanmış bir bölge ve eğer Sinop'a yapılacaksa, Sinop'un da lisanslanması lazım" diye konuştu.
"ENERJİ SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNE KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ"
GE Enerji Finansal Hizmetler Genel Müdürü James F. Burgoyne de Türkiye'ye baktıklarında hızla büyüyen ve büyüme fırsatı olan bir ülke gördüklerini vurgulayarak, altyapı yatırım ihtiyaçlarının arttığını, elektrik tüketiminin her yıl yüzde 6 yükseldiğini ve bunun da Türkiye'nin büyümesinin bir ifadesi olduğunu kaydetti. GE Enerji Finansal Hizmetler olarak enerji ve su sektörüne her yıl 5 milyar dolar yatırım yaptıklarına dikkat çeken Burgoyne, "Türkiye'nin ve yakın çevresinin enerji sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak istiyoruz" diye konuştu.
Nükleer enerji ihalelerine girmeyi düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soru üzerine Burgoyne, "GE, nükleer teknoloji temin eden bir şirkettir. Böyle projelere katılımla ilgileniriz. Yakın vadede hemen gireceğimiz bir şey olmamakla birlikte uzun vadede ilgileneceğimiz bir alan" dedi.
GE Türkiye ve Güneybatı Asya Genel Müdürü Kürşat Özkan ise GE'nin son yıllarda Türkiye'de çeşitli sektörlerde yatırımlarını artırdığına değinerek, hızlı büyüyen ekonomilerde gözlemledikleri iki faktörün, artan altyapı ihtiyaçları ile bu ekonomilerde hızlı büyüyen, bölgesel ve küresel anlamda bir yetenek havuzuna dönüşmüş önemli şirketler olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de bu türde çok sayıda şirket bulunduğunu vurgulayan Özkan, bundan sonraki dönemde bu tür ortaklıklara daha açık olacaklarını söyledi.