Hazırgiyimin ihracat payı yirmi yıl öncesine döndü
Son beş aydır ihracat artış oranı düşen hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, toplam ihracattan aldığı pay yirmi yıl öncesindeki yüzde 18 seviyesine indi.

Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikâyet eden hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, yılın üçüncü ayında da ihracat artışı kaydedemedi. Son beş aydır ihracat artış oranı düşen sektörün toplam ihracattan aldığı pay da yirmi yıl öncesindeki yüzde 18 seviyesine indi.
Rekabetçi olmayan üretim ve işçilik maliyetleri ile düşük döviz kuru yüzünden ihracatta fiyat tutturamayan hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründeki ihracat artış oranı düşüşü devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2006 yılı aylık ihracat rakamlarına göre sektörün ihracatı Ocak-Mart 2006 döneminde geçen yıla göre sırasıyla yüzde 12.81, yüzde 3.1 ve yüzde 0.5 düşüş gösterdi. Kasım 2005'ten itibaren ihracat artışı düşen sektörün toplam ihracattan aldığı pay da geriliyor. On yıl öncesinde toplam ihracattan yüzde 28 pay alan hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, Mart 2006 itibarıyla ancak yüzde 18'lik pay alabildi. Bu oran son olarak 1988 yılında görülmüştü.
Tekstil sektörü ise yılın ilk ayında 2005'e göre yüzde 0.6'lık düşüş gösterirken şubatta kendini toparlayarak yüzde 6.8 ve martta ise yüzde 6.7'lik artış kaydetti. İhracattan aldığı pay hazırgiyim ve konfeksiyondaki gibi düşen sektör, 10 yılda yüzde 10'dan yüzde 6.6'ya geriledi.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanvekili Sulhi Kökçe, hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının düşmesinin müşteri kaybettiklerinin açık göstergesi olduğunu söyledi. Hazırgiyim ve konfeksiyonda 2006 yılı ihracatının da geçen seneye göre ortalama yüzde 10 düşeceğini belirten Sulhi Kökçe, "İki yıldır feryat ediyoruz. En sonunda düşüş başladı" diye konuştu.
Çin'e değil, Mısır'a, eski Doğu Bloku ülkelerine kayıyor
Ocak 2005 itibarıyla tekstil ve hazırgiyimde kotanın kalkması sonucu müşterileri kaybetme sürecinin hız kazandığını belirten İHKİB Başkanvekili Kökçe, "Kotaların kalkmasıyla ilk önce müşterileri Çin'e kaptırmıştık. Ama sonra gerek Türkiye'de gerekse AB ve ABD'de uygulanan kotalar sonucu siparişler tekrar bize kaymaya başlamıştı. Şimdi ise müşteriler tekrar kaçıyor. Ama bu kez Çin'e değil. Keşke Çin'e olsaydı, o zaman üzülmezdik. Ama bu kez Mısır'a, Özbekistan'a, eski Doğu Bloku ülkelerine gidiyorlar. Hemen yanı başımızdaki komşu ülkelere" diye konuştu.
Hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı düştükçe genel ihracattaki payın da düşmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Kökçe, "Düşüş devam ettikçe, toplam ihracattaki genel pay yüzde 18'den daha da aşağılara inecek. Bunun başka nedenleri de var. Mesela Türkiye'nin yurtdışına gemi ticareti de arttı. Bu tür yeni kalemlerin varlığı, ihracatta hazırgiyimin payının düşmesine yardım ediyor" diye konuştu.
Ayten Güvenkaya/Referans