Dolar
38,7808
0,01%
Euro
43,6548
0,61%
Sterlin
51,6722
0,31%
Bitcoin
3.990.001
0,00%
BİST-100
9.701,55
0,01%
Gram Altın
3.914,644
-1,18%
Gümüş
31,79
-1,36%
Faiz
51,75
0,00%

Harvey Nichols Türkiye satılıyor

Unitim Holding, lüks tüketimin simgesi olan Harvey Nichols'ın Türkiye operasyon haklarını Demet Sabancı Çetindoğan'ın şirketi Demsa'ya devretmeye hazırlanıyor.

05.02.2009 10:34
Haberi paylaşın
Harvey Nichols Türkiye satılıyor
16px
32px

Ortadoğu'dan 3 firmayla yüzde 45 hissesinin satışı için bir süredir ortaklık görüşmeleri yürüten Unitim Holding, Harvey Nichols'ın Türkiye operasyon haklarını ise Demet Sabancı Çetindoğan'ın şirketi Demsa'ya devretmeye hazırlanıyor. Unitim yetkilileri anlaşmanın sağlanması durumunda, devir işleminin yılın ilk çeyreğinde tamamlanacağını açıkladı.

Unitim'in, 2006 yılında büyük umutlarla getirdiği dünyanın en lüks mağazaları arasında yer alan İngiliz Harvey Nichols'ı son aylarda kriz nedeniyle düşen performansı nedeniyle devretmeye karar verdiği belirtiliyor. Bu amaçla daha önce de Starbucks, Topshop, Debenhams gibi birçok yabancı markayı Türkiye'ye getiren Shaya Grubu ile görüşen Unitim, holdinge de Ortadoğu'da bir stratejik ortak bulmak için kolları sıvamıştı. Şirketin yüzde 45'ini geçen yıl sonunda satmaya karar verdiklerini açıklayan Unitim Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burç Cemiloğlu, bu konuda şu açıklamayı yapmıştı:

"Şu an 2'si Dubai'den 1'i Kuveyt'ten olmak üzere 3 Ortadoğu firmasıyla görüşüyoruz. En geç martta satış işlemi netleşir. Yüzde 45'lik satışın ardından yüzde 4'ü de satabiliriz ama çoğunluk hissesini elimizde tutacağız."

Holding olarak ortaklık konusunda görüşmeleri sürdüren Unitim, Harvey Nichols için de birçok firmayla görüştü. Bu firmalardan biri ise Demsa. Unitim yetkilileri Demsa ile görüşmelerin çok olumlu bir aşamaya geldiğini, anlaşmanın sağlanması durumunda operasyon devrini yılın ilk çeyreğinde tamamlamayı planladıklarını açıkladı.
 
Lokasyon hatası var
İstanbul'un gözde alışveriş merkezlerinden Kanyon'da yer alan Harvey Nichols, Türkiye'de ilk yılında hedefini yüzde 20 aşarak 48 milyon dolar ciroya ulaşmıştı. Ancak ilk yılın ardından Harvey Nichols'ın satışlarının düştüğünü belirten sektör uzmanları, "Kanyon'un alışverişten çok yiyecek-içecek ve eğlence merkezine dünüşmeye başlamasıyla Harvey Nichols burada yalnız kaldı.
Yönetim değil, lokasyon hatası var. Harvey Nichols için Kanyon hatalı bir lokasyon oldu. Ayrıca İngiliz kültürü Türkiye'ye uymadı, soğuk kaldı. Son bir yıldır sektörde yaşanan durgunluğun krizle birlikte katlanması da yaşanan süreçte etkili oldu" yorumlarını yaptı.

Cemiloğlu, Harvey Nichols'ı Türkiye'ye getirirken, Türk vatandaşlarının en varlıklı ekonomik gelire sahip yüzde 5'lik dilimini hedeflediklerini ve Türkler'in lüks alışveriş için yurtdışında harcadığı parayı yurtiçine çekmeyi amaçladığını belirtmişti.
 
 Unitim 20 mağaza daha açacak
1997 yılında kurulan Unitim, ilk olarak Tommy Hilfiger'ın Türkiye'deki satış ağını üstlendi. Grubun temsilciliğini yaptığı diğer markalar arasında ise, Camper, Accessorize, Bally, G-Star, Thomas Pink, Aldo bulunuyor. Grup bu yıl 230 olan mağaza sayısını 250'ye çıkarmayı, yeni mağaza ve lansman çalışmaları için 5 milyon dolarlık yatırım hedefliyor. 
  
Mezzaluna, Harvey Nichols'a geliyor
Eylül 2000'de dünyaca ünlü markaları Türk tüketicisinin beğenisine sunmaya başlayan Demsa ise, bugün D&G, Gianfranco Ferre, Ferre, GF Ferre, Guess, Just Cavalli'nin de aralarında bulunduğu 13 uluslararası markanın Türkiye temsilciliğini yapıyor. Demsa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Demet Sabancı Çetindoğan'ın Harvey Nichols'ın içindeki Gilt Brasserie'nin yerine de Mezzaluna'yı açacağı da belirtiliyor.

Gülşen Cebeci/Referans

editörün seçtikleri
Türkiye-Florida-Malta hattında bir Tatlıcı davası
Türkiye-Florida-Malta hattında bir Tatlıcı davası#Uğur Tatlıcı