Hollanda Merkez Bankası: İslam Bankacılığı yükseliyor
Hollanda Merkez Bankasına göre, İslam bankacılığı yükselme eğilimi içinde

Hollanda'da, İslam kurallarına göre yürütülen bankacılık sisteminin yükselme eğilimi içinde olduğu bildirildi.
Hollanda Merkez Bankası'nın, bu yılın ikinci üç aylık dönemine ilişkin
yayımlanan raporunda yer alan bilgiye göre, 2 binli yılların başından itibaren
dünyada gelişme eğilimi gösteren İslam bankacılık anlayışına, Hollanda'daki kimi finansman kurumlarının da uzak kalmadığı belirtildi. Ülkedeki Müslümanların sayısının artması, Müslüman kökenli ülkelerin ürünlerine yönelme, bu kesim arasında bu bankacılık anlayışına ilgi gösterilmesi gibi gelişmelerin, finansman kurumlarını bu alana ilgili kıldığı anlatıldı.
İslam bankacılık sisteminin nasıl işlediği hakkında da bilgi verilen raporda, bu sistemin şeriat kurallarına uygun olduğu, faizi kabul etmeyerek bunun
yerine başka bir yöntemle tasarrufçulara para önerdiği ya da tüketicinin
borçlarının yine faizle değil tasarrufla kapatılmasını öngördüğü belirtildi.
Raporda son verilere göre, bu bankacılık anlayışının dünyada her yıl yüzde 15 dolayında büyüme eğilimi içinde olduğunun belirlendiği, Avrupa'da ise bu bankacılık anlayışının temel ayağının Londra merkezli olduğu kaydedildi. Bu kentte 2004 yılında faaliyete geçen Islamic Bank Britain (IBB) ve 2006 yılında kurulan European Islamic Investmen Bank ile Citigroup ve HSCB Bankasının İslami bankacılık kuralarıyla da finansman dünyasında etkili oldukları ifade edildi.
Raporda, 2006 yılı sonunda dünya düzeyinde 300 dolayında İslami bankacılık anlayışına göre çalışan finansman kuruluşu ve bunların kontrolünde 400 milyar dolarlık bir sermaye bulunduğu kaydedildi.















