'Höyükler ülkemin petrol kaynağı'
28. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeoloji Sempozyumu'na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'de açılmamış vaziyette olan 2 bin 600 adet höyükü petrol kuyularına benzetti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)'nde gerçekleştirilen 28. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeoloji Sempozyumu'na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye'de açılmamış vaziyette olan 2 bin 600 adet höyükü petrol kuyularına benzetti.
ÇOMÜ Rektörlük Salonun'da gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kazı yapan, yabancı kazı başkanlarıyla bir araya gelen Bakan Koç, Türkiye'deki çok sayıda açılmayı bekleyen höyükün yanısıra, 115 adet antik tiyatro bulunduğunu belirterek, 'Ben höyükleri ülkemin petrol kuyuları olarak kabul ediyorum. Ancak bunlar içi sevgi ve barış dolu kuyulardır. Antik tiyatrolar da ülkemin kültürel zenginliğidir.' dedi.
Koç, konuşmasının tercüman aracılığıyla uzaması üzerine 'Ben Aydınlı'yım. Bizim orada bir söz vardır. (Kısa kes Aydın Havası olsun) derler. Onun için lafımı fazla uzatmak istemiyorum' dedi. Türkiye'de arkeolojik kazı yapan yabancı kazı başkanı bilim adamlarına her türlü desteğin verileceğini vurgulayan Koç, geçen yıl Türkiye'de 339 adet kazı ve yüzey araştırması gerçekleştirildiğini, Bakanlar Kurulu kararı alınarak yabancı bilim heyetlerince 37 adet kazı yapıldığını, bu yıl için Kastamonu Zımbıllıtepe Antik Kenti için Münih Üniversitesi'nden Doç. Dr. Latife Summener adına ve Adana Ceyhan'da Sirkeli Höyük için ise Tübingen Üniversitesi'nden Doç. Dr. Miroslav Novak adına Bakanlar Kurulu kararı alındığını, yeni kazı başvurularının ise bakanlıkça değerlendirilmekte olduğunu kaydetti.
Bu yıl yardımcı doçent doktor unvanına sahip bilim adamlarına da Bakanlar Kurulu Kararı ile kazı yapma imkanının sağlandığına dikkat çeken Bakan Koç, 'Bununla birlikte Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü'nden müzelerimize istihdam edilmek üzere 85 adet arkeolog ve sanat tarihçisi alındı. Öte yandan, bakanlığımız izinleriyle sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarınız sonucunda, kültür varlıklarının açığa çıkarılması, korunması, onarımlarının yapılıp belgelenerek gelecek kuşaklara aktarılması, çok sayıda taşınabilir eserin müzelere kazandırılması, aynı zamanda yayın çalışmalarınız vasıtasıyla sahip olduğunuz kültürel mirasımızın bilim dünyasına tanıtılması konusunda göstermiş olduğunuz gayret ve çabalarınıza teşekkür ederim.' dedi.
Bu yıl arkeolojik kazılarda ve kazı alanlarında yapılacak düzenleme, restorasyon, proje ve uygulamalarında uyulacak usul ve esaslar ile kazı alanlarında yapılacak kazı, restorasyon ve çevre düzenleme uygulamalarının denetlenmesinde uyulacak usul ve esaslara ilişkin iki yönergenin yürürlüğe konularak, kazı başkanlarına gönderildiğini sözlerine ekleyen Bakan Koç, 'Bakanlık izinleri ile yerli ve yabancı tüm kazı ekiplerinin yürüttüğü restorasyon uygulamaları ciddi bir şekilde denetlenecek. Kazı alanından gerekli bilgi ve belgeler elde edildikten sonra kültür varlıklarının korunmasına yönelik çalışmaların gerçekleştirilememesi durumunda, arkeolojik alanlarımızın deneme-yanılma alanları olması ve kazı sonrasında da tahribata açılması kaçınılmaz olacak. Bu yıldan itibaren çalışmaların bu yönerge doğrultusunda sürdürülmesi tarafımızca takdirle karşılanacak.' diye konuştu.
Buradaki törenin ardından Eskiden Çıraklık Eğitim Merkezi olarak kullanılan ve restore edilmesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü olan binanın açılışına katılan Bakan Koç buradaki konuşmasında Çanakkale Şehitler Abidesi'nin yenileneceği müjdesini verdi. 1950 yılında yapılan ve büyük ihmaller sonucunda bugünlere gelen Abide'nin durumunun tehlike arz edecek durumda olduğunu ifade eden Koç konuşmasına şöyle devam etti; "Başbakanımızın emri ile statik hesapları yapılan abidenin zemininin güçlendirilmesi için Haziran ayı içerisinde ihalesi yapılıp, abide bu senenin sonuna kadar sağlamlaştırılacak, ye