'Hiç olmazsa Erdemir’in yüksek fiyata satılmasını sağlamış oluruz '
Türkiye Odalar Birliği Başkanı, Erdemir ihalesi için, “Kendimizi avantajlı görüyoruz. Ancak kazanamazsak, hiç olmazsa Erdemir’in değerinin üzerinde satılmasına katkı sağlayacağız" dedi
Tüpraş’tan sonra en önemli özelleştirme diye nitelenen 26 Eylül’deki Erdemir ihalesi için geri sayım sürüyor.
İhalede dünya çelik devleri Mittal, Arcelor, Posco ile Türkiye’den Odalar Birliği’nin öncülük ettiği Ereğli Ortak Girişim Grubu, Limak, Koç ve Oyak gibi şirketler fiyat yarışına girecek. Koç Holding-Shell ortaklığının Tüpraş’a verdiği 4 milyar 140 milyon dolarlık teklifin Erdemir’in yüzde 49’luk hissesinin değerini de yukarı çektiği yönündeki görüşler öne çıkarken, Odalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu fiyat telaffuz edilmesini doğru bulmuyor. İki farklı özelleştirmenin aynı kategoride değerlendirilemeyeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Erdemir çelik üretiyor. Tüpraş, petrol rafinerisi. Erdemir’de 2,8 milyar dolarlık yatırım şartı var. Kurulu kapasite, üretimin de aynı seviyede olduğunu göstermez. Fiyat masada pazarlıklar neticesinde oluşacaktır.” dedi. Hisarcıklıoğlu, “50’ye yakın şirketi bir araya getiren girişim grubu ihaleyi kazanamazsa ne olacak?” şeklindeki sorulara da açıklık getirdi.
Türkiye Odalar Birliği Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Kendimizi avantajlı görüyoruz. Ancak kazanamazsak, hiç olmazsa Erdemir’in değerinin üzerinde satılmasına katkı sağlayacağız. O da 68 milyon için büyük bir kazançtır.” diye konuştu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında, Ereğli Ortak Girişimi Grubu ile Erdemir’i önce bölgesel, sonra küresel bir şirkete dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi. Üretim kapasitesini artırmakla yetinmeyeceklerini ve diğer çelik şirketlerine de talip olacaklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Böylece Erdemir markasını uluslararası alanda büyüterek daha ileri taşımak istiyoruz.’’ ifadelerini kullandı. Bir gazetecinin “Tüpraş’taki rakamlar sizi korkuttu mu?” sorusuna Hisarcıklıoğlu, “Korku yok.” cevabını verdi. Fiyatı ‘hassas bir mesele’ diye niteleyen TOBB Başkanı, Tekel sigara fabrikaları örneğinin dikkatlerden uzak tutulmamasını istedi. İki yıl önce yapılan ihalede Tekel’in sigara bölümüne en yüksek teklif 1,2 milyar dolar ile JTI’dan gelmişti. İhale öncesinde basında yer alan ‘3 milyar dolar eder’ başlıklı haberlerin de etkisiyle fiyatın çok düşük kaldığı belirtilmiş, Özelleştirme Yüksek Kurulu ihaleyi iptal etmişti. 4 ay önce tekrarlanan Tekel ihalesine teklif gelmemişti. Öte yandan 1. Sıcak Haddehane 4. Slab Fırını’nın operasyona başlaması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Erdemir Genel Müdürü Fadıl Demirel, “2007 yılının sonlarına doğru Erdemir ve İsdemir yıllık 9 milyon tona ulaşacak. Bunu hissetmeyenler bana göre kalpsiz ve ruhsuzdur.” diye konuştu.