İhracatçıların yeni korkusu
DAHA ÖNCEDEN KURLARDAN DERT YANAN İHRACATÇILAR ŞİMDİ DE ELEKTRİKTEN DERTLİ.

Bursa'daki doğalgaz santralı 13 ili karanlıkta bırakınca yeni kesinti korkusu arttı. EÜD Başkanı Önder Karaduman, "Özel sektör devreden çıkarıldı. Elektrikte arz, talebe yetmiyor. Sıcaktan bunalan klimaya yüklendi, kesinti oldu" dedi. Kendi elektriğini üreten İTHİB Başkanı İsmail Gülle, "İhracat rekoru kırıyoruz, elektrik bizi taşıyamıyor" diye konuştu.
Bursa’daki doğalgaz çevrim santralının 13 ili karanlıkta bırakmasının yangından değil, klimalara yüklenilmesi nedeniyle arzın talebi karşılamamasından kaynaklandığı öne sürüldü. Önceki gece Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgesi’ndeki 13 ilde elektrik kesintisi yaşandı. Kesintiden İzmir, Antalya, Bursa, Eskişehir, Uşak, Burdur, Isparta, Kütahya, Çanakkale, Afyonkarahisar, Bilecik, Denizli ile İstanbul’un Kartal, Maltepe, Adalar semtleri etkilendi. Sahibi olduğu Gülle Tekstil’de kendi elektriğini üreten İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, "Türkiye’nin ihracat rekoru kırdığının açıklandığı gün 13 ili kapsayan bir eleltrik kesintisi yaşanması çok anlamlı. Biz iyiyiz ama bizim aracımız, motorumuz artık bizi taşıyamıyor. Enerji altyapısı yetersiz" dedi.
NEDEN YANGIN DEĞİL:
Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı ve Ak Enerji Genel Müdürü Önder Karaduman, Bursa’daki doğalgaz çevrim santralından kaynaklanan elektrik kesintisinin nedeni olarak yangının gösterilmek istendiğini belirterek, "Asıl neden yangın değil, arzın talebi karşılayamaması. Sıcak bölgelerde klimalara yüklenildiği için bu kesinti oldu. Bu kesintileri daha ağır yaşayacağız. Özellikle ağustos ayında kesinti daha çok olabilir. Kesinti arızadan değil, özel sektör üretim şirketlerinin devreden çıkarılmasından kaynaklanıyor. Elektrikte yedek gücümüz yok. Her ülkenin yüzde 25 yedek gücü olması gerekir. Türkiye’de bırakın yedek gücü, 6 bin megawatt elektrik üreten özel şirketler zor durumda bırakılıyor" dedi.
ÜÇ YILDIR ZAM YAPILMIYOR:
Hükümetin doğalgaza gelen zamları Hazine’den karşılayarak üç yıldır elektriğe zam yapılmadığı yönünde bir izlenim yarattığını savunan Karaduman, Türkiye’de elektriğin yüzde 20’sini üreten özel sektör santrallarının doğalgaza yapılan yüzde 50 oranında zamzı fiyatlarına yansıtamadığını ve kapanma noktasına geldiğini vurguladı. Karaduman, çözümün liberalleşme ve özelleştirmeden geçtiğini kaydetti.
ARZ KRİTİK DURUMDA:
Elektrik Dağıtıcıları Derneği (ELDER) Başkanı Ceyhan Saldanlı da, "Bursa doğalgaz çevrim santralının Atatürk Barajı kadar üretimi var. Bir arızada bütün Ege Bölgesi’nin büsbütün çökmesinin gösterdiği şey artık yedek güçlerin tükendiği. Elektrik üretim arzı kritik durumda. Yeni santrallerin yapılması ve mevcut santrallerin de yaşamlarını sürdümesi gerekiyor. Ama özel sektör elektrik şirketleri varlıklarını sürdürmekte zorlanıyorlar" diye konuştu.
ÜRETİM FACİA DURUMDA:
Gülle Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de şu değerlendirmeyi yaptı: "Yeni yatırım yapılmıyor, mevcut üretim tesisleri, santrallar, trafolar yenilenmiyor. Yenileme, yer altına alma yatırımları bir an önce başlamalı. Bakım ve işletmede devlet üstüne düşeni yapmalı. Bir yere 100 fabrikaya yetecek büyüklükte bir trafo yapılıyor. Fabrika kuran elektrik altyapısını da kurup Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi’ne (TEİŞ) devrediyor. Buna rağmen TEİAŞ zarar ediyor."
Milyonlarca dolarlık projeler atıl kaldı
Bu haber, Diyarbakır'da yola çıkan, İstanbul'da açtığı tatlıcı dükkanıyla Türkiye'nin zenginleri arasında 27'nci sıraya kadar yükselen Mehmet Salih Tatlıcı'nın Londra'da son bulan hayat hikayesinden geride bıraktığı mal varlığının paylaşılamama hikayesidir. Yaklaşık 4 milyar dolarlık mirasın kavgası 2009'daki ölüm haberinin ardından başladı. Mehmet Tatlıcı, Türkiye'de süren davaların yanı sıra ABD'nin Florida eyaletinde üvey kardeşi Uğur Tatlıcı aleyhine 740 milyon dolarlık dava açtı. Bu davayı kazandı ancak tazminatı almak için ödemesi gereken harç parasını bulamayınca mahkemeye yardım talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Florida'daki mahkeme Akdeniz ülkesi Malta'ya taşındı. Malta'daki mahkeme ise Florida mahkemesinin tazminat talebini reddetti...
#Uğur TatlıcıTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinde 7 hafta süren düşüş sonlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB’nin bürüt rezervlerinde haftalık 5.8 milyar dolarlık artış olduğunu açıklayarak, ekonomi politikalarında kararlılık vurgusu yaptı.