Hepsiburada zekasını kullandı, sipariş sayısında rekora koştu
Türkiye’nin en büyük online satış platformlarından biri olan Hepsiburada, bu yılın ilk 6 ayında 66 milyon sipariş adediyle satış hacmini yüzde 105 oranında büyüttü. Platformun bu rakamsal büyümesinde, satış ve dağıtımda kullanılan yapay zekanın çok büyük bir faydası var.
Murat KAYA
Türkiye’de “online” satış denilince ilk akla gelen platformlardan biri olan Hepsiburada, bu yılın ilk 6 ayında satış rakamlarını arttırdığına yönelik bilgi akışı sağladı. Online platform, 66 milyon sipariş adediyle satış hacminde yüzde 105’lik rekor sayılabilecek bir artışa ulaştı.
YAPAY ZEKA DETAYI
Ekonomik zorlukların yaşandığı Türkiye’deki bu satış artışının sebebi merak edildi. Bu merakı da yine platformun, söz konusu başarıyla ilgili paylaştığı bültende bahsedilen “yapay zeka” detayı giderdi.
Son 12 ayda müşteri başına düşen sipariş sıklığı da ortalama 10,6 adetle ilk kez çift haneye yükselen başarılı platform, finansal sonuçlarını açıkladığı bültende işin sırrını “operasyonel mükemmellik” ve “müşteri memnuniyetine olan bağlılık” olarak açıklasa da; dünyada artık her firmanı kullanmaya bayladığı yapay zekayla nasıl öne çıktığını da satır aralarında gösterdi.
CEO’NUN AÇIKLAMASI: YOĞUN YAPAY ZEKA ODAKLI YATIRIMLAR
Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, kurumsal yapay zeka dokunuşlarını şu cümlelerle anlattı:
“E-ticareti Türkiye’de başlatan ve geliştiren şirket olarak, sektörde öncü ve örnek olma gibi bir misyonumuz olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda, küresel eğilimleri sadece takip etmekle kalmıyor; bunlara ilişkin en iyi uygulamaları Türkiye’ye taşıyıp sektöre ışık tutuyoruz. Hem ana markamızda hem de HepsiJet, Hepsipay ve HepsiAd gibi markalarımızda yaptığımız yoğun yapay zeka odaklı yatırımlarımız da bu yaklaşımımızın en somut örnekleri. Bu şirketlerimiz, bugün geldikleri noktada sadece Hepsiburada’ya bir operasyonel güç katmıyor; aynı zamanda sektörde de yeni bir müşteri deneyimi anlayışının önünü açıyor ve hizmet sundukları iş ortaklarına da değer katıyor.“
HEPSİJET’TE ROTAYI KISALTIYOR, TASARRUF YARATIYOR
Gökçetekin’in “yapay zeka yatırımı” olarak bahsettiği teknolojik hamle, Türkiye’nin 81 ilinde kargo hizmeti veren şirket bünyesindeki HepsiJet ile tasarruf sağladı.
Sipariş ürünlerinin hızlı tesliminde büyük kolaylık sağlayan yapay zekayı kullanan kuryeler, bu teknolojinin belirlediği en yakın rotayı kullanıp ürünleri öyle teslim ediyor. Yolu kısaltıp zamanı daha aşağı çeken kuryeler bu sayede yakıttan da tasarruf ediyor. Bu yakıt tasarrufu da şirketin hanesine “kar” olarak yazılıyor.
KİŞİSELLEŞTİRMEDE DE KULLANILIYOR
Yapay zeka ayrıca her bir müşterinin kişisel tercihini de siparişleriyle belirleyip bir sonraki siparişinde o kişiyi benzer ürünlerle baş başa bırakıyor.
Hangi ürünü arayacağını kafasında oluşturan kullanıcı, çok fazla arama yapmadan ve zaman harcamadan yapay zeka sayesinde ekranına düşen ürünleri görüyor ve siparişini veriyor. Bu da yapay zeka kullanan Hepsiburada’nın hanesine yine “kar” olarak yazılıyor ve istatistiklerin öne çıkmasını sağlıyor.
GÖZLER İKİNCİ ÇEYREKTE
Operasyonel mükemmellik ve müşteri memnuniyetine önem veren online platform şirketi, yapay zeka odaklı yatırımlarını devam ettirerek ikinci çeyrekte de satış başarısı yakalamayı hedefliyor.
patronlardunyasi.com